‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriEvoluția prețurilor: Cele mai favorizate ramuri ale agriculturii moldovenești din acest an

Evoluția prețurilor: Cele mai favorizate ramuri ale agriculturii moldovenești din acest an

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Deși unele produse agricole achiziționate de la fermieri s-au scumpit în acest an, este vorba despre produse mai puțin cultivate în ultimul timp de agricultorii moldoveni cum ar fi cartoful sau tutunul. În sectorul zootehnic devine tot mai avantajos să crești oi și capre. Pe de altă parte, cei mai defavorizați de conjunctura pieței au fost producătorii de fructe sâmburoase (mere) și struguri, scrie economica.md.

Biroul Național de Statistică anunță că, indicele prețurilor producătorului la produsele agricole în ianuarie-septembrie 2019 față de perioada respectivă a anului 2018 a constituit 99,3%. Altfel spus, prețurile medii de vânzare de către întreprinderile agricole a produselor proprii a scăzut în medie cu 0,3%. Situația agricultorilor este relativ mai bună față de anul trecut, când media prețurilor produselor agricole a scăzut cu peste 5%.

Din statisticile pe ramuri privind prețurile producției agricole putem deduce că, la general, în acest an a devenit mai avantajos să produci producție animalieră, dar și unele produse de origine vegetală.

‹ adv ›

La general, la produsele vegetale prețurile producătorului s-au micșorat în medie cu 1,6%. Cel mai mult au scăzut prețurile la struguri – cu 23,9% și fructe sămânțoase (în special mere) – cu 11,6%. De asemenea au scăzut prețurile de achiziție de la fermieri la soia – cu 11,5%. Prețul de vânzare angro s-a redus și în cazul unei culturi intens promovate în ultimii ani, cea a pomușoarelor. Prețul de achiziție al acestora s-a redus cu 6,1%.

Prețurile de achiziție s-au redus și în cazul cerealelor dar și a leguminoaselor boabe, cum ar fi mazărea, fasolea sau năutul. Ieftinirea acestora a fost de circa 2%. Pe de altă parte, pe fundalul unei reduceri puternice a producției locale și scădere a ofertei, au crescut esențial prețurile de vânzare la tutun, cu tocmai 28,6%. Totuși, această cultură este cultivată în ultimii ani într-un volum foarte mic, de doar câteva sute de tone.

Datorită unor condiții climaterice nefavorabile, din cauza unei recolte mai reduse la nivel local și regional, cartofii achiziționați de la fermieri s-au scumpit cu 27,1%, legumele – cu 24,3%, sfecla de zahăr – cu 20,2% și  rapița – cu 11,6%. O creștere nesemnificativă, de 2,5% a fost înregistrată în cazul prețurilor produselor animaliere.

‹ adv ›

Cel mai mult au crescut prețurile de vânzare la oi și capre. În masă vie acestea s-au scumpit cu 46%. Porcinele în masă vie s-au scumpit cu 10,2% iar păsările  – cu 0,5%.

În pofida deficitului intern tot mai acut de lapte, prețul de achiziție al acestuia de către fabrici de la fermieri a crescut cu doar cu 3,7%, o creștere sub nivelul inflației ajunsă la peste 6% în aceeași perioadă. Explicația constă în faptul că, procesatorii de lactate se orientează tot mai mult spre piața ucraineană de materie primă. Pe de altă parte, în primele nouă luni ale anului s-au micșorat prețurile la ouă alimentare – cu 10,7% și bovine în masă vie – cu 7,0%.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›