‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDemnitar român la lansarea campaniei DAR: R. Moldova și România pot deveni două mari...

Demnitar român la lansarea campaniei DAR: R. Moldova și România pot deveni două mari puteri agricole

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Săptămâna aceasta a fost dat startul ciclului de seminare organizate în cadrul Proiectului „Dialog Agricol Regional” Republica Moldova – România. Evenimentul de inaugurare a avut loc marți, 23 iulie, la Cahul, iar scopul campaniei este de a identifica soluții viabile pentru sectorul agrar din țară. Agrobiznes este Partener Media al campaniei.

Astfel, în perioada 23 iulie – 9 august, în 11 activități regionale, vor fi abordate provocările și oportunitățile sectorului agroalimentar din Republica Moldova. Alexei Repede, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP), îndeamnă producătorii să participe în cadrul seminarelor ce urmează, pentru a identifica împreună soluții la problemele specifice fiecărei regiuni.

„Scopul nostru este de a veni în ajutorul fermierilor, deoarece Moldova este o țară agrară. Sunt foarte multe probleme în agricultură, însă acestea pot fi soluționate, dacă vom colabora unii cu alții. Inițial, planificam să organizăm astfel de evenimente în fiecare raion, însă am optat pentru 11 regiuni. Fiecare actor din sectorul agrar întâlnește anumite impedimente, iar acestea nu pot fi trecute fără a colabora. Totodată, trebuie să cooperăm pentru a progresa. În cadrul acestor evenimente, specialiști din România vor prezenta o expertiză amplă. Provoc agricultorii, să punem pe masa de discuții toate problemele și toate blocajele care împiedică și descurajează activitatea lor. Deci, invităm reprezentanții administrației publice locale și agricultorii să participe în cadrul evenimentelor. Împreună, vom identifica soluțiile potrivite”.

‹ adv ›

Pe lângă echipa de experți care au prezentat o expertiză amplă pe sectoarele agricole din țară, dar și câteva soluții pentru acestea, prezent la eveniment a fost și Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, Valentin Alexandru Țachianu. Acesta a menționat că, Republica Moldova și România, colaborând, pot deveni două mari puteri agricole.

„Cred că, Republica Moldova are nevoie de expertiza noastră, pe care sper să o acordăm într-un mod cât se poate de eficient. În cadrul Proiectului, va fi realizat un schimb de experiență, care va prinde bine ambelor țări. Experții din România vor participa în cadrul evenimentelor până pe data de 5 august, timp în care vor avea întâlniri cu fermieri și oameni de afaceri moldoveni. Republica Moldova are un potențial mare în sectorul agricol și ar putea deveni un partener de succes pentru România. Totodată, consolidând eforturile, aceste două țări ar putea deveni două mari puteri agricole”, a menționat pentru Agrobiznes Valentin Alexandru Țachianu.

Totodată, Iurie Ușurelu, Secretar general de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a menționat că, datorită Proiectului „Dialog Agricol Regional” agricultorii au posibilitatea să realizeze un schimb inedit de experiență cu experții din România și, preluând unele practici de peste Prut, să contribuie la dezvoltarea agriculturii în țară.

‹ adv ›

„Având o comunicare deschisă și analizând împreună problemele putem să depășim orice situație. E timpul să facem agricultură performantă, care va contribui nemijlocit și la dezvoltarea economiei. Cu produse de calitate vom avea acces pe alte piețe de desfacere, decât cele tradiționale. Producătorii ar trebui să se axeze nu doar pe majorarea cantităților produse, ci și pe calitatea acestora. Colaborând cu experții din România, putem asigura dezvoltarea sectorului în același ritm, asimilând cele mai bune experiențe și tehnologii. În cadrul evenimentelor organizate, putem discuta orice problemă deschis și identifica împreună soluții”, a mai adăugat Iurie Ușurelu.

Activitățile planificate în cadrul Proiectului „Dialog Agricol Regional” au drept scop facilitarea transferului de know how și creare de conexiuni pentru parteneriate publice private. Totodată, pe parcursul seminarelor vor fi identificate oportunități de investiții în agricultură.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›