Mai mult de 50 de horticultori din raionul Soroca au participat, săptămâna trecută, la un seminar informativ organizat de Proiectul Livada Moldovei.
Producătorii prezenți au fost informați despre oportunitățile investiționale disponibile în cadrul Proiectului Livada Moldovei și în mod prioritar, despre finanțarea investițiilor în legumicultură, cultivarea strugurilor de soiuri tehnice și vinificație, floricultură (inclusiv plante medicinale și cele folosite la producerea uleiurilor esențiale), arhitectură peisagistică și turism rural.
Olesea Palade, consultant creditare în cadrul Asistenței Tehnice pentru Proiectul Livada Moldovei, a explicat care sunt domeniile eligibile și ce acte trebuie să conțină dosarul de aplicare, totodată consultantul a evidențiat principalele avantaje oferite în cazul accesării unui credit bancar prin intermediul Proiectului.
„Livada Moldovei este un Proiect finanțat de Banca Europeană pentru Investiții. Până la moment, în cadrul Proiectului au fost investite peste 17 milioane de euro din cele 120 disponibile. Obiectivul principal al Proiectului este dezvoltarea întregului lanț valoric horticol, începând cu îmbunătățirea calității produselor, până la diversificarea piețelor de desfacere. Tipurile de plantații eligibile sunt: fructe, pomușoare, nuci, struguri de masă și tehnici, legume, ciuperci, condimente și leguminoase (fasole, năut), plante oleaginoase și mai nou plante decorative și arbuști. Cel mai mare avantaj este aplicarea cotei zero la TVA pentru utilajul care a fost procurat pe teritoriul Republicii Moldova și scutirea de plata taxelor vamale și procedurilor vamale la importul utilajului. Aceasta oferă un preț mai avantajos cu aproximativ 25 – 30%. Totodată, Asistența tehnică pentru Proiectul Livada Moldovei a contractat mai multe întreprinderi care oferă suport în pregătirea dosarului atât pentru Unitatea de Implementare, cât și pentru bancă. Aceste întreprinderi reprezintă liantul dintre bancă și beneficiarul final”, a spus Olesea Palade.
Fermierii au fost interesați de mai multe aspecte ce țin de creditele oferite, rata dobânzii, suma maximă și minimă disponibilă, termenul de rambursare. Unii horticultori și-au exprimat intenția de a accesa credite prin intermediul Proiectului pentru dezvoltarea afacerii lor.
Mihai Lupu din satul Vasilcău, un tânăr care a fost plecat mai mulți ani peste hotare a revenit acasă și a reușit să sădească o livadă de prune, doar că, spune producătorul, pentru a își dezvolta afacerea are nevoie și de mai mulți bani.
„Am fost plecat la muncă peste hotare, în Italia, dar nu mai vreau să plec, îmi doresc să mă stabilesc acasă. Iată de ce sunt în căutarea modalităților de a-mi dezvolta afacerea. La moment, am 15 hectare de livadă de prune, soiurile Stanley și President. Anul trecut a fost primul an în care a rodit livada, dar am avut o recoltă destul de bună. Mai mult ca atât, am reușit să o comercializăm fără probleme. Roada am depozitat-o într-un frigider din sat și am achitat pentru serviciul de păstrare, datorită acestui fapt am și reușit să comercializăm prunele. Atunci m-am gândit că aș putea să-mi construiesc propriul frigider ca să păstrez recolta. Am venit la această conferință pentru a mă informa referitor la oportunitățile de finanțare oferite de Proiectul Livada Moldovei. Voi analiza ceea ce a fost prezentat astăzi”, ne-a spus tânărul.
Un alt producător ne-a comunicat că intenționează să planteze 15 hectare de livadă și nu are o altă soluție decât să apeleze la un credit.
„Planificăm să plantăm o livadă pe circa 15 hectare, la moment pregătim solul și realizăm alte lucrări necesare. În trecut nu am apelat la credite, dar acum cred că suntem în situația în care va trebui să contractăm o anumită sumă pentru a ne dezvolta afacerea. Multe dintre posibilitățile despre care s-a discutat în cadrul seminarului nu le-am cunoscut. Creditele oferite prin intermediul Proiectului Livada Moldovei sunt atractive datorită mai multor avantaje și anume procentul este cu mult mai mic, ceea ce reprezintă un lucru foarte bun pentru producători”, a menționat Eugen Solovei, din satul Volovița.
Violina Rudi, din satul Rudi, a recunoscut că pentru plantare a investit banii proprii, dar pentru a dezvolta afacerea are nevoie de resurse financiare pe care însă nu le are, astfel se gândește să acceseze un credit.
„Intenționăm să accesăm un credit, pentru că avem plantată pe 5 hectare o livadă de mere și dacă la plantare ne-am descurcat cu forțele proprii, atunci la instalarea stâlpilor din beton pentru suport, dar și pentru dezvoltarea lanțului de producere vom avea nevoie de surse financiare mult mai mari. Mai deținem și livezi care deja au intrat pe rod și respectiv am avea nevoie și de un frigider unde să păstrăm recolta. Rata dobânzii de 5% este o rată destul de bună pentru că dacă am accesa înafara Proiectului, băncile au rata de 16%. Chiar și așa suntem nevoiți să lucrăm cu băncile, pentru că nu există alte posibilități pentru noi. Avem anumite rezerve referitor la comercializarea producției, pentru că practica din anul acesta ne-a demonstrat că fermierii au rămas față în față cu propriile probleme. Nu am vrea să ajungem în situația în care să fim nevoiți să plecăm și noi din țară așa cum au plecat copii, frații și surorile noastre. La moment, agricultorii nu au alte soluții de a se dezvolta decât să apeleze la credite, ne dorim un viitor mai bun și sperăm că băncile vor oferi credite la un procent mai mic, avem multe riscuri. Nu prea am știut informații despre Livada Moldovei, dar seminarele sunt foarte importante și ne ofere mult suport informațional”, a conchis producătoarea.
Leonid Coțaga, agronom la gospodăria țărănească Coțaga Victor a relatat că la fel intenționează să mărească suprafața de livadă și astfel este în căutare de oportunități.
„Dispunem de o livadă ce se întinde pe o suprafață de 10 hectare. Creștem măr, cireșe, prune și ne dorim să finisăm construcția unui frigider, astfel că suntem în căutarea ofertelor care sunt pe piață. Mergem la diferite seminare de unde selectăm informația necesară. Seminarul de astăzi ne-a oferit răspunsuri la mai multe întrebări și respectiv mergem acasă cu unele soluții pe care le vom aplica. Am fost interesat de procedura de obținere a unui credit, dar și de rata dobânzii comparativ mai mică, TVA care se restituie la importul de utilaje și tehnică agricolă. Totodată, intenționăm să mărim suprafața livezii. Pentru a asigura investițiile pe care le-am făcut trebuie să avem un depozit de păstrare, pentru că am observat că doar când ai unde păstra roada poți sta liniștit, spera la un preț mai bun”.
Sesiunea practică a presupus vizitarea fabricii de procesare a nucilor a SRL ”AMG Kernel” din orașul Soroca, acolo unde producătorii au cunoscut istoria de succes a acestei fabrici. Întreprinderea este unul din cei mai mari beneficiari ai Proiectului Livada Moldovei și a ajuns a fi un adevărat etalon al calității fiind în prima linie a exporturilor de miez de nucă în Uniunea Europeană.
Victor Guțu, director „AMG Kernel SRL”, a povestit despre experiența pe care a avut-o cu Proiectul Livada Moldovei și a accentuat aspectele care necesită o atenție deosebită din partea producătorilor.
„Accesarea unui credit prin intermediul Proiectului Livada Moldovei oferă mai multe avantaje printre care, cel mai important că ,tot utilajul este scutit de TVA, de taxele la import, ceea ce reprezintă un suport destul de simțitor pentru fiecare producător. Echipa de la Livada Moldovei este foarte profesionistă și receptivă. Nu a fost deloc complicat de conlucrat cu ei. Eu cred că, a venit timpul ca fiecare agricultor, înainte de a face o investiție, să studieze bine piața și să fie gată să se conformeze standardelor de calitate. Doar așa își pot asigura securitatea investiției”.
Amintim că, Proiectul Livada Moldovei va organiza, în perioada următoare alte seminare de informare în mai multe raioane ale republicii. Persoanele interesate să participe pot accesa următorul link.
Comentarii