Prețurile la produsele alimentare la nivel mondial au crescut în luna mai, înregistrându-se o creștere semnificativă a prețurilor la produsele lactate. Indicele FAO pentru prețurile alimentelor a înregistrat în medie 176,2 puncte în cursul lunii mai, în creștere cu 1,2% față de luna aprilie.
Indicele FAO pentru prețurile alimentelor este un indice calculat în baza tranzacțiilor care urmărește prețurile pieței internaționale pentru cinci grupuri principale de produse alimentare. Creșterea din luna mai se bazează pe o tendință recentă de majorare a prețurilor la cerealele de bază și produsele lactate și o scădere a prețurilor la zahăr și uleiurile vegetale.
Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a crescut în luna mai cu 5,5%, fiind în medie cu 11,5% mai mare decât cu un an în urmă. Stocurile limitate în Noua Zeelandă, exportatorul principal de produse lactate, a avut un impact semnificativ asupra creșterii tensiunii în piață în ultimele luni.
Indicele FAO pentru prețurile la cereale a crescut cu 2,4% față de luna aprilie, marcând o creștere de 17% pe an, ajungând astfel la cel mai înalt nivel din ianuarie 2015. Prețurile la grâu au crescut în mare parte datorită preocupărilor legate de perspectivele de producție din mai multe țări exportatoare majore, în timp ce perspectivele de producție scăzută din America de Sud au dus la creșterea prețurilor pentru cerealele grosiere. Prețurile internaționale la orez au fost, de asemenea stabile, datorită achizițiilor considerabile făcute de cumpărătorii din Asia de Sud-Est.
Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a scăzut cu 2,6%, marcând cea de-a 27-a lună de scădere. Cotațiile de preț la uleiul de palmier, soia și floarea-soarelui au scăzut în mare parte, datorită stocurilor globale mari.
Indicele FAO pentru prețurile la carne a scăzut marginal, în timp ce Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a înregistrat cea de-a șasea scădere lunară consecutivă, cu 0,5% față de luna aprilie, reflectând condițiile favorabile de recoltare în zonele de producție majore din Brazilia – cel mai mare producător și exportator de zahăr din lume.
Comentarii