duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Îngrășământul Terracalco 95 de la Carmeuse, disponibil acum și în RM prin intermediul...

FOTO. Îngrășământul Terracalco 95 de la Carmeuse, disponibil acum și în RM prin intermediul Bioprotect

Recomandate

Compania Carmeuse, cel mai mare grup producător de calciu din lume anunță lansarea Terracalco 95, cel mai important produs al său pe piața din Republica Moldova. Terracalco 95 poate fi comandat de către fermierii din țara noastră prin intermediul distribuitorului Bioprotect.

Terracalco 95 este un amendament de sol, un oxid de calciu care reacționează instant. Compania Carmeuse a castigat locul 1 la competitia „Premiile produselor pentru agricultura – Ungaria” cu produsul Terracalco 95, un ajutor de nadejde pentru agricultorii din tara care doresc sa imbunatateasca randamentele pe unitatea de suprafata, bucurandu-se de recolte mai bogate. Cu o experienta vasta in domeniu, compania Carmeuse (infiintata in 1859) a dezvoltat, prin laboratoarele sale un produs inedit, care a reusit sa rezolve cele mai importante problem ale solului:

  • Structurarea solului si afanarea acestuia;
  • Combaterea aciditatii si a alcalinitatii (pe baza de Na);
  • Cresterea continutului de humus si imbunatatirea habitatului vietuitoarelor mici din sol;
  • Reducerea dozelor de ingrasaminte chimice prin utilizarea rationala a acestora.

Dar ce este Terracalco 95?

Terracalco 95 este un amendament de sol (un ingrasamant) granulat, care se aplica cu masina de imprastiat ingrasaminte chimice, pe miriste sau inainte de o lucrare de baza (arat, scarificat etc) sau superficiala (disc, combinator, freza). Apoi se incorporeaza in sol, incepand sa actioneze.

In primul rand, structura sa granulata il face sa fie absorbit foarte usor in sol, motiv pentru care este nevoie de o doza mai mica la unitatea de suprafata(intre 300 kg si max 2000 kg/ha). Mai mult, agricultorii se pot bucura de o manipulare usoara, mai ales ca vine in saci tip Big Bags usor de folosit. Nu in ultimul rand, descompunerea produsului este extrem de rapida.

Vezi mai multe aici despre Administrarea îngrășămintelor la culturile de câmp în fiecare etapă.

Ce efecte are Terracalco asupra solului si plantelor?

1. Imbunatatirea structurii si pH-ului solului

TERRACALCO 95, marele castigator al premiului ungar pentru agricultura are o valoare de neutralizare de aproximativ 97,8 (rezultand o Putere de Neutralizare  de 185), fiind usor de imprastiat in camp cu ajutorul utilajelor de imprastiat ingrasaminte solide. Primele rezultate pe care fermierii le pot observa apar in maxim 2 luni. Mai mult, in functie de aciditatea solului se poate alege cantitatea optima de care fiecare agricultor are nevoie pentru a creste productia. Fiecare doza in parte produce o imbunatatire vizibila a structurii solului deoarece il face mai permeabil pentru apa si in acelasi timp pentru aer, lucru extrem de important.

2. Mobilizarea elementelor nutritive

Specialistii au descoperit ca TERRACALCO 95 poate face ca seceta sa actioneze diferit asupra solului tratat fata de orice sol netratat. Pierderea de apa dintr-un sol tratat cu acest produs se face mult mai lent. Un pH mai mare de 6.8-7.2 produce in sol un efect de mobilizare a principalelor elemente nutritive, acestea fiind absorbite cu usurinta de catre plante. Orice cultura dintr-un sol tratat cu TERRACALCO 95 se poate bucura de un sistem radicular puternic, fiind dezvoltata la parametri optimi. In acelasi timp, se observa o rezistenta mai buna la boli si la orice fel de daunatori. Nu in ultimul rand, acest produs se adreseaza si problemelor cauzate de factori importanti de stres pentru plante, cum ar fi seceta sau excesul de umiditate.

De asemenea, Buckman&Brady ne arata cat pierdem din ingrasamintele pe care le aplicam in functie de pH-ul solului:

Cu alte cuvinte, avem un pH de 5, platim 100 kg azot substanta activa, pe care le introducem in sol, dar plantele noastre (fie ca discutam de porumb, soia, floare, cereale, rapita, cartof etc) absorb doar 43 kg – restul fie se blocheaza, fie se volatilizeaza, fie ajung in panza freatica. Deci platim degeaba o suma deloc neglijabila.

La fosfor, si mai rau. Daca avem un pH de 5, din 100 kg substanta activa, plantele utilizeaza doar 34 kg, restul transformadu-se in forme neasimilabile pentru plante. Iarasi bani aruncati.

Citește și: FOTO. Cel mai mare grup producător de calciu din lume lansează produsul Terracalco 95 pe piața RM

Solutia pentru ridicarea rapida a pH ului solului?

TerraCalco®. In cultura porumbului si a florii soarelui, in afara de structurarea solului pe care o aduce TerraCalco® (maximizand astfel explorarea de catre sistemul radicular a unui volum mai mare de sol), acesta face posibila si nutritia optima a plantelor, deblocand elementele nutritive. Astfel ca intre parcelele unde am aplicat Terracalco si cele unde nu am aplicat, vor fi diferente considerabile de talie si colorit, astfel rezultand o folosire accentuate a elementelor nutritive:

Nu de foarte putine ori, suntem insa intrebati: pot sa aplic TerraCalco la lucerna? Dar la cartof? Dar la porumb? La soia?

Raspunsul este simplu: DA. TerraCalco® se aplica direct pe aratura sau pe miriste, inainte de insamantare, la urmatoarele culturi:

Nr. Cultura Perioada optima de aplicare
1 Porumb Noiembrie, Decembrie, Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie
3 Floarea Soarelui Noiembrie, Decembrie, Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie
4 Sfecla Noiembrie, Decembrie, Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie
5 Leguminoase(soia, mazare etc) Noiembrie, Decembrie, Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie
6 Cereale (grau, triticale, orz, ovaz, linte etc.) Iunie, Iulie, August, Septembrie, Octombrie
7 Rapita Iulie, August, Septembrie
8 Legume anuale Noiembrie, Decembrie, Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie
9 Legume bienale Septembrie, Octombrie, Noiembrie, Decembrie, Ianuarie, Martie, Aprilie
10 Legume perene Septembrie, Octombrie, Noiembrie, Decembrie, Ianuarie, Martie, Aprilie
11 Lucerna (trifoi etc.) Septembrie, Octombrie, Noiembrie, Decembrie, Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie
12 Pomi fructiferi Septembrie, Octombrie, Noiembrie, Decembrie, Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie
13 Vita de vie Octombrie, Noiembrie, Decembrie, Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie
14 Cartof Septembrie, Octombrie, Noiembrie, Decembrie, Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie
15 Pasuni si fanete Septembrie, Octombrie, Noiembrie, Decembrie, Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie
16 Arbusti fructiferi(zmeur, mur, goji etc) Septembrie, Octombrie, Noiembrie, Decembrie, Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie
17 Arbori(Paulownia, etc) Septembrie, Octombrie, Noiembrie, Decembrie, Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie
18 Gazon Septembrie, Octombrie, Noiembrie, Decembrie, Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie

Odata intelese beneficiile, urmatoarea intrebare adresata invariabil este:

De ce TerraCalco® si nu altul?

Din foarte multe motive. In primul rand continutul de substanta activa (ne referim la substanta activa si nu la carbonat) este de 98%. Este produsul ideal, adica ipotetic vorbind, un fel de triplu 33 % (net superior oricarui produs existent).

Apoi:

  • Cea mai mare putere de neutralizare (PNA sau API) – 185;
  • Cel mai mare pH /produs 12.7;
  • Un pret de bun simt;
  • Actiune imediata (in prima luna de la aplicare);
  • O doza mica/unitatea de suprafata intre 0.3 – 2 to maxim;
  • Amortizarea se face atat din utilizarea totala a ingrasamintelor chimice, cat si din deblocarea rezervei existente dar blocate in sol, cat si din structurarea solului (mai usor de lucrat, consum mai mic de carburant, piese mai putine distruse si timp mai putin petrecut /lucrare);
  • E granulat, se imprastie foarte bine la 36 m;
  • E ambalat la big bag de 600 kg sau 1.2 to cu folie la interior si gura de descarcare;
  • E produs 100% in Romania unde avem 3 fabrici, la Deva, Fieni si Campulung;
  • Obligatoriu creste productivitatea solului pe care e folosit.

Cum, cand, unde, cat aplicam?

TERRACALCO® se aplica inainte de o lucrare a solului (superficiala – cu combinatorul, cu discul, freza, etc sau de baza – scarificat, arat ), apoi se incorporeaza. Poate fi imprastiat cu MA-ul sau masina de imprastiat fertilizanti pe 12-24 sau 36 m (in fuctie de masina).

Aplicarea se face direct pe aratura sau pe miriste, inainte de insamantare

Dozajul difera in functie de cartarea agrochimica. Intre 300 kg/ ha si maxim 2 to/ha. In principiu, prin aplicarea unei tone putem sa creste pH ul cu aproximativ 1.5 puncte (dar pentru siguranta si profesionalism avem nevoie de o cartare, care sa include si o valoare a aciditatii hidrolitice)

Ii poate dauna solului?

NU. Miile de fermieri care au folosit, folosesc si vor folosi sunt o garantie in acest sens. In al doilea rand, e un produs care trateaza problemele adevarate ale solului si nu efectele acestor probleme. Actioneaza rapid, rezultatele sunt durabile si vizibile din anul in care am aplicat (ideal pentru terenul luat in arenda).

Se recomanda includerea sa in fiecare tehnologie de cultura pentru a tampona efectele azotului folosit. Pentru fiecare 100 kg de azotat de amoniu ar trebuie sa intervenim cu 100 kg TerraCalco®; pentru fiecare 100 kg de uree ar trebui sa intervenim cu 100 kg TerraCalco® si pentru fiecare 100 kg de nitrocalcar ar trebui sa intervenim cu 50 kg TerraCalco®. De ce? Pentru a tampona efectele azotului. Cine spune asta? Asociatia producatorilor de fertilizanti cu azot din Europa (Eufertilizers).

Citește și despre Cum să calculezi doza de îngrăşăminte după conţinutul de substanţă activă.

Nu ai folosit Terracalco? Incearca si te vei convinge.

În Republica Moldova produsul TerraCalco® este disponibil prin intermediul distribuitorului Bioprotect. Datele de contact le puteți găsi inclusiv aici.

Pentru mai multe detalii despre produs puteți lua legătura cu:

Dr. Ing. Bogdan Costea
Team Leader Carmeuse Agricultura România
Str. Carierei Nr. 127A, 500052, Brașov, România
Ţel: +40.268.516.841 Fax: +40.268.516.830 M: +40 757929157
E-mail: [email protected]
www.carmeuse-agriculture.com/ro
www.facebook.com/CarmeuseHolding

Advertorial
Advertorialhttps://agrobiznes.md/publicitate
Conținut sponsorizat de parteneri (P)

Citește și ›

Advertoriale