‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-4.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. La numai 22 de ani Victor Tăbârță și-a deschis propria fermă de bovine...

FOTO. La numai 22 de ani Victor Tăbârță și-a deschis propria fermă de bovine pentru lapte

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Laptele şi produsele derivate din acesta, tot mai des sunt înlocuite cu grăsimi de origine vegetală, iar numărul fermelor zootehnice, conform datelor oficiale, în Moldova sunt în descreştere. Victor Tăbârţă din satul Zăicani, raionul Râşcani demonstrează contrariul. El este sigur în succesul unei afaceri cu bovine şi crede că ramura zootehnică are viitor.

„Am înfiinţat ferma în 2013 primăvara, în luna mai. Atunci aveam 22 de ani. Primele vite au fost procurate din satele vecine, acestea nu sunt de o rasă anume. Pe atunci, preţul unei vaci era de 12-14 mii de lei, în dependenţă de cantitatea de lapte pe care o oferea. Am început cu 20 de capete, acum avem 60, dintre care 45 sunt vaci mulgătoare, majoritatea fiind crescute de mine. După primul an de activitate, am realizat mai multe calcule și am înţeles că nu este rentabil să procur nutreţuri. Am cumpărat teren agricol, pe care cresc singur culturile de care am nevoie, restul terenului îl arendez. În medie, pentru a asigura o bovină cu hrană pe parcursul unui an, este necesar un hectar de pământ pe care creştem diverse culturi. Îngrijim animalele pentru  a obţine lapte şi tăuraşi, pe care îi vindem pentru carne”, a explicat fermierul.

Pentru a construi ferma şi a procura animalele, tânărul a accesat un împrumut bancar în valoare de 600 de mii de lei. Din acei bani a dotat ferma cu toate utilajele necesare pentru întreţinerea animalelor.

„Ferma ocupă o suprafaţă de 754 de m2. Iniţial am solicitat un împrumut bancar în sumă de 300 de mii de lei pentru a începe construcţia fermei, apoi încă 300 de mii pentru a cumpăra animalele. După care, în cadrul programului pentru tineri IFAD am beneficiat de un suport cu care am procurat un tractor și 200 de mii pentru a finisa construcţia fermei. O parte din suprafața totală este destinată pentru vacile mulgătoare și dispune de toate utilajele necesare, iar o altă parte este prevăzută cu boxe în care sunt crescuţi viţeii, sau locuri special amenajate pentru întreţinerea taurilor. O văcuţă, timp de un an, oferă circa 4 mii de litri de lapte. Pentru a crea raţia optimă şi a asigura animalele cu elemente nutritive în cantităţi necesare am apelat la ajutorul unui zootehnic. Le hrănim cu şrot de floarea soarelui, soia, porumb, grâu şi tărâţe”, a spus producătorul.

Un veterinar calificat îi ajută fermierului astfel ca animalele să fie sănătoase și să oferă lapte de calitate. Iar pentru a vinde mai uşor produsul a încheiat un contract cu o fabrică de lapte.

„Bovinele nu prea s-au îmbolnăvit, uneori dacă mănâncă lucernă verde pot avea probleme cu digestia. În rest, medicul veterinar are grijă de sănătatea acestora. Cele bolnave le dau la abator. Avem contracte stabilite cu fabrica de brânzeturi din Soroca, la care vindem laptele cu preţul de 5 lei/litru. Am angajat doi lucrători care mă ajută să îngrijesc de animale şi deja, noi cu familia. Vacile fată în fiecare an, creştem viţeii până la vârsta de 12-14 luni, după care îi vindem cu 47-48 lei/kilogram”.

‹ adv ›

Spune că ferma pe care o are îi este suficientă. Pe lângă aceasta, creşte diverse culturi agricole pe care le vinde pe piaţa locală.

„Cea mai mare problemă pe care o am este creditul bancar pe care l-am luat pentru a înfiinţa ferma. Consider că, această afacere este rentabilă, dacă ai teren pe care să creşti culturi pentru nutreţuri. Nu intenționez să mă extind, doar să procurăm utilaje noi. 60 de capete sunt suficiente. Sper că datorită afacerii pe care o am, în magazine vor fi mai multe produse lactate de calitate”, a conchis Tăbârţă Victor.

Conform datelor MADRM, producătorii de lapte din Republica Moldova pot asigura doar jumătate din necesarul de lactate din ţară. Restul este importat, din aşa ţări precum Ucraina, Belarus şi din UE.  Şeptelul de bovine se reduce anual cu 1–3%.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›