‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriMihai Lopotenco, producător: 30 de ari de căpşune asigură o familie cu un venit...

Mihai Lopotenco, producător: 30 de ari de căpşune asigură o familie cu un venit decent

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Căpşunul este o specie pomicolă ce prezintă interes economic şi alimentar datorită potenţialului mare de producţie şi calităţilor gustative înalte, însă puţini producători se avântă să înfiinţeze o plantaţie cu căpşuni, aceasta fiind o adevărată provocare pentru ei. Plantele se îmbolnăvesc uşor şi poate fi pusă în pericol existenţa întregii plantaţii.

Mihai Lopotenco, producător de căpşune din satul Teleşeuca, Donduşeni de peste 4 ani produce căpşune şi material săditor şi spune că, acum cunoaşte foarte bine cum să soluţioneze problemele apărute şi să obţină  un profit decent din această afacere.

„Creştem căpşuni pe 30 de ari, deja de 4 ani avem această afacere. Am cumpărat materialul săditor de la o companie din Moldova care îl importă din Franţa. Soiul este american, Albion, conform literaturii pe care am studiat-o este lider la nivel global, având practic cele mai bune calităţi. După 4 ani de producere pot afirma cu certitudine că așa este, deoarece obţin recolte bogate, soiul are aspectul exterior plăcut şi gustul este bun, astfel, chiar merită să fie plantat. Este un soi remontant şi face fructe până toamna târziu. Iniţial am procurat o mie de fire, pe care le-am înmulţit, acum avem circa 20 de mii de plante. Am avut mai multe soiuri, însă la celelalte des ne confruntam cu probleme, plantele se îmbolnăveau, se uscau şi am fost nevoit să le scot”, a spus pentru Agrobiznes producătorul.

‹ adv ›

Are grijă de plantaţie împreună cu familia, iar întrebat de problemele pe care le-a întâlnit spune că în primii doi ani au fost destul de multe.

„Ne-am  confruntat cu mai multe probleme în timpul producerii, fiind un soi din SUA acesta este pretenţios faţă de condiţiile de mediu de la noi şi se îmbolnăveşte dacă nu respectăm tehnologia. În primul an, am depistat câteva focare de verticilioză, mana coletului şi fructelor de căpşun şi pătarea. Dacă pătarea nu este atât de gravă, din cauza manei era să pierd plantaţia, nu aveam experienţă şi îmi era greu. Acum, deja studiez literatură de profil, mă informez şi astfel, pierderile sunt mici, normale pentru această cultură. Pe parcursul anului, îngrijim de plantaţie împreună cu familia, doar la recoltare nu ajung braţe de muncă şi angajăm zilieri”.

Pentru a obţine recolte înalte şi a face faţă temperaturilor înalte şi secetei, producătorul şi-a instalat sistemul de irigare prin picurare.

„Am beneficiat de un grant şi am procurat sistemul de irigare prin picurare în valoare de 1500 de dolari, pe care l-am instalat în acest an. A fost o măsură întreprinsă la timp, deoarece anul acesta a fost unul puţin mai dificil, cu puţine precipitaţii, iar la noi în zonă până şi apa este o problemă. La început de sezon preţul nu este chiar mare, deoarece sunt multe căpşuni pe piaţă inclusiv şi cele care mai rămân în sere. Le vindem pe la sfârşit de sezon cu 35-40 de lei/kilogram. În acest an, am recoltat peste 3 tone, sper că anul viitor va fi mai bun şi voi obţine peste 10 tone. Producem şi material săditor pe care îl vindem tot la noi pe piaţă”, a explicat producătorul.

Consideră că este mult mai uşor de gestionat o afacere mică, respectiv nu-şi va extinde plantaţia pe suprafeţe foarte mari.

‹ adv ›

„Planific în această toamnă să mai plantez încă un hectar, tot cu acest hibrid. Mai mult nu cred că are rost, vor apărea deja alte probleme. Comercializăm căpşunele destul de uşor, de aceea şi doresc să extind suprafaţa. Vindem căpşunele la Chişinău, deoarece aici sunt mai mulţi locuitori şi respectiv mai mulţi cumpărători. La fel, mai încercăm şi pe alte pieţe cum ar fi cele din Bălţi, Soroca. Pentru export nu avem cantitatea necesară şi dacă o vom mări. vom avea nevoie de frigider şi respectiv cheltuielile vor fi mult mai mari. Totuşi, o suprafaţă de 30 de ari de căpşune poate să asigure o familie întreagă cu un venit decent”, a conchis producătorul.

Îngrijită corect, o plantaţie de căpşuni în condiţiile climaterice ale Republicii Moldova, poate oferi o recoltă de până la 25-30 de tone fructe per hectar şi un profit constant, în dependenţă de soiul şi tehnologia aplicată.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›