‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriTransportatorii au rămas blocați și nu pot duce în Rusia fructe și legume

Transportatorii au rămas blocați și nu pot duce în Rusia fructe și legume

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cele 1250 de autorizații de export în Federația Rusă pentru transportatorii din Republica Moldova, cu care a venit în luna septembrie președintele Igor Dodon de la Moscova, s-au împărțit ca pâinea caldă și deja de câteva săptămâni exportatorii spun că sunt blocați și nu pot nicicum să obțină permise de a duce în Rusia fructe și legume. Autoritățile de la Moscova nu mai emit alte autorizații pentru Republica Moldova și transportatorii stau „cu camioanele sub garduri”, se arată într-un articol publicat de TV8.

Agenții economici care prestează servicii de transportare a fructelor și legumelor în afara țării spun că autorizațiile s-au terminat de vreo lună.

„Noi avem trei camioane, fratele meu are cinci, în total opt camioane. Am făcut în septembrie doar trei curse, din cauza că nu am avut autorizații pentru toate. S-a făcut un fel de business din asta. Atunci când noi am cerut de la ruși ca ei să aibă autorizații, ei ne-au dat cotă, o cotă de câteva zeci de mii de autorizații pe an”, spune un agent economic.

Transportatorii se plâng că activează în pierdere, or, spun ei, piața din Federația Rusă rămâne a fi principala destinație de export a fructelor și legumelor.

„Dacă noi în Republica Moldova avem în total două sau trei mii de mașini și dacă dăm la fiecare mașină câte o autorizație, atunci iese că toate mașinile lucrează doar câte trei luni pe an, după trei luni noi toți stăm sub gard. Noi achităm parcările, noi achităm contabilii, achităm tot, dar un camion pe an face șase curse care e echivalent cu șapte sau opt sute de dolari care vin în țară (…). În mod normal ar trebui să fac măcar 12 curse pe an (…). 10% dintre camioane lucrează cu Uniunea Europeană, restul, cu Rusia” , spune antreprenorul.

‹ adv ›

Agentul economic zice că unele autorizații s-ar vinde. Acesta declară că uneori, ca să nu stea cu marfa sub gard, plătesc pe autorizația de transport de zece ori mai mult.

„Toată lumea știe, ea vine cu 10 dolari, pe urmă te duci să o iei cu 150 – 200 de dolari. Nu la ANTA (Agenția Națională a Transportatorilor Auto) plătim, dar unde se plătește, asta cunosc instanțele de stat”.

La rândul lor, reprezentanții ANTA neagă faptul că aceste autorizații s-ar vinde.

„ANTA nu se implică deloc în acest factor, să se autosesizeze organele de control, dacă există așa semnalări. Ar fi bine să se pornească o investigație”, spune Elena Catraniuc, șefa Direcției servicii publice din cadrul ANTA.

Reprezentanta ANTA mai spune că autorizațiile de export în Rusia s-au epuizat acum o săptămână. Acestea au fost eliberate pentru camioanele care erau deja încărcate cu marfă.

„Pentru anul 2019 au fost emise 15 mii de autorizații, cu acestea se face și import, și export, și tranzit. În luna septembrie au fost emise suplimentar alte 1 250 de permise care s-au epuizat. Partea rusă nu a vrut categoric să ne accepte solicitare de a fi emise permise suplimentare”, a declarat Elena Catraniuc.

‹ adv ›

La începutul lunii septembrie, în urma unei vizite a președintelui Igor Dodon la Moscova, șeful statului a anunțat că Federația Rusă a emis 1250 de permise noi pentru transportatorii moldoveni, valabile până la finele lunii septembrie. Acesta spunea că subiectul va fi discutat ulterior, în cadrul unei vizite a autorităților ruse în Republica Moldova.

Ulterior, Ministerul Economiei a emis un comunicat de presă prin intermediul căruia a explicat de ce transportatorii nu li se mai emit autorizații. Având în vedere numărul insuficient de astfel de autorizații, au fost remise multiple adresări la adresa părții ruse cu solicitarea de majorare a cotei, majoritatea fiind refuzate de către aceștia.

„Doar în luna august, partea rusă a acceptat organizarea ședinței Comisiei mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier internațional și, la solicitarea unui contingent suplimentar de autorizații, a menționat că 80,8% din volumul transportărilor bilaterale sunt efectuate de către operatorii de transport moldoveni, cota operatorilor ruși fiind numai de 9,3%”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, partea rusă a menționat necesitatea întreprinderii unor măsuri pentru a majora cota de participare a operatorilor de transport ruși la efectuarea transportului rutier de mărfuri între state.

„Totuși, ca rezultat al negocierilor, dar și luând în considerație măsurile planificate, partea rusă a acceptat acordarea, în trimestrul III a anului curent, a unui contingent suplimentar de 1250 autorizații”, precizează comunicatul MEI.

‹ adv ›

Decizia privind acordarea altor contingente suplimentare pentru anul 2019 va fi primită de către partea rusă după efectuarea unei monitorizări referitor la cota de participare a operatorilor de transport ruși pe piața moldo-rusă a serviciilor de transport bilateral de mărfuri, dar nu mai târziu de 15 octombrie curent.

„În prezent, Ministerul Economiei și Infrastructurii a solicitat repetat eliberarea unei cote suplimentare de autorizații – 7000, bilateral/tranzit transport marfă, pentru operatorii de transport din Republica Moldova, iar în perioada următoare este preconizată o întrevedere cu partea rusă, în cadrul căreia urmează a fi discutat inclusiv subiectul privind cotele de autorizații”.

În luna septembrie au beneficiat de autorizații 279 operatori de transport, cărora le-au fost eliberate 1214 autorizații. În perioada 1 – 17 octombrie, au fost eliberate 380 autorizații la 182 de operatori de transport.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›