‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-6.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCâțiva producători de pomușoare, nevoiți să întoarcă subvenții de milioane

Câțiva producători de pomușoare, nevoiți să întoarcă subvenții de milioane

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Câțiva producători de pomușoare din țară sunt nevoiți să întoarcă subvențiile obținute la plantarea unui soi de coacăz. Potrivit fermierilor, soiul nu s-a putut adapta la condițiile climatice locale, astfel, aceștia au fost nevoiți să caseze plantațiile, scrie Mold-street.

În pofida denumirii promițătoare, soiul de coacăz „Titania” care a fost omologat în anul 2012 nu a prins rădăcini în Republica Moldova, astfel, abia anul trecut acesta a fost exclus din lista soiurilor de plante pentru care producătorii pot obține subvenții. Totodată, datorită subvențiilor mari de circa 50 de mii de lei per hectar, în anii 2013-2014 mai mulți producători au reușit să planteze această cultură.

În anul 2015 plantele au început a se usca în masă, astfel fermierii au fost nevoiți să caseze plantațiile. Potrivit reprezentanților AIPA, producătorii ce au plantat coacăzul și beneficiat de subvenții nu aveau dreptul să desființeze plantația mai devreme de 4 ani și 4 luni de la plantare. Întrucât condiția nu a fost respectată, AIPA a demarat procesul de recuperare a subvențiilor.

„A fost efectuat controlul în plantațiile de coacăz, unde la 18 agenți economici au fost depistate încălcări. Per total, 110 hectare de coacăz pentru care au fost acordate 5,5 milioane lei au fost defrișate. Dosarele au fost înaintate la instanța de judecată, iar pentru 11 din ele deja a fost luată decizia finală”, a spus Dumitru Popovici, șef Direcția AIPA.

‹ adv ›

Ecaterina Medvițchi este unul din producătorii care susține că trebuie să returneze 942 de mii de lei statului.

„Am discutat cu reprezentații AIPA și mi-au oferit termenul până la 31 decembrie 2019. Plantația a fost îngrijită, cu sistem de irigare, peliculă, însă plantele se uscau de la temperaturile înalte”.

Soiul de coacăz Titania s-a uscat chiar și pe terenul experimental din raionul Soroca, iar motivul, potrivit experților din domeniu, ar fi temperaturile mult prea înalte și umiditatea scăzută a aerului. Astfel, producătorii vor fi nevoiți să întoarcă subvențiile.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›