‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAgrobiznes a discutat cu reprezentanții proiectului Livada Moldovei despre noutățile pentru anul 2019

Agrobiznes a discutat cu reprezentanții proiectului Livada Moldovei despre noutățile pentru anul 2019

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Proiectul Livada Moldovei a fost inițiat în anul 2014 și lansat la inițiativa Guvernului Republicii Moldova în anul 2016. Contractul semnat cu Banca Europeană pentru Investiții a oferit Republicii Moldova surse financiare în valoare de 120 de mln de euro pe o perioadă eligibilă investițională până în anul 2024.

Agrobiznes a discutat cu Veronica Mîrzac, managerul financiar al Proiectului Livada Moldovei, care ne-a explicat cine sunt potențialii beneficiari, ce activități sunt eligibile, avantajele Proiectului, dar și ce planifică să prezinte nou Livada Moldovei în anul 2019.

„Este o perioadă suficientă ca aceste resurse să fie absorbite de sectorul horticol. Obiectivul principal al acestui Proiect este modernizarea și tehnologizarea sectorului horticol, care este unul strategic pentru Republica Moldova. Până la moment, pe parcursul celor 2 ani de când suntem activi pe piață, 45 de beneficiari deja au fost aprobați și au realizat investiții în sumă totală de 30 de mln de euro, dintre care creditul oferit de Banca Europeană pentru Investiții constituie 15 mln de euro. Echipa Proiectului depune efort ca să informeze și să disimineze informația despre condițiile de aplicare și avantajele proiectului. Ne dorim ca despre Livada Moldovei să cunoască chiar și cel mai mic producător de fructe, legume, nuci, pomușoare, plante medicinale ect., cea mai modestă familie care se gândește să lanseze o afacere proprie, sau care deja au lansat-o. Cu această ocazie organizăm o serie de activități de vizibilitate, promovare, marketing prin diverse instrumente cum ar fi: seminare, mese rotunde”, ne-a explicat managerul financiar al Proiectului.

Proiectul oferă finanțarea sectorului horticol prin intermediul câtorva componente principale, care au fost concepute pentru dezvoltarea întregului lanț valoric.

„În urma modificărilor aprobate putem constata că, numărul potențialilor beneficiari se va majora considerabil. Acest credit a fost conceput să dezvolte tot lanțul valoric al ramurei, nu doar un oarecare segment, începând cu cel mai mic producător de material săditor, dezvoltarea, dotarea, tehnologizarea pepenierilor până la restructurarea plantațiilor neproductive, înființarea noilor plantații. Aici aș vrea să mă refer la componentele prin care putem oferi finanțare. Astfel, prima componentă se referă la investiții în infrastructura de post-recoltare, inclusiv dezvoltarea agroturismului. Din valoarea totală a creditului, pot fi alocate resurse, prin această componentă, până la 60% din cele 120 de mln de euro. Componenta 2 se referă la investiții în plantarea, replantarea, restructurarea livezilor, viilor cu soiuri tehnice, de masă, dar și altor plantații horticole cum ar fi plantațiile de pomușoare. Grație ultimelor ajustări a fost incluse și finanțări pentru dezvoltarea serelor pentru cultivarea legumelor. Următoarea componentă: investiții în dezvoltarea industriei vinicole și sectorului viticol. Aceasta este, la fel, o componentă recent integrată. O altă componentă se referă la investiții în fabricile de procesare și industriile conexe, adică toți agenții econoici care deservesc ramura vitivinicolă și horticolă, producătorii de etichete, ambalaje din carton, plastic sau sticlă, unelte, accesorii pentru plantații cum ar fi stâlpi, sârmă, cheițe. O altă componentă, fără de care nu am putea să vorbim despre dezvoltarea întregului lanț valoric, este componenta investiții în laboratoare, educație, formarea, dezvoltarea siguranței alimentelor. Sursele acestei componente vor fi alocate direct pentru dotarea instituțiilor de învățământ și cercetare și laboratoarelor”, a mai adăugat Veronica Mîrzac.

‹ adv ›

Prin extinderea aprobată recent sunt eligibile, pe lângă subsectorul producerea, procesarea fructelor, pomușoarelor și nucilor și producerea strugurilor soiuri tehnice, producerea vinului îmbuteliat, agriturismul, dezvoltarea stațiunilor și zonelor agroturistice pe lângă vinării, livezi și plantații horticole.

„Un alt subsector aprobat a fost și cultivarea legumelor și procesarea acestora. Nu în ultimul rând, producerea, cultivarea florilor atât decorative, cât și medicinale și creșterea plantelor decorative. Când vorbim despre legume, avem în vedere și leguminoasele, adică cultivarea boboaselor, nautul, bobul, fasolea. La fel și companiile care doresc să proceseze aceste culturi. Datorită acestor modificări, Proiectul a devenit mai accesibil pentru o categorie mai vastă de producători”.

Un potențial beneficiar poate fi oricare agent economic, ori persoană juridică, persoanele fizice nu sunt eligibile. Dacă o persoană fizică dorește să acceseze resurse din creditul BEI, trebuie să se înregistreze fie la primărie, fie la Registru sub o formă organizatorică juridică, adică gospodărie țărănească, întreprindere individuală sau oricare altă formă organizatorică.

„Un alt criteriu de eligibilitate este să ai activități tangibile cu sectorul vitivinicol și horticol, ori industria conexă. Să dispui, de cel puțin, o idee investițională sau de un proiect investițional structurat. Cei care au doar ideea, noi oferim tot suportul consultativ ca să fi elaborat un proiect investițional, deoarece mulți nu au experiență în domeniu. Acest suport este oferit gratis și are drept scop de a îndruma beneficiarii pentru ca acesștea să înțeleagă ce înseamnă investiție, perioada de recuperare, credit, costuri aferente creditului, vânzări și piața de desfaceri, deoarece atunci când apelezi la un împrumut îți asumi o responsabilitate. Și activitatea desfășurată trebuie să fie pe teritoriul Republicii Moldova. Cu regret, agenții economici care activează pe teritoriul Transnistriei nu sunt eligibili pentru a accesa resursele Proiectului Livada Moldovei”, ne-a mai spus Veronica Mîrzac.

Întrebată de ce un fermier ar trebui să apeleze la sursele oferite de Livada Moldovei, managerul financiar a ținut să accentueze câteva avanteje, care în mare parte fac diferința dintre un credit accesat de la instituțiile financiare locale și cele prin intermediul Proiectului.

„În cadrul Proiectului avem câteva avantaje cheie. În primul rând, pornind de la termenul de creditare care este unul de maxim 10 ani, ceea ce oferă potențialilor beneficiari posibilitatea să realizeze niște investiții de durată, cu o perioadă de grație de 4 ani. În această perioadă se achită doar dobânda la instituția financiară parteneră, creditul nu se achită. Acest avantaj lucrează foarte bine, în special pentru beneficiarii care doresc să înființeze o plantație multianuală, știm cu toții că plantația intră pe rod peste o anumită perioadă, respectiv perioadă de grație este un avantaj pentru beneficiari. Suma minimă oferită de Proiect este 5 000 de euro, iar suma maximă 5 mln de euro. La toate echipamentele ce se achiziționează din resursele Băncii Europene pentru Investiții se oferă scutiri la TVA și în cazul în care potențialul beneficiar a decis să achiziționeze tehnică, mijloace de transport, utilaje de la un furnizor de peste hotarele țării, atunci la importul acestor bunuri se oferă scutiri pentru taxele vamale. Pe lângă aceasta, dacă se achiziționează de la un furnizor local atunci TVA este 0. Totodată, Proiectul oferă asistență și suport consultativ gratis atunci când producătorii nu au capacitate pe intern să elaboreze un plan de afaceri”.

‹ adv ›

Un potențial beneficiar trebuie să depună la Unitatea de implementare a Proiectului un formular de participare, care conține câteva întrebări cu răspunsuri grilă, acesta este primul pas în accesarea surselor financiare.

„Totodată, se depune o cerere de finanțare la banca comercială parteneră a Proiectului. Potențialul beneficiar ne prezintă descrierea proiectului investițional. Unitatea examinează proiectul investițional și emite avizul de eligibilitate. Acest aviz este o confirmare că beneficiarul corespunde tuturor criteriilor de eligibilitate pe partea de beneficiar și proiect. După acordarea împrumutului, Unitate colaborează și respectiv, construiește o relație de parteneriat cu beneficiarul. Avem și rolul de monitorizare a implementării proiectului până la finalitatea acestuia. Astfel, ne asigurăm că beneficiarul a realizat cu succes toate investițiile, are rezultate bune, rambursează la timp creditul și dezvoltă afacerea”, a explicat Veronica Mîrzac.

În anul 2019, Proiectul are planuri destul de ambițioase, își propune să dubleze, sau chiar să tripleze numărul beneficiarilor.

„Ne dorim ca resursele disponibile să ajungă la majoritatea potențialilor beneficiari. Începând cu luna octombrie, vor organiza circa 40 de seminare în toate raioanele republicii. Vom informa agenții economici care activează în sectorul dat, prin diverse metode de vizibilitate. În anul 2019, intenționăm să acordăm credite peste 10-15 mln de euro, poate chiar și mai mult. Resurse sunt disponibile, ne dorim o dublă finanțare comparativ cu anii trecuți”.

Referitor la gajul pe care trebuie să-l prezinte fermierii care apelează la credite prin intermediul Proiectului, managerul financiar a remarcat că băncile solicită un gaj de 120- 150% din valoare totală a creditului.

„Resuresele Băncii Europene pentru Investiție nu sunt oferite direct de către Unitatea de implementare. Lucrăm în parteneriat cu câteva bănci comerciale locale, aprobate ca fiind eligibile de către Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și de către BEI. Este vorba de MobiasBancă, ProCreditBank, EnergBank și ComerțBank. Pentru anul viitor, sperăm să extindem lista partenerilor financiari locali, astfel ca să putem canaliza sursele financiare BEI prin intermediul mai multor parteneri. La moment, băncile comerciale evident acordă împrumuturi, dar pe de altă parte se asigură pentru rambursarea acestuia, solicitând un gaj. Foarte mulți potențiali beneficiari, în special întreprinderile micro, mici și mijlocii, star-up-urile se confruntă cu problema lipsei gajului sau insuficienței gajului. Aici venim cu 2 soluții. Pe de o parte, Proiectul oferă nu doar credite investiționale, venim cu soluții și anume instrumentul financiar leasing. Potențialii beneficiari care doresc să achiziționeze un tractor, combină, alte echipamente și utilaje, pot accesa resursele financiare prin leasing, adică sunt scutiți de a prezenta un gaj suplimentar. În cazul în care pentru realizarea investițiilor sale este nevoie de un credit, adică doresc să construiască o seră, sau o vinărie, o hală de procesare și este nevoie să acceseze o linie de creditare investițională pe termen lung și nu au suficient gaj pot apela la un instrument inovativ Inofin, care este accesibil prin intermediul a 2 bănci MobiasBancă și ProCeditBank”.

‹ adv ›

Pe final, Veronica Mîrzac a transmis tuturor producătorilor mult curaj, pentru că este nevoie de ambiție, perseverență și îndrăzneală pentru a-ți asuma responsabilitatea să accesezi un împrumut și să realizezi ceva frumos, acasă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›