Temperaturile scăzute ce se înregistrează anual la noi în ţară, afectează deseori soiurile de viţă de vie în timpul iernii. Într-un interviu acordat pentru Agrobiznes, Gheorghe Nicolaescu, doctor în viticultură în cadrul UASM, a recomandat lucrările ce trebuie efectuate odată cu apropierea perioadei reci.
„Luna noiembrie reprezintă perioada de post recoltare a strugurilor de viţă de vie, respectiv, urmează a fi efectuate lucrările de îngrijire a plantaţiei pentru ca aceasta să nu fie afectată de îngheţuri în perioada rece a anului. În primul rând, trebuie administrate îngrăşămintele organice, dacă însă producătorul nu dispune de acestea, administrează fertilizanţi minerali. Fertilizarea echilibrată este foarte importantă. Mineralele indispensabile pentru dezvoltarea viţei de vie sunt fosforul şi potasiul. Acestea pot fi asigurate prin administrarea îngrăşămintelor simple, cum ar fi cele clasice, superfosfat simplu sau dublu şi sarea de potasiu. Nu se admite administrarea azotului toamna, deoarece fiind un îngrăşământ mineral uşor solubil, este spălat în sol, iar planta nu va avea acces la acesta. Pentru a asigura cantitatea optimă de îngrăşăminte, trebuie să conştientizăm faptul că, aceste îngrăşăminte au capacitate de solubilitate redusă şi sunt consumate în proporţie de doar 15-20% din ceea ce administrăm. Reiese că, dacă nu am administrat îngrăşăminte în anul trecut şi planta nu a avut acces la aceste elemente, aceasta îşi va suplini carenţa în următorii 5-6 ani. Cantitatea de îngrăşăminte administrate variază în dependenţă de cantitatea de minerale din sol. Acestea nu pot fi utilizate fără a efectua în prealabil analiza chimică a solului. Fosforul influenţează gradul de legare a boabelor, iar potasiul calitatea lemnului, datortiă acestuia butucii suportă mai uşor temperaturile scăzute din timpul iernii”, a explicat Gheorghe Nicolaescu.
O altă operaţiune importantă este protejarea butucilor de temperaturile scăzute din timpul iernii sau îngheţurile puternice.
„Arătura de toamnă trebuie efectuată corect şi anume, să includă acoperirea capului butucului pentru a proteja locul altoirii în plantaţiile cu sistemul de cultură neprotejată şi acoperirea cu un strat de pământ afânat de aproximativ 10 cm a tuturor elementelor butucului, cu detaşarea preventivă a coardelor, braţelor de pe spalier şi înlăturarea parţială a vârfurilor maturate pentru a fi îngropate şi protejate de îngheţuri. În cazul în care, butucii au fost afectaţi în timpul vegetaţiei de boli, ar fi binevenită adunarea şi distrugerea frunzelor căzute pe sol, pentru a nu răspândi infecţia cu agenţi patogeni. Pentru o bună maturare a lemnului, la finele perioadei de vegetaţie, pot fi aplicate produse pe bază de fungicide cuprice”.
Îngheţurile din timpul iernii afectează atât mugurii de iarnă (ochii), cât şi coardele. Fiecare soi suportă diferit temperaturile scăzute din timpul iernii. Pregătirea plantaţiilor din timpul iernii asigură recolta din următorul an.
ma numesc tudor razvan am rugamintea daca este posibil sa imi spuneti ce ar trebui sa fac la vita de vie dupa ce boabele de strugure apare pe ciorchine aproape de coacere soiul este 1001 .multumesc ptr intelegere