marți, 16 iulie, 2024
43.3 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Forumul Syngenta pentru viticultură: Noi produse și strategii de protecție a viței de...

FOTO. Forumul Syngenta pentru viticultură: Noi produse și strategii de protecție a viței de vie

Recomandate

Cea de-a VI-a ediție a Forumului pentru viticultură organizat de compania Syngenta, a adunat, la data de 28 februarie curent, peste 80 de fermieri și reprezentanți ai majorității vinăriilor din țară.

În cadrul Forumului au fost abordate probleme actuale cu care se confruntă viticultorii din țara noastră, dar și soluțiile Syngenta care răspund acestor provocări. AFFIRM – noul inseticid destinat combaterii lepidopterelor din viticultură, pomicultură și legumicultură a fost prezentat participanților la eveniment.

Oleg Cojocaru, Director Vânzări Syngenta Moldova, a salutat prezența în număr mare a viticultorilor și a menționat că Syngenta este mereu alături pentru a ajuta fermierii să obțină recolte înalte.

„Anual, organizăm pentru viticultori evenimente specializate și de fiecare dată prezentăm tot ce este nou de la Syngenta conectat cu expertiza europeană. Pare că Syngenta, în ultimii ani, rămâne partenerul cheie și cel mai important pentru viticultori. Prin spectrul de produse consacrate pe care le prezentăm în piață suntem soluția numărul 1 la nivel de fermă în situațiile critice care pot apărea în plantațiile de viță de vie. Un exemplu ar fi situația din 2018, la putregaiul cenușiu, când prin produsul SWITCH am adus cea mai bună soluție fermierilor. Ne bucură că inovațiile care vin de la Syngenta aduc beneficii producătorilor agricoli. Astfel, în anul acesta prezentăm produsul AFFIRM, care oferă noi posibilități de control asupra principalului dăunător la vița de vie – molia. Apreciem mult că producătorii au acceptat această platformă de discuție pe care Syngenta o organizează pe parcursul ultimilor 6 ani, iar subiectele abordate sunt de interes pentru fermierii de la noi”, a menționat Oleg Cojocaru.

Se știe că cele mai frecvente probleme cu care se confruntă viticultorii sunt molia viței de vie, acarienii, mana, făinarea și putregaiul cenușiu. În acest context, George Andron, Key Account Manager Culturi Speciale România, a vorbit despre biologia moliei la vița de vie, strategii de combatere și a recomandat ca și soluție optimă produsul AFFIRM, care confirmă prin rezultate foarte bune în lupta cu lepidopterele.

„Am vorbit viticultorilor din Republica Moldova despre noua strategia pe care Syngenta o abordează și în Moldova în controlul lepidopterelor și am discutat despre molia viței de vie și produsul AFFIRM care este o noutate pentru piața de aici. Astfel, viticultorii vor dispune de mai multe ustensile pentru a combate acest dăunător, care provoacă daune atât în recolte, dar este și o portiță pentru alte boli cum este putregaiul. În anul 2018, am văzut că au fost condiții foarte bune de apariție a acestui dăunător, după care pe acest fon de atac al moliei a început să apară și putregaiul. Produsul AFFIRM, de origine naturală, este poziționat foarte bine în controlul lepidopterelor. Acesta controlează toate stadiile larvare de la L1 până la L5. În momentul în care eclozează larva din nou, produsul acționează incipient asupra tinerelor larve afectându-le și acestea mor foarte rapid”, a spus George Andron.

În cazul în care fermierul știe că a avut în anul trecut o rezervă de molie poate să pună, în primul rând, capcane feromonale pentru a identifica zborul și curba de zbor a acestui dăunător.

„Aș recomanda ca în luna aprilie să fie deja montate capcanele feromonale. După ce determinăm curba de zbor aplicăm produsele specifice. Le-am recomandat fermierilor să aplice produsul INSEGAR când au determinat ponta, astfel vor reuși să diminueze apariția larvelor”, a mai adăugat George Andron.

Alți dăunători periculoși în cultura viței de vie sunt o grupă mai largă de acarieni. Aceștia au două generații pe an și influențează atât cantitatea, cât și calitatea strugurilor.

„Este foarte important pentru fermieri de a cunoaște dacă au avut și cea de-a doua generație de acarieni în vară și dacă au avut și nu au tratat cu siguranță rezerva a rămas. În acest caz recomand să intre incipient la 2-3 frunzulițe cu produsul VERTIMEC. Totodată, recomandăm aplicarea produsului THIOVIT JET într-o doză mai mare la prima decadă a dezvoltării și intrării în vegetație a viței de vie, pentru a avea un control asupra făinării. Am discutat și despre putregai, care vine pe un fond de alte boli cum este făinarea. Este important să știm că cea mai sensibilă fenofază din cultura viței de vie este înfloritul. Practic, capișonul se rupe și acolo apare o rană deschisă, anume pe acolo se face prima infecție latentă, iar putregaiul cenușiu începe să fie mai vizibil. Recomandăm aplicarea produsului CHORUS imediat după înflorit pentru a controla faza incipientă de infecție a putregaiului după care, înainte de compactare trebuie de aplicat produsul SWITCH, astfel încât să beneficieze butucul și ciorchinele în acest caz de o protecție din interior.  Recomand fermierilor să utilizeze produsele Syngenta pentru că sunt obținute printr-o cercetare de foarte mulți ani. Avem experiența cuvenită pentru a recomanda produsele de calitate în momentele cheie în controlul atât a dăunătorilor, cât și al agenților patogeni”, a conchis expertul.

În continuarea evenimentului, Alexandru Neamțu, Asistent Comercial Syngenta Moldova, a comunicat despre pericolele pe care pot să le provoace mana și făinarea viței de vie și a prezentat strategia de protecție împotriva manei și împotriva făinării. 

„Fungicidul FOLIO GOLD, care are în compoziție substanțe active extraordinare cum ar fi Clorotalonil și Metalaxil M, poziționat corect în schema de protecție, anume înainte de floare, este cea mai bună soluție contra manei. Un alt fungicid este RIDOMIL GOLD pe care îl recomandăm îndată după floare ca să vină cu o eficacitate bună pentru mana viței de vie. Am discutat și despre produsul PERGADO MZ, dedicat pentru protecția viței de vie împotriva manei, dar mai ales a protecției strugurilor de infecție. Este foarte important să păstrăm producția de struguri și totodată aparatul foliar ca și bucătărie a plantei. În ceea ce privește făinarea viței de vie, Syngenta propune mai multe produse în strategia de combatere. THIOVIT JET – fungicid pe bază de sulf, produs de contact, este omologat atât la făinare, cât și la acarieni și îl recomandăm să fie utilizat la maxim posibil în toată perioada de vegetație. Dacă există posibilitatea chiar și de 3-5 ori, are o perioadă scurtă de așteptare până la 4-5 zile, iată de ce fermierul poate să-l utilizeze fără restricții. Alte produse dedicate pentru făinarea viței de vie sunt TOPAS și ALTO SUPER, două produse care pot fi utilizate indiferent de faza de dezvoltare a culturii. Am menționat  la eveniment și despre proprietățile și modul de aplicare a fungicidelor AMISTAR XTRA și QUADRIS care sunt destinate atât pentru mana viței de vie, cât și făinarea, doar că pentru o eficacitate maximă este necesar să fie poziționate corect în perioada de vegetație”.

Fermierii aleg produsele Syngenta, deoarece sunt produse testate pe parcursul a mai multor ani. Au fost utilizate în anii în care au fost infestări foarte puternice cu mană, putregai, făinare și au arătat rezultate extraordinare.

„Dacă sunt utilizate în dozele recomandate, sunt prietenoase cu mediul și  cultura la care sunt aplicate, inclusiv sunt inofensive pentru consumatorul final. Fermierii trebuie să atragă atenție asupra tehnicii pentru că un produs bun nu înseamnă și o eficacitate bună, fără o tehnică cu care să-l aplici corespunzător. Recomand să fie foarte atenți la produsele pe care le aleg și să nu cadă în plasa produselor ieftine”, a mai explicat Alexandru Neamțu.

Un subiect la fel de important, abordat în cadrul Forumului s-a referit la combaterea buruienilor din podgorii și aici compania Syngenta are soluții cum ar fi erbicidul OURAGAN FORTE, FUSILADE FORTE și REGLONE SUPER. Erbicidele menționate au căpătat încrederea fermierilor, care pe parcursul anilor le aplică în combaterea tuturor buruienilor și tufarilor.

Andrei Covali, agronom principal la Vinăria din Vale, care cultivă struguri pe o suprafață de 1500 de hectare a spus că produsele de la Syngenta le permit să obțină recolte cantitative și calitative.

„Avem o colaborare foarte bună cu Syngenta, iar specialiștii răspund prompt la solicitările noastre, și ne oferă cele mai bune soluții pentru problemele cu care ne confruntăm în timpul vegetației. Cultivăm o gamă largă de culturi, dar ne axăm în mare parte pe cultivarea strugurilor, soiuri de masă și soiuri tehnice. La moment, elaborăm schemele de protecție pentru anul viitor în care, la sigur, se vor regăsi produsele companie Syngenta, iar fungicidele RIDOMIL GOLD și SWITCH sunt de neînlocuit. Un alt fungicid pe care l-am aplicat și am fost foarte mulțumiți este ALTO SUPER. Noul insecticid AFFIRM, care a fost prezentat astăzi, este unul necesar pentru viticultori și cred că îl vom testa în gospodăria noastră, fiind prielnic cu entomofauna utilă, permite să nu dăunăm insectelor folositoare, cum ar fi albinele. Trebuie să păstrăm echilibrul”, a constatat fermierul.

Emilian Crețu din satul Merești, raionul Hâncești, a remarcat că produsele de la Syngenta sunt de neînlocuit în schema de protecție la viță de vie.

„De multe ori, noi producătorii aplicăm produse ieftine, iar rezultatele în cele mai bune cazuri, ne dezamăgesc, iată de ce cred că Syngenta este o companie de încredere. Principalele provocări din vie sunt Oidiumul, acarienii și putregaiul. Insecticidul AFFIRM îl vom testa, deoarece este un produs care acționează asupra larvelor. Suntem tentați să folosim acest insecticid, deoarece oferă protecție de durată. Insecticidele INSEGAR, VERTIMEC se regăsesc în schemele noastre de protecție la vița de vie. Apreciem că avem în Syngeta un partener de încredere care ne ajută foarte mult. Desigur și produsul SWITCH este unul extraordinar care ne scapă de mucegai”.

Marin Baban, manager Basan Agro din orașul Cimișlia, a spus că pentru rezultate pe măsură trebuie să aplici doar produse de calitate pe care le propune compania Syngenta.

„Cultivăm viță de vie și pentru a rezolva problema cu acarienii, putregaiul, dar și alte boli și dăunători apelăm la compania Syngenta, care ne oferă o gamă largă de produse de calitate. După mai multe încercări rămânem fideli companiei Syngenta, care are produse eficiente cum sunt ALTO SUPER, TOPAS, RIDOMIL GOLD pe care le aplicăm an de an. Pentru a obține produse de calitate trebuie să administrezi preparate calitative, care să-ți ofere rezultate pe măsură. La Syngenta găsim o gamă largă de produse, care ne ajută să facem față tuturor provocărilor ce apar la această cultură”, a mai spus viticultorul.

Și în acest an, Forumul pentru viticultură a reușit să le ofere cultivatorilor cele mai utile informații pentru principalele provocări din podgoriile din țară.

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale