‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 iulie, 2024
35 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSfaturi utile: Ce trebuie să cunoască un producător agricol după recoltarea grâului

Sfaturi utile: Ce trebuie să cunoască un producător agricol după recoltarea grâului

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

După recoltare, în boabele de grâu au loc o serie de procese biologice dintre care trebuie reţinut în primul respiraţia.

Respiraţia boabelor de grâu este însoţită de pierderi în greutate a seminţelor, reducerea în masa de seminţe a oxigenul în favoarea bioxidului de carbon; creşterea umidităţii în masa seminţelor ca rezultat al respiraţie şi creşterea temperaturii în masa de seminţe.

Cu cât seminţele sunt mai uscate procesul de respiraţie este mai scăzut. Când umiditatea este mai ridicată respiraţia se intensifică. Intensitatea respiraţiei se accelerează brusc când în boabele de grâu apare apa liberă. Acest nivel se numeşte UMIDITATE CRITICĂ, care pentru grâu este de 14,5 %.

‹ adv ›

Respiraţia atinge intensitatea maximă la temperatura de 50-55 grade C. Peste această temperatură respiraţia încetează deoarece seminţele mor.

Cu cât umiditatea este mai ridicată cu atât temperatura în depozite trebuie sa fie mai scăzută. Pentru a păstra grâul la umiditatea de 16% timp de 60 de zile este nevoie să introducem aer rece care să păstreze temperatura în masa seminţelor de 12,8 grade C. Dacă dorim să păstrăm grâu la 20% umiditate, este nevoie să introducem mai mult aer rece ca să coborâm temperatura la 4,4 grade C.

Încolţirea boabelor de grâu pe timpul păstrării constituie un proces fiziologic cu grave consecinţe pentru păstrare şi are loc când în masa de seminţe este o umiditate ridicată. Încolţirea poate avea loc izolat când pătrunde în depozit apa din afară.

‹ adv ›

Încingerea masei de seminţe se datorează faptului ca seminţele reţin în interior aproape întreaga cantitate de căldura care este degajat prin respiraţie. Căldura reţinută intensifică transpiraţia seminţelor şi masa seminţelor devine mai jilavă.

Temperatura şi umiditatea favorizează dezvoltarea microorganismelor care devin factorul principal al procesului de încingere a grâului. Peste o anumită temperatură microorganismele dispar şi în locul lor apar altele (termofile) care determină putrezirea seminţelor încălzite şi mucegăite anterior.

Sesizăm încingerea doar când temperatura ajunge la 38 grade C, când pe boabele sparte apar mucegaiuri, seminţele încep să se brunifice şi apare mirosul de alcool. Sunt cazuri când încingerea grâului apare în câteva ore dacă masa de boabe cuprinde multe boabe verzi şi seminţe de buruieni.

‹ adv ›

Încingerea poate fi prevenită prin curăţirea seminţelor de impurităţi înainte de înmagazinare, prin reducerea procesului de apă, respectiv solarizare pe platouri betonate şi lopătare în straturi subţiri care permit aerarea activă.

Sursa: gazetadeagricultura.info

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›