Conform datelor Consiliului Internaţional de Nuci si Fructe Uscate, în anul 2017 au fost exportate din Moldova 42,5 mii de tone de nuci cu coajă. clasându-se pe locul 2 dintre ţările ce nu sunt membre UE, dar îşi exportă producţia de nuci acestora.
Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova afirmă că, recolta din acest an va fi cu 15-20% mai mică decât cea din anul trecut. Motivul scăderii recoltei este polenizarea mai slabă a nucilor provocată de condiţiile nefavorabile.
Producătorii de nuci afirmă că, din cauza precipitaţiilor şi ceţii de la începutul lunii aprilie plantaţiile au fost polenizate doar 3-4 zile. Iar în luna mai au fost înregistrate temperaturi înalte şi fructele nu s-au dezvoltat normal. Aceştia afirmă că multe nuci formate au miezul mic şi uscat.
Fabrica de procesare „Orhei Vit” a prelucrat, pentru prodecerea dulceţii, doar 78 de tone de nuci în mai puţin de o săptămână, deoarece temperaturile înalte au favorizat formarea rapidă a cojii de nuci.
Chiar dacă se aşteaptă o reducere de recoltă, producătorii speră să obţină profit. Preţul minim a unui kilogram de miez de nucă calitativ va fi de 120 de lei. Anul trecut, preţul angro pentru miezul de nucă fărâmiţat în amestec cu cel bun era de 110-115 lei/kg.
Cu toate acestea, Departamentul SUA al Agriculturii (USDA), prezintă o prognoză bună pentru recolta de nucă în anul de comercializare 2018-2019 şi anume 1 – 2,1 milioane de tone.
Comentarii