sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeBioLab - unicul și cel mai performant laborator privat de testare a solului din...

BioLab – unicul și cel mai performant laborator privat de testare a solului din țară, lansat de Bioprotect

Recomandate

Noul sezon agricol vine cu schimbări importante și în cadrul Companiei Bioprotect: deschiderea BioLab Test- unicul laborator agrochimic privat din țară, lansarea departamentului tehnică agricolă, dar și noi îngrășăminte și produse de uz fitosanitar au fost principalele obiective ce și le-a stabilit compania și au ajuns a fi realizate cu succes.

În cadrul a 6 seminare organizate pe teritoriul țării, Compania Bioprotect a abordat mai multe subiecte ce țin de importanța efectuării analizei solului, implementării lucrării pe verticală a solului, dar și a amendamentelor din sol. Mai multe detalii a oferit Sergiu Crețu, directorul adjunct al Companiei BioProtect.

„Venim cu noutăți bune pentru fermieri, printre care cea mai remarcabilă este deschiderea laboratorului BioLab Test- unicul laborator privat de efectuare a analizei solului cu echipamente performante din Republica Moldova. Un alt eveniment important este lansarea departamentului de tehnică agricolă, ce propune soluții fermierilor ce doresc să implementeze noi tehnologii cum ar fi – tehnologia de lucrare a solului pe verticală. Prin realizarea acestor schimbări, dorim să oferim un plus de încredere agricultorilor, ce vor găsi un partener de încredere în Compania Bioprotect. Totodată, astfel vom asigura fermierii cu tot de ce au nevoie pe întreg lanțul valoric de producere: începând cu analiza solului, semințe, tehnică agricolă și restul inputurilor necesare până la valorificarea producției. Totodată, ne propunem să construim spații de depozitare pentru a ajuta fermierii să păstreze, dar și valorifice producția agricolă. Toate aceste schimbări înseamnă o agricultură eficientă”, a menționat Sergiu Crețu, directorul adjunct al Companiei BioProtect.

BioLab Test este, de fapt, soluția reducerii cheltuielilor de producție, în contextul în care fertilizarea solului cu îngrășăminte generează cele mai mari costuri de producere, susține Alexandru Purice, administratorul Biolab.

„Biolab vine la pachet cu toate serviciile de prelevare, cartare și recomandări de fertilizare asigurate de companie. Scopul nostru este de a determina punctul zero în aplicarea de fertilizanți și determinarea direcției de lucru a fermierilor. În cadrul laboratorului poate fi realizată analiza macroelementară de ordin principal și secundar, urmând dezvoltarea sectorului microelemente, apă și țesuturi vegetale. Analiza este realizată în 7-10 zile, după o prelevare a probelor de pe parcelele segmentate de teren și testarea lor în condiții de laborator. Oferim fermierilor un plan de fertilizare și cartogramele agrochimice. Astfel,
aceștia obțin calcule clare și indicarea strategiei de hrănire a solului pentru următorii 4-5 ani, precum și consultanță de durată”, a explicat Alexandru Purice.

Condițiile climaterice tot mai problematice pentru dezvoltarea culturilor, impun implementarea noilor tehnologii. Una din acestea, ce vine să soluționeze probleme precum infiltrarea slabă a apei în sol, hardpanul, dar și lipsa umidității necesare pentru dezvoltarea culturilor este tehnologia de lucrare a solului pe verticală – susține Sergiu Leașoc, șeful departamentului tehnică agricolă a companiei Bioprotect.

„Începând cu anul 2019, ne-am propus să dezvoltăm acest departament. Pe lângă tehnică agricolă, propunem agriculturilor și tehnologii inovative, cum ar fi tehnologia de lucrare a solului per verticală – cu ajutorul utilajelor Great Plains. Tehnologia permite lucrarea solului fără întoarcerea brazdei, menținerea apei în sol, dar și infiltrarea mult mai rapidă a acesteia și distrugerea talpei plugului. Unii producători din țară deja implementează această tehnologie și se bucură de succes. Lucrarea pe verticală permite obținerea rentabilității cu 15-20% mai înaltă chiar din primul an de la implementare. Nu este distrusă structura solului, însă solul este îndestulat cu oxigen. Agregatele ce permit implementarea lucrării solului pe verticală sunt: subsoilerul – ce efectuează lucrarea de bază, urmat de cultivatorul Turbo-Max și semănătoarea ce permite însămânțarea câmpurilor acoperit cu resturi vegetale la aceeași adâncime. Totodată, departamentul include generatoare electrice de la compania Caterpillar, dar și tehnică agricolă de la compania Harvest și sisteme de navigație de la compania Topcon”, a spus Sergiu Leașoc.

în cadrul seminarelor organizate, a fost explicat și rolul amendamentelor atât în obținerea recoltelor bogate, cât și în fertilizarea eficientă a solului. Bogdan Costea, reprezentantul companiei Carmeuse România, a făcut câteva recomandări viabile la acest capitol pentru fermierii din țară.

„Solurile din Republica Moldova sunt deosebite, însă recoltele obținute de o bună parte din fermieri lasă de dorit. Una din soluțiile acestei probleme sunt produsele pe bază de calciu a Companiei Carmeuse. Amendamentele acționează pe 3 stadii: partea fizică a solului – pentru soluri grele cu agregate unghiulare, ce nu se desprind și nu se afânează la lucrarea solului; partea chimică a solului – solurile ce necesită amendamente au blocaje și cantități mari de argilă ce nu permit elementelor din sol să fie accesibile plantelor; partea microbiană – pentru o bună activitate a microorganismelor din sol, avem nevoie de afânare și elemente nutritive. Pentru ca solul să ofere condițiile ideale de obținere a producțiilor maxime, acesta are nevoie de amendamente, iar soluția este Terracalco. Dacă solul nu acumulează apă în sol, este tasat sau este prezent fenomenul de băltire, Terracalco va soluționa toate aceste probleme”.

Importanța testării solului a ajuns a fi subiectul de top discutat de fermierii prezenți la eveniment, în condițiile în care unii din aceștia nu au efectuat analiza solului niciodată pe câmpurile pe care le au în gestiune.

„Creștem culturi de câmp pe o suprafață de circa 500 de hectare. De peste 4 ani suntem clienții fideli a companiei Bioprotect, deoarece am obținut rezultate foarte bune urmând recomandările acestora. Seminarul la care am participat m-a surprins plăcut, au fost foarte multe momente interesante și inovative, inclusiv lansarea laboratorului Biolab. Nu am avut posibilitatea să realizăm testarea solului, dar, sper, în acest an să începem cu câteva câmpuri, după care vor urma și altele. Este foarte important acest lucru”, a spus Sergiu Stefanco, producător din raionul Căușeni.

„Avem în gestiune 500 de hectare de teren agricol destinate culturilor de câmp. În ultimii 7 ani, utilizăm produsele și serviciile Bioprotect. Această companie este aproape de agricultori, de problemele cu care ne confruntăm, iar produsele pe care ni le recomandă sunt mai eficiente comparativ cu altele. Mi-a plăcut mult informația obținută în cadrul seminarului și planific să realizez pe viitor analiza solului pentru o parte din câmpuri”, a menționat Valeriu Praporșcic, compania Agroprofi.

Compania Bioprotect pune la dispoziția fermierilor 12 agronomi calificați, care, pe parcursul sezonului agricol, sunt alături de fermieri – clienții companiei și îi asigură cu recomandări eficiente.

Biolab
Biolabhttps://biolab.md
Laboratorul Biolab Test efectuează teste agrochimice pentru sol și apă de irigație.

Citește și ›

Advertoriale