‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMihai Bostan: Cred că soia este una dintre cele mai rentabile culturi, ținând cont...

Mihai Bostan: Cred că soia este una dintre cele mai rentabile culturi, ținând cont de avantajele pe care le are

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fiecare an vine cu provocări pentru producătorii agricoli, iar cultura de soia nu este o excepție, necesitând, an de an, o abordare specială. Pentru a identifica soluții eficiente și viabile în sectorul culturii de soia, Asociația Donau Soja în parteneriat cu ADA și cu suportul UE a organizat, recent, întâlnirea grupului de lucru a cultivatorilor de soia din țară, în cadrul căreia au fost puse în discuție problemele majore ale sectorului.

Câțiva fermieri, dar și o instituție de cercetare, au acceptat provocarea Donau Soja și au creat 6 platforme demonstrative pentru cultura de soia, care vor fi monitorizate pe parcursul acestui an. Fiecare dintre aceste entități, și-a propus să testeze anumite soiuri, tehnologii de producere și sisteme în condiții variate, fiind amplasate în diferite regiuni ale țării. Iar pentru a soluționa cât mai eficient și rapid problemele, acestea sunt ghidate de doi agronomi angajați de Asociația Donau Soja.

Despre rezultatele preliminare a acestor platforme, dar și provocările cu care se confruntă cultivatorii de soia în acest an, ne-a relatat Viorel Gherciu, Director al Reprezentanței Asociației Donau Soja Austria în Moldova, manager al proiectului „Creșterea competitivității în sectorul agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale, în special în sectorul culturii de soia” finanțat de UE și implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) în parteneriat cu Donau Soja Austria și Centrul Educațional ProDidactica.

‹ adv ›

„Grupul de lucru a fost convocat pentru a estima realizările obținute. Acele 6 platforme demonstrative, unde au fost semănate diferite soiuri de soia, vor contribui esențial la dezvoltarea acestei culturi în Moldova. 5 dintre ele sunt amplasate în nordul țării, deoarece 96% din suprafața totală cultivată în Moldova se află în această zonă. Sunt testate atât soiuri autohtone, cât și cele cunoscute de peste hotare. Dorim ca, producătorii din țară să cultive soia înregistrând un profit bun, prin intermediul calității, dar și cantităților obținute. În acest an, cele mai mari provocări au fost legate de insuficiența materialului semincer calitativ, cu un conținut mai înalt de proteină, dar și lipsa inoculanților, care au un rol important la formarea nodozităților. Astfel, ne dorim să atragem acele companii de inputuri agricole, renumite peste hotare și pe piața din Republica Moldova. Chiar dacă au fost unele calamități naturale, platformele demonstrative ne arată recolte bogate și un an agricol bun. Sperăm că, roada va corespunde așteptărilor, iar rezultatele obținute ne vor permite să adoptăm tehnologiile de cultivare potrivite pentru zona noastră. Fiecare an, are provocări diferite, iar fiecare gospodărie particularitățile sale, doar testând diverse metode an de an, vom avea recomandări viabile pentru toți producătorii de soia din țară”, ne-a explicat Viorel Gherciu.

Una din platformele demonstrative, pe care sunt testate 8 soiuri de soia cultivate în sistemul mini-till, este amplasată în nordul republicii, în satul Târnova din raionul Dondușeni. Mihai Bostan, conducătorul întreprinderii Agroelit SRL a menționat că, ponderea culturii de soia în asolament constituie 30-50%, în dependență de an, ceea ce și reflectă importanța acestei culturi.

„Soia, fiind cultivată pe o suprafață destul de mare, necesită și o tehnologie specială. Deci, am început colaborarea cu Donau Soja pentru a fi ghidați pe parcursul perioadei de producere, dar și a identifica mai ușor potențialii cumpărători. Am cultivat 8 soiuri de soia în sistemul ecologic și convențional de producere, aplicând pe platforme tehnologia mini-till de prelucrare a solului. Chiar dacă recoltele obținute sunt bune, potențialul acestei culturi nu este valorificat la maxim, de aceea orice colaborare ce ne-ar ajuta să atingem acest potențial este foarte importantă. Specialiștii și experții internaționali, cu care avem ocazia să colaborăm datorită proiectului pentru creșterea competitivătății sectorului de soia în Moldova ne asigură suportul de care avem nevoie. Vom continua să înființăm loturi demonstrative și să testăm soiuri în diferite condiții, căci fără acest lucru nu vom cunoaște niciodată ce este bine și ce nu. Ținând cont de aportul pe care îl aduce soia, cred că este una dintre cele mai rentabile culturi. Profitul net obținut per hectar la această cultură, în ultimii 5 ani, a fost unul stabil, lucru rar întâlnit la rapiță sau floarea soarelui. În ultimii doi ani, recolta medie obținută în cadrul gospodăriei a fost de 2,3-2,5 tone de boabe soia per hectar, nemaivorbind de recoltele înalte obținute la culturile ce sunt semănate după soia. Astfel, am reușit să îndrăgesc soia tot mai mult”, a explicat Mihai Bostan.

‹ adv ›

O altă întreprindere în cadrul căreia au fost înființate loturile demonstrative cu aplicarea sistemului no-till de prelucrare a solului, este amplasată în satul Plop, Dondușeni. Gheorghe Panfil, directorul Agro-Panfil a spus că, acum câțiva ani, când a aflat despre Organizația Donau Soja din România, își dorea foarte mult ca aceasta să ghideze și producătorii din Moldova. Astfel că, atunci când acest lucru a fost posibil, a acceptat provocarea și a creat o platformă demonstrativă în cadrul întreprinderii sale.

„Cultivăm soia de mulți ani – practic, de când am început activitatea în agricultură, aceasta ocupând circa 20% din suprafața totală. Cred că, această cultură este rentabilă, dacă este crescută conform unor tehnologii adaptate condițiilor din teren. De aceea și am acceptat să creez o platformă demonstrativă în gospodărie, pentru a determina care sunt acele mici secrete sau ce îi mai lipsește culturii pentru a obține o rentabilitate similară celei de peste hotare, mai ales că avem și suportul Donau Soja, oferit în cadrul proiectului pentru creșterea competitivătății sectorului de soia în Moldova, finanțat de UE. Cunoșteam multe despre Asociația Donau Soja și m-am bucurat când am aflat despre oportunitatea de a fi ghidați de agronomii lor și fermierii din țara noastră.  Condițiile din Moldova sunt pretabile pentru creșterea soiei, care este una dintre cele mai valoroase culturi. Testez 10 soiuri pe platformă, dintre care 8 sunt noi pentru mine. Să nu cultivăm soia ar fi un păcat, o posibilitatea ratată aș spune eu”, a conchis Gheorghe Panfil.

Platformele organizate cu suportul proiectului pentru creșterea competitivătății sectorului de soia în Moldova, finanțat de UE includ tehnologiile no-till, mini-till și clasic de cultivare a solului, peste 30 de soiuri de soia, sistemul ecologic și convențional de producere și diverse condiții de sol, umiditate, dar și calamitățile naturale ce se înregistrează în fiecare regiune.

‹ adv ›

Pe parcursul acestui sezon agricol, în cadrul proiectului menționat, vor fi organizate instruiri și zile ale câmpului la care pot participa producătorii în următoarele zile:

  • 18 iulie – la Institutul Selecția, Bălți;
  • 23 iulie – SRL Agroelit, Drochia;
  • 30 iulie- GȚ Agro Panfil, Donduseni.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›