Vaci fără coarne care pot rezista temperaturilor înalte și porci care nu ajung niciodată la pubertate – toate aceste modificări genetice vor fi implementate de o companie care dorește să modifice animalele din ferme, prin adăugarea și reducerea genelor ce răspund de aceste trăsături. Se pare că este o știre fantastică, însă Recombinetics vede oportunități pentru tehnologia sa în industria zootehnică.
Însă, mai întâi de toate, compania trebuie să convingă autoritățile de reglementare că animalele modificate genetic nu sunt diferite de cele de rasă convențională. Astfel, tehnologia va fi atrăgătoare și va reduce orice teamă că ar putea fi create animale monștri. Recombinetics nu mizează pe productivitate. În schimb, aplicarea modificărilor genetice respective este o modalitate de a ușura suferința animalelor.
„Modificările vor face istoria mai bună. Spre exemplu, avocații pentru bunăstarea animalelor au criticat mult modul în care agricultorii folosesc pasta caustică sau plăcile fierbinți pentru a înlătura coarnele la vacile de lapte, pentru ca animalele să nu se rănească reciproc. Recombinetics elimină gena responsabilă de creșterea coarnelor, astfel încât procedura nu mai este necesară”, a spus Tammy Lee, CEO al companiei St. Paul, Minnesota.
Anul trecut, Recombinetics a aplicat modificarea genetică la taur, pentru a avea trăsătura dominantă fără coarne. În urma modificării s-au născut mai mulți descendenți, toți fără coarne, așa cum și era de așteptat. Aceștia sunt crescuți la Universitatea din California, Davis. Odată ce femelele vor începe alăptarea, laptele lor va fi testat pentru determinarea prezenței diferitor anomalii.
Un alt proiect al Recombinetics: porci ce nu necesită sterilizați.
„Când purceii de sex masculin ajung la pubertate, carnea lor poate avea un miros neplăcut, cunoscută sub numele de „carne de vier”. Pentru a combate acest lucru, agricultorii castrează porcinele, o procedură pe care, avocații protecției animalelor spun că, o efectuează, în mod obișnuit, fără analgezice. Modificarea genelor astfel încât porcii să nu treacă prin pubertate ar face ca sterilizarea să nu fie necesară”.
De asemenea, un alt proiect în curs de dezvoltare, este și crearea unei rase de vaci de lapte care ar putea suporta temperaturi înalte, astfel încât animalele să nu sufere în perioada caldă a anului.
Recombinetics și alții spun că tehnicile de editare genetică fac ceea ce a făcut întotdeauna reproducerea tradițională, doar că mult mai rapid și cu precizie înaltă. Compania așteaptă claritate din partea oficialilor guvernamentali și susține că carnea și laptele de la animalele modificate genetic nu ar trebui să fie supuse unor reglementări speciale.
Cele mai multe vaci de lapte din SUA sunt deja crescute prin inseminare artificială, care sunt apreciate pentru puritatea înaltă și trăsăturile pe care le mențin de-a lungul anilor de reproducere tradițională. Genele modificate ar costa foarte puțin producătorilor, spune Recombinetics. De exemplu, modificările ce țin de lipsa coarnelor ar adăuga de la 3 până la 5 dolari la prețul unei mostre de material seminal, astfel acesta va costa aproximativ 15 dolari.
„Odată ce modificarea genetică este acceptată de către public, fermierii vor fi mai interesați de trăsături care să majoreze productivitatea”, a spus Tammy Lee.
De exemplu, ea a aplicat modificarea la porcine pentru ca acestea să ofere o prolificitate mai înaltă.
Înainte ca mâncarea de la animalele modificate genetic să poată ajunge pe mese, Recombinetics trebuie să înlăture orice nedumerire publică cu privire la tehnologie.
„Dincolo de îngrijorările legate de „jocul lui Dumnezeu”, ar putea fi o amintire neplăcută a modului în care industria modernă de producere a alimentelor tratează animalele. Există o întrebare etică care a fost dezbătută cel puțin în ultimii 20 de ani, dacă trebuie să schimbi animalul sau să schimbi sistemul”, a declarat Paul Thompson, profesor în agricultură la Universitatea de Stat din Michigan.
Suportul acordat pentru modificarea genetică va depinde, de asemenea, de scopul în care se utilizează tehnologia: fie pentru bunăstarea animalelor, productivitate sau rezistență la boli. Un studiu efectuat în august, demonstrează că 43% dintre americani susțin modificarea genetică a animalelor pentru o carne cu proprietăți nutriționale mai înalte.
Spectrul larg de posibilități este motivul pentru care Humane Society din Statele Unite sprijină modificarea genetică pentru a pune capăt sterilizării porcilor și înlăturării dureroase a coarnelor la vaci, dar nu acordă tehnologiei aprobarea sa sigură.
„Dacă modificați pentru a obține pui de dimensiunea unui elefant, nu este bine deloc”, a spus Josh Balk, vicepreședintele Asociației de protecție a animalelor crescute la ferme.
Performanțele în reproducerea tradițională au intensificat deja productivitatea vacilor, puilor și porcilor. Astăzi, producătorii de lapte pot „cumpăra” modificări ale corpului și cât de eficient animalele transformă furajele în carne. Semex, un vânzător canadian de material seminal de taur, oferă deja opțiunea „Robot Ready” pentru vacile crescute pentru „automatizarea mulsului”, cu mameloanele alungite și special formate pentru mașinile de muls.
Pentru moment, o provocare pentru Recombinetics va fi legată de trăsăturile modificate genetic, pe care fermierii sunt dispuși să le plătească. Compania spune că va dura cel puțin doi ani de testare înainte ca aceasta să poată începe vânzarea modificărilor ce imprimă lipsa coarnelor pentru vacile de lapte.
Creșterea convențională are mult mai multe șanse, dar progresele înregistrate de-a lungul anilor au făcut fermele producătoare de lactate din ce în ce mai productive. În mod paradoxal, acest lucru a contribuit la o suprasaturare cu lapte, scăderea prețurilor și presiunea agricultorilor.
Recombinetics afirmă că, îmbunătățirea productivității nu înseamnă numai producerea a mai mult lapte sau carne, ci înlăturarea deficiențelor, cum ar fi decornarea și castrațiile la porci. Producătorii susțin modificările genetice, doar dacă acestea nu vor costa prea mult.
Comentarii