‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriEstimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 18 - 24 iunie 2018

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 18 – 24 iunie 2018

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În decursul săptămânii trecute pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme neomogenă după regimul termic, izolat cu precipitații abundente, informează meteo.md.

Temperatura medie săptămânală a aerului a fost mai ridicată față de valorile normei cu 1-2ºС și a constituit +19,0..+22,5ºС.Temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu până la +35ºС (SM Ceadîr-Lunga). Temperatura minimă a aerului a scăzut până la +6ºС (SM Tiraspol, Ceadâr-Lunga).

Precipitațiile înregistrate pe parcursul săptămânii au avut caracter de averse și au căzut în teritoriu neuniform. Cantitatea precipitațiilor, căzute pe parcursul săptămânii, pe 45% din teritoriu s-a egalat cu 1-10 mm (10-60% din norma săptămânală), pe 50% din teritoriu –15-50 mm (80-250% din norma săptămânală). Cea mai mare cantitate de precipitații s-a semnalat în regiunea SM Comrat – 117 mm (180% din norma lunară) și SM Chișinău – 71 mm (100% din norma lunară). În unele raioane din sudul țării (5% din teritoriu) precipitații nu au căzut.

‹ adv ›

Pe 22 iunie, s-au semnalat fenomene meteorologice stihiinice sub formă de ploi puternice: la SM Chișinău, în decurs de 7 ore, au căzut 71 mm precipitații, la SM Comrat – 74 mm, în decurs de 4 ore.

Ploile puternice, în unele raioane cu grindină, au cauzat vătămarea culturilor agricole, deteriorarea obiectelor economiei naționale și deconectarea de la sursele de energie electrică. Totodată, ploile au completat rezervele de umezeală productivă în sol și au îmbunătățit condițiile pentru creșterea, dezvoltarea culturilor prășitoare, celor de toamnă și pomicole. Izolat, în raioanele din sudul țării, unde la fel se observă un deficit de precipitații, condițiile pentru creșterea, dezvoltarea culturilor agricole rămân mai puțin favorabile.

La culturile de toamnă, pe parcursul săptămânii, s-a semnalat coacerea în ceară și coacerea deplină a boabelor. La porumb a continuat formarea frunzelor, în decursul săptămânii, s-a format frunza a treisprezecea – a șaptesprezecea, la semănăturile mai timpurii – frunza a nouăsprezecea. La floarea soarelui s-a semnalat apariția inflorescențelor, izolat înflorirea. La culturile pomicole a continuat creșterea rodului, la vișin, cireş și soiurile timpurii de cais – coacerea și recoltarea roadei. La viţa de vie s-a semnalat creșterea boabelor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›