Certificatele GLOBALG.A.P și GRASP au devenit o necesitate pentru producătorii ce doresc să acceseze noi piețe de desfacere. Iar în acest an, tot mai mulți din aceștia au reușit să exporte cu succes struguri, mere sau prune în țările UE, asigurând consumatorii în inofensivitatea produselor moldovenești.
Pentru a facilita implementarea standardelor și obținerea certificatelor GLOBALG.A.P și GRASP, Proiectul Agricultura Performantă în Moldova a oferit suport la 23 de producători, iar astăzi, 19 decembrie aceștia au obținut certificarea.
„23 de producători s-au aliniat cerințelor bunelor practici agricole bazate pe standardele europene și locale privind siguranța alimentelor. 10 din cei 23 de producători agricoli au primit nu doar certificarea Global GAP ci și certificatul GRASP ce țin de cerințele sociale. Acest lucru a fost posibil datorită Proiectului Agricultura Performantă în Moldova, care a acordat asistență tehnică producătorilor agricoli pentru a se alinia cerințelor necesare. În lume deja sunt certificați peste 197 de mii de producători agricoli, printre care și cei din Republica Moldova. Astăzi, alți 23 vor fi incluși în această listă. În cadrul proiectului, inițial s-au certificat 5 producători, apoi 13, iar în acest an deja 23. Acest lucruri este posibil și datorită dorinței fermierilor de a accesa noi piețe. În dependență de infrastructura fiecărei întreprinderi perioada de implementare variază”, a relatat Andrei Cumpanici, specialist Siguranța Alimentelor și post-recoltă, APM.
Pentru unii din producători implementarea standardelor au fost o adevărată încercare, dar, după cum o spun chiar ei, o încercare pentru care merită să depui efort. Printre aceștia se numără și SRL Agarista Agricola, care a optat pentru certificarea prunelor în acest an.
„Certificarea a fost o provocare pentru compania noastră, pe care am acceptat-o și nu regretăm. Până acum, comercializam recolta doar pe piața internă, iar în acest an, datorită certificării GLOBALG.A.P, am reușit să exportăm în Germania prune. Certificarea a fost o condiție obligatorie pentru a avea acces pe piața UE. A fost necesar să muncim mult, dar am reușit. Mai avem plantații de cireș, cais și vișin, dar am optat anul acesta pentru certificarea livezii de prun, deoarece deține cea mai mare suprafață, 124 de hectare. Ne propunem să certificăm și livada de vișin, dar restul livezilor sunt încă tinere și abia urmează să intre pe rod. Avem 3 piețe țintă unde cererea pentru prune este sporită, vorbim de România, Polonia și Germania. Totodată, sperăm, peste ani, să exportăm și în Elveția, deci, vom munci mult în acest sens”, a menționat Tatiana Gherghelejiu, Agarista Agricola.
Și pentru SRL ORCHARDTRUSC obținerea certificatului GLOBALG.A.P reprezintă oportunitatea de a accesa noi piețe de desfacere. Roman Vrabie susține că circa 95% din mere sunt exportate în Federația Rusă, însă își dorește mult să poată comercializa și piețele din UE.
„Am optat pentru ceritificarea GLOBALG.A.P a livezii de măr și am beneficiat de suport financiar pentru implementarea acesteia. Până acum, nu am reușit să exportăm în UE, astfel am înțeles că este necesară certificarea. Dorim să diversificăm piețele de desfacere, până acum nici măcar nu am exportat direct, iar circa 95% din merele pe care le producem ajung pe piața rusă. Este un an de test pentru noi, iar dacă vom reuși să exportăm cu succes, la sigur vom implementa standardele și reconfirma certificatul și în anii următori. Avem circa 100 de hectare de măr, cireș și prun. Am plantat soiuri noi de cireș și măr, livezi superintensive, pentru a exporta cu succes și pe alte piețe. Sperăm să certificăm prunele și cireșele. Nu aș spune că este greu să obții certificarea, deja aveam frigiderele construite și doar am făcut unele ajustări”, ne-a spus Roman Vrabie.
SRL SMARTA-AS a fost printre primele care a implementat cerințele și obținut certificatul GLOBALG.A.P acum câțiva ani în urmă. În acest an, întreprinderea a optat și pentru certificatul GRASP având drept obiectiv exportul în Asia și UE.
„Planificăm să penetrăm noi piețe de desfacere, iar implementarea standardelor GLOBALG.A.P și GRASP ne vor ajuta să realizăm acest scop. Avem circa 60 de hectare livezi de măr, iar fructele le exportăm în Rusia. Dorim mult să exportăm în UE, în special Germania, dar și în Asia, care este o piață mare de desfacere. Am depus multă muncă, însă acest lucru este real. Cel mai mult a durat instruirea angajaților, dar am reușit în circa 3 luni să implementăm schimbările necesare. În cadrul Proiectului USAID/APM am beneficiat de instruri, consultanță și suport financiar”, a relatat Valeria Caduc.
În Republica Moldova standardele GLOBALG.A.P sunt implementate de 15 ani, iar de atunci circa 50 de producători agricoli au fost certificați, majoritatea dintre ei și-au reconfirmat în fiecare an corespunderea la cerințele respective.
Comentarii