‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleExpert francez în nucicultură: În plantații nu trebuie să faceți economii ci investiții, inclusiv...

Expert francez în nucicultură: În plantații nu trebuie să faceți economii ci investiții, inclusiv în fertilizanți

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cultura industrială a nucului în Moldova este relativ tânără. Deși cercetările științifice și începuturile aplicării practice a rezultatelor, inclusiv omologarea primelor soiuri de nuc datează încă din anii 1960, un ritm susținut al dezvoltării vizibile a ramurii și al înființării livezilor de nuc a fost înregistrat abia începând cu anii 2000.

Astfel că, în anul 2018, Republica Moldova este pe locul 4 în topul exportatorilor de nuci. Este o realizare remarcabilă, dar, după cum afirmă însuși nucicultorii din țară, mai avem unde să ne dezvoltăm, pentru că avem potențial, dar și condiții potrivite pentru a majora suprafețele de livezi de nuci. Despre aceasta, dar și alte subiecte importante pentru producătorii de nuci s-a discutat în cadrul Conferinței de vară a nucicultorilor din Republica Moldova.

Expertul francez Pascal Gouget, care este și producător de nuci din Franța a remarcat că, Republica Moldova este o țară frumoasă cu un potențial enorm și a împărtășit din experiența proprie în ceea ce ține de dezvoltarea unei plantații de succes.

‹ adv ›

„În anul 1988 am început să înființez plantația de nuci care este amplasată în sud-estul Franței. Eram foarte pasionat de cultura nucului și împreună cu un vecin am colaborat pentru a dezvolta livada. Am căutat un partener pentru că îmi doream să mecanizăm producția, nu-mi pot imagina în Franța să prelucrezi o livadă de nuci fără mecanizarea tuturor lucrărilor, fructul fiind foarte mic este nevoie de foarte multe brațe de muncă pentru a-l recolta. În zona mea nu era o cultură a nucului bine dezvoltată, iată de ce am decis să aplicăm tehnologii inovative, care erau disponibile la acel moment, inclusiv varietăți intensive cu fructificare laterală. Mai întâi de toate, am realizat calcule de fezabilitate economică, am pornit de la prețul de 1,2 euro a nucii în coajă și un randament prognozat de 4 tone la hectar. Ne-am dorit să obținem o performanță economică pornind de la acești 2 parametri economici. În realitate, am ajuns până la o productivitate de 6 tone la hectar și un preț de vânzare, pe care l-am avut în anul trecut de 3,7 euro. După ce am realizat aceste calcule am înființat prima plantație pe o suprafață de 15 hectare, după care am mai plantat una pe alte 15 hectare, dar mai avem în proiect alte 5 hectare. În total, partea mea de livadă este de 45 hectare”, a explicat expertul.

Pascal Gouget a subliniat că varietatea de bază pe care o cultivă în livezi este Lara – aproximativ jumătate din toată suprafață, Chandler, Franquette și un soi mai nou american.

„Primele recolte le-am obținut începând cu anul trei de la plantare la soiul Lara, producția era comercializată ca nucă proaspătă pentru consum curent fără a fi uscată. A fost interesantă această pistă de comercializare a nucilor în stare proaspătă, pentru că având o cantitate mică nu am dorit să ne complicăm cu uscarea, iar vânzarea în stare proaspătă se realiza direct din plantație. Pe măsură ce livada oferea rod, am reușit instalarea utilajelor pentru spălarea și uscarea producției, utilaj adaptat în funcție de creșterea productivității. Primul utilaj pe care l-am procurat a fost un scuturător pentru recoltarea nucilor, după care am achiziționat un utilaj pentru strângerea mecanizată a recoltei. Ne-am putut permite să procurăm și să instalăm aceste utilaje pentru că aveam suficiente suprafețe, care justificau procurarea acestui utilaj. Totodată, și alți producători ne livrau producția lor pentru a fi procesată cu acest utilaj. În anul 2017 am construit spații noi pentru procesarea nucilor. Lanțul de curățare de coajă verde și spălare, sortare primară a fost ameliorat cu noi echipamente. Un element nou care a fost instalat recent este un utilaj pentru sortarea optică a impurităților. În paralel, vom instala o linie pentru spălarea și sortarea alunelor. Investiția totală pentru înființarea celor 45 de hectare de nuci a constituit 700 de mii de euro. Doar construcția noului spațiu a costat 400 de mii de euro, fără utilaje. 200 de mii de euro au fost investite pentru utilajul de recoltat și spălat. Cifra de afaceri pentru partea mea de livadă este de 450 de mii de euro. Pentru a obține un randament economic în plantație a fost important să obținem randament la hectar, rapiditatea intrării pe rod a acestor plantații și calitatea producției finale”.

‹ adv ›

Producătorul din Franța a îndrumat fermierii de la noi să nu economisească pentru întreținerea livezilor, pentru că aceasta îi poate costa, pe final, foarte scump.

„Orice economie făcută la întreținerea plantațiilor costă scump și într-un final aduce pierderi. În plantații nu trebuie să faceți economii ci investiții, inclusiv în fertilizanți. Pe piața globală este important ca să aveți un produs de calitate. Sarcina de bază a fiecărui producător este de a crește un produs de calitate. Ca și vânzător de nuci în coajă trebuie să știți că nuca pe care o vindeți trebuie să aibă calibru, miezul alb și bine umplută. Regula este că, cu cât o nucă este mai mare cu atât are o culoare mai deschisă și este mai bine umplută cu miez”.

În cea de-a doua zi a Conferinței, expertul alături de mai mulți producători, au vizitat livada de nuci din satul Bălăbănești, raionul Criuleni. În cadrul vizitei au fost discutate o serie de particularități despre înființarea și întreținerea unei livezi de nuci.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›