‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
43.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriACED a împărtăşit producătorilor din Transnistria cerinţele de calitate şi cele mai bune practici...

ACED a împărtăşit producătorilor din Transnistria cerinţele de calitate şi cele mai bune practici de recoltare şi prerăcire a piersicilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED) a organizat recent, în colaborare cu firma agricolă Agrostar, un curs de instruire de o zi privind soiurile de piersic, standardele de calitate și particularitățile de recoltare și prerăcire a piersicilor pentru producătorii din regiunea transnistreană.

Cei 30 de participanți la seminarul desfășurat în localitatea Pervomaisc din Raionul Slobozia au făcut cunoștință cu soiurile de piersic și nectarină înregistrate în Republica Moldova și soiurile de perspectivă cu valoare comercială înaltă. Consultantul național Valeriu Manziuc, șef-adjunct al Catedrei de Pomicultură în cadrul Universității Agricole de Stat din Chișinău, a evaluat, prin comparație, avantajele și dezavantajele diferitor soiuri, precum și oportunitățile cultivării acestora în Republica Moldova.

Specialistul privind siguranța alimentului și măsurile sanitare și fitosanitare în cadrul Proiectului ACED, Dr. Andrei Cumpanici, a subliniat importanța respectării cerințelor de calitate pentru piața internă și export. El a prezentat cerințele de calitate a piersicilor în stare proaspătă în conformitate cu standardele Uniunii Europene și Comisiei Economice a ONU pentru Europa, precum și cele mai bune practici de recoltare și prerăcire a piersicilor. Dl Cumpanici a estimat că producerea piersicilor în regiunea transnistreană are un potențial mare, iar adoptarea acestor cerințe va permite fermierilor locali să-și diversifice piețele de desfacere pentru produsele lor.

‹ adv ›

La rândul său, Serghei Gurduz, directorul companiei Agrostar, a povestit despre experiența proprie în construcția unui frigider modern și cunoștințele acumulate ca urmare a unei vizite de studiu organizate de ACED în Italia. După partea teoretică, participanții la seminar au vizitat frigiderul Agrostar, unde Sergiu Caldari, directorul companiei Autehton Grup, a demonstrat funcționarea tunelului de răcire forțată cu aer a fructelor sâmburoase, instalat recent în frigiderul companiei Agrostar cu suportul ACED.

La organizarea acestui eveniment, ACED a mobilizat resursele a patru echipe din cadrul Proiectului – Componenta Transnistria, Asistența Tehnică, Programul de Instruire, și Îmbunătățirea Mediului de Afaceri. Susținerea fermierilor de pe ambele maluri ale Nistrului să devină mai competitivi și să obțină profituri mai mari este unul dintre scopurile de bază ale Proiectului ACED.

Sursa: aced.md

‹ adv ›

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›