Dupa ce au renunțat la job-uri dupa care alții tânjesc, patru tineri pasionați de agricultură bio și-au dat mâna, cât și priceperea, pentru a realiza un proiect 100% românesc, dedicat uleiurilor eco presate la rece. Chiar dacă începuturile nu au fost ușoare, cei patru au reușit să certifice ecologic, pentru prima dată, uleiul de floarea-soarelui, realizat în județul Calarași, sub marca „Bioloi”.
În prezent, produsele lor se regăsesc în mai multe magazine de specialitate din Cluj, Iași și București. Pentru a afla mai multe detalii despre cum a început acest proiect, Oana Irimescu, reprezentantul și producătorul „Bioloi” a oferit un mic interviu pentru Stiriagricole.ro.
„Suntem 4 prieteni apropiați, am lucrat cu toții mulți ani în corporații, iar la un moment dat am spus stop. Satisfacția propriei munci a devenit umbrită de stres și nu a mai fostt sens să continuăm. Eu și soțul meu am devenit părinți, iar când baietelul nostru Tudor avea 2 ani, am găsit dintr-o întâmplare fericită terenul de la Mariuța. Când am aflat de la primărie că nu fusese cultivat din registrele lor minim 15 ani înainte să fie al nostru, am luat-o ca pe un semn că trebuie să facem agricultura bio. Astfel, avem cultivate 5,5 ha în Calarasi, satul Mariuța, și înca o mică suprafață arendată în Ilfov, și ea certificată ecologic”, a povestit, Oana Irimescu.
Nostalgici după gusturile și aromele din copilărie, inițiatorii proiectului „Bioloi” au decis să caute un soi de floarea soarelui tradițional românesc, pe care l-au găsit la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea. A urmat apoi, procesul deloc ușor de certificare ecologică.
„În 2016 am lucrat cu CERES și din 2017 suntem certificați de SRAC. Procesul este de durată și deloc simplu, însă convingerea noastră este că merită parcurs. Din păcate, în România clientul final nu este foarte bine informat încă. S-a abuzat mult de termenul „bio” fără acoperire reală, se folosește mult „100% natural”, „fără conservanți”, „fără e-uri”, însă foarte puțini știu să recunoască marca oficială a unui produs testat. Etichetele produselor certificate oficial au un dreptunghi verde cu o frunză albă iî mijloc, însoțit de un cod al certificării, de numele producătorului și proveniența ingredientelor. O etichetă care nu conține aceste semne este doar o declarație a producătorului care poate fi de bună credință, sau nu. Un produs certificat vine cu o garanție – aceea că planta/ingredientele din care este făcut nu conțin produși chimici dăunători organismului. Și asta atestă un laborator de analize, care nu este în România”, a mai spus Oana Irimescu.
Agricultura ecologica ramâne o provocare pentru cei care doresc să realizeze culturi nestropite cu chimicale, având în vedere că producția obținută la hectar este mai mică decât cea produsă în sistemul convențional.
„Agricultura ecologică este diferită prin absența etapelor de stopire cu erbicide, insecticide, fungicide, stimulatori de creștere, etc. Anumite procese chimice sunt înlocuite de procese mecanice realizate cu utilaje. Celelalte dispar de tot. Noi am fost norocoși pe partea de dăunători și datorăm asta solului cu proprietăți deosebite dar și soiurilor de sămânță românească de foarte bună calitate. Am reușit să le creștem doar cu apă și soare. Ce trebuie știut este că, deși poate părea mai ieftin să produci eco pentru că nu există costuri cu produșii chimici de stropire, o cultură ecologică va fi mai săracă decât una ajutată. Recolta la hectar este mult mai mică decât la o cultură convențională. Ce este important de știut pentru clientul final este ca de-a lungul creșterii, planta înmagazinează mare parte din substanțele chimice cu care a fost stropită, substanțe care vor fi regăsite și în produsul final în proporție foarte mare”, spune administratorul firmei.
În ceea ce privește procesul de obținere a uleiului de floarea-soarelui, după recoltarea semințelor, acestea sunt stoarse mecanic, la o temperatura care nu depășește niciodată 40 de grade Celsius.
„După ce sunt recoltate, semințele sunt ambalate și transportate către procesatorul cu care lucrăm. Acolo semințele sunt stoarse mecanic, o singura dată, la sub 40 de grade. Presa la care stoarcem este și ea certificată eco și nu intră în contact cu produse din agricultura convențională. De știut este că, presarea mecanică a semințelor produce fricțiune între ele, care produce caldura. Cu cât temperatura este lăsată să ajungă mai sus, cu atât proprietățile nutritive ale uleiului sunt mai afectate. De aceea, în procesul nostru de stoarcere nu sunt depășite niciodată 38-40 de grade. După stoarcere, uleiul este lăsat o perioadă la decantat și îmbuteliat. Nu rafinăm, nu dezodorizăm. Produsul obținut astfel este 100% curat, și se diferențiază net de altele prin culoarea, textura și gustul intense”, a explicat Oana Irimescu.
Mai mult decât atât, gama de uleiuri „Bioloi” se va mări curand cu două noi produse: ulei eco de cânepă și ulei eco de armurariu. Ambele certificate și presate la rece, o singură dată (extravirgine).
„De asemenea, anul acesta avem disponibile pe lângă semințe de cânepă și armurariu ecologice și seminte de coriandru ecologic, precum și șrot din floarea soarelui ecologic”, spune producatoarea.
Pentru a obține 500 ml de ulei sunt strivite circa 2,5 kg de semințe de floarea soarelui, crescute organic.
„Bioloi este prezent în Cluj, Iași și București în magazine de specialitate, ne ocupăm să îl ducem în încă câteva puncte importante din țară, și online. El poate fi achiziționat și direct de la noi. Participăm pe cât posibil la târguri de profil, Agenda Bio, V for Verde, Ziua Sănătoasă, evenimente Food Revolution, și mergem des la ateliere de gătit. Colaborăm chiar și cu un restaurant care crede în conceptul de „from farm to table”, a conchis Oana Irimescu.
Comentarii