‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Directorul IFAD: „Cea mai bună investiție este investiția în tineri”

FOTO. Directorul IFAD: „Cea mai bună investiție este investiția în tineri”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (UCIP-IFAD) a prezentat, la data de 26 iunie curent, rezultatele obținute în perioada de implementare a programului de susținere a tinerilor antreprenori finanțat de Guvernul Regatului Danemarcei, în cadrul evenimentului „Gala tinerilor antreprenori – beneficiari ai Programelor IFAD” .

În perioada 2011 – 2018, Guvernul Danemarcei a avut un rol important, în calitate de co-finanțator, la implementarea Proiectelor de Dezvoltare Rurală, oferind suport financiar pentru acordarea granturilor destinate tinerilor antreprenori din mediul rural, în valoare de 9 mln dolari SUA.

Victor Roșca, directorul UCIP-IFAD, a salutat beneficiarii suportului finaciar în cadrul celor două Proiecte IFAD V și IFAD VI și a remarcat că cea mai bună investiție este investiția în tineri.

„Evenimentul este dedicat finalizării unei componente a Proiectului IFAD VI, care a fost implementată pe parcursul a 5 ani și s-a adresat tinerilor antreprenori din Republica Moldova. Această componentă a fost finanțată de Guvernul Danemarcei, iar suma oferită a fost de 9 mln de dolari. Au beneficiat de suport 900 de tineri antreprenori. Consider că, țările care investesc în tineri, fac cea mai bună investiție, tinerii fiind cei care vor dezvolta afaceri proprii și vor contribui la dezvoltarea economică. Este îmbucurător faptul că, avem susținere și din partea autorităților. Datorită succesului înregistrat în cadrul acestui Proiect, donatorii externi sunt mai cointeresați. Este doar un început, iar acești 900 de tineri beneficiari reprezintă o picătură din potențialul pe care îl are țara noastră. Chiar dacă la începutul proiectului eram sceptici în privința numărului de tineri care vor solicita suport financiar, cât de activi vor fi, afirmăm cu mândrie că rezultatele sunt îmbucurătoare. Pe viitor, ne propunem să venim cu alte proiecte menite să susțină dezvoltarea mediului de afaceri din Republica Moldova”, a comunicat Victor Roșca.

‹ adv ›

Scopul proiectului a fost crearea condiţiilor favorabile pentru tinerii antreprenori, în vederea creşterii veniturilor acestora, prin crearea de afaceri și respectiv crearea de noi locuri de muncă. În același context, s-a propus sporirea investițiilor în economia rurală și consolidarea capacităților gospodăriilor tinerilor din zona rurală, astfel contribuind la reducerea migrației.

Moroşanu Nicoleta, manager al „Chinchilla Farm”, a comunicat că datorită suportului financiar oferit în cadrul Programului IFAD a reușit să-și dezvolte afacerea cu chinchille.

„Suntem beneficiari ai Programului IFAD, iar suportul financiar l-am primit în anul 2015. Datorită Programului am putut dezvolta această afacere, beneficiind de un suport în valoare de 300 de mii de lei. Banii au fost investiţi pentru procurarea animăluţelor. La moment, avem peste 1500 de capete. Exportăm blăniţe în Ungaria şi Grecia. Planificăm să creştem un număr mai mare pentru a încheia contracte direct cu producătorii de blănuri. Dorim să implementăm sistemul de eficienţă energetică, să instalăm panouri solare, să producem peleţi pentru a reduce costurile la încălzire. Am apelat la programul de rezilienţă economico – climatică al IFAD pentru a beneficia de suport la procurarea panourilor solare. După aproape 4 ani de activitate, suntem mulţumiţi de rezultatele obţinute”, a spus Moroşanu Nicoleta.

Un alt beneficiar, Ion Perju, GŢ „Perju Carolina”, a spus că din suportul primit a reușit să-și procure tehnică, care îi permite să recolteze roade mult mai calitative.

„Prelucrăm teren agricol cu suprafaţă de 180 de hectare, pe care anual creştem grâu, orz, porumb, floarea soarelui şi mazăre. Datorită programului am putut cumpăra tehnică agricolă, un tractor şi o semănătoare, care ne-au uşurat mult lucrul în gospodărie. Producţia obţinută o realizăm companiilor din ţară. Pentru viitor planificăm să înfiinţăm o livadă. Suntem mulţumiţi de suportul obţinut şi sperăm să avem, și în continuare, susținere din partea IFAD”, a conchis producătorul.

‹ adv ›

Proprietara unei ferme de vaci, Vatamaniuc Marina, a apreciat suportul financiar pe care l-a obținut, dar speră că și autoritățile responsabile de la noi să se implice și să susțină tinerii care se decid și își deschid o afacere.

„Producem lapte de vacă pentru fabricile din ţară. Ferma noastră are 40 de capete, planificăm, să ne extindem. În cadrul Programului IFAD am beneficiat de un grant în sumă de 120 de mii de lei din care am procurat un tractor pentru prelucrarea terenului agricol cu suprafaţa de 40 de hectare, destinat producerii nutreţurilor pentru animale. Pe viitor, sperăm ca şi autoritățile responsabile să se implice şi să ne susțină în activitățile pe care le dezvoltăm, oferindu-ne nu doar credite, dar şi subvenţii. Laptele obţinut îl vindem fabricilor din regiune”, a remarcat Vatamaniuc Marina.

Granturile oferite tinerilor antreprenori de către Guvernul Danemarcei prin intermediul Unității IFAD, destinate dezvoltării afacerilor în domeniul agricol și neagricol, au constituit oportunitatea mult așteptată de cei care doreau să pună temelia unei afaceri proprii aici, acasă. Totodată, ținem să menționăm că obiectivul primordial, de a oferi suport financiar și informaţional tinerilor dornici să dezvolte o afacere, a fost atins, iar rezultatele implementării sunt reflectate în cele 900 de afaceri finanțate, peste 2500 locuri noi de muncă create și implicarea în viața economică a 270 de tinere femei.

Unitatea IFAD va susține în continuare antreprenoriatul agricol și non- agricol, oferind noi servicii financiare și de asistență tehnică conform necesităților grupurilor țintă și identificând noi parteneri de dezvoltare a antreprenoriatului rural.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›