‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducătorii de lapte cer intervenția statului: În 2019 producția a scăzut cu încă 11%

Producătorii de lapte cer intervenția statului: În 2019 producția a scăzut cu încă 11%

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producția agricolă obținută în întreprinderile de profil, dar și gospodăriile populației a scăzut anul trecut cu 2%. Tradițional, declinul a fost înregistrat, în sectorul zootehnic. În condițiile în care numărul vacilor s-a redus cu 14% (de la 112,8 mii de capete în 2018 la 97,2 mii de capete în 2019) și producția de lapte s-a redus cu 11% (de la 412 mii tone la 367 mii tone).

Producătorii susțin că, în cazul în care statul nu va interveni cu soluții, producerea autohtonă a laptelui de vaci ar putea să dispară în câțiva ani.

Potrivit Carolinei Linte, directorul executiv al Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate, prima problemă ce stagnează dezvoltarea sectorului ar fi investițiile mari necesare pentru lansarea și dezvoltarea fermelor de vaci pentru lapte, mai ales în condițiile în care băncile comerciale evaluează gajul în defavoarea fermierului, oferind sume mici de bani.

„Probleme sunt multiple. Profitul obținut din afacere este redus, iar investițiile necesare pentru dezvoltarea fermelor foarte mari. Totodată, creditele oferite de bănci sunt mici, din cauza riscurilor mari și recuperarea într-un timp mai îndelungat în raport cu alte sectoare. Nici specialiști în domeniu nu prea avem – veterinari, zootehnicieni sau persoane ce ar răspunde de managementul fermei. Totodată, de obicei, fermierii au puține cunoștințe în domeniu privind producerea furajelor, pregătirea rației alimentare, cerințele de igienă și bunăstare a animalelor, iar informații despre tehnologiile moderne de majorare calitativă și cantitativă a laptelui sunt puține”, a explicat Carolina Linte.

‹ adv ›

Pe lângă faptul că o bună parte din fermieri renunță la activitatea sa, tinerii ce au studii în domeniu nu consideră o afacere în zootehnie atractivă din cauza rentabilității scăzute.

Totodată, deficiențele din sectorul de producere generează probleme și în sectorul procesării.
„Ferme sunt puține, astfel și materia primă pentru procesare este deficitară. De aici, de la laptele brut, încep toate problemele: nu pot fi dezvoltate tehnologiile pentru fabricarea produselor cu valoare înaltă și profitabile: iaurturi, cascavaluri tari, unt, paste de brânză sau produse pentru copii”.
La întrebarea cum poate interveni statul pentru ameliorarea situației, Carolina Linte a menționat că principalul mecanism ce ar stimula producătorii este subvenționarea.
„Statul poate crea politici, măsuri pe termen scurt pentru a remedia situația din domeniu și pe termen lung pentru dezvoltarea sectorului. Unul din principalele mecanisme în posesia statului este subvenționarea, acest mecanism este aplicat de statele membre ale UE din anul 1947, la noi din 2010. Sumele direcționate de UE în industria agroalimentară nu pot fi comparate cu cele de la noi din țară. Avem și măsuri de susținere pentru produsul autohton – Legea 231/2010. Vom solicita de la guvern negocierea unei linii de creditare destinată sectorului zootehnic – crearea fermelor pentru creșterea bovinelor de lapte cu indici de calitate și cantitate înalți”.
 Aceste propuneri au fost înaintate de către producătorii și procesatorii de lapte în cadrul unei adunări a asociației.
FOTO: pxhere.com
‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Bună Ziua !
    Stimată redacție „AGROBIZNES” rog sa adresați următoarele intrebari d-nei Carolina Linte, director executiv al Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate.
    Cind d-na Carolina Linte a vizitat ultima data o ferma și/sau cîte (și care anume) ferme a vizitat pe parcursul activității sale ???
    Cite ferme si cu ce nr. de capete fac parte din „Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate”.
    „Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate” nu necesită a fi redenumită in „Asociația Procesatorilor de Lapte” ???
    D-na Carolina Linte, reprezentant a companiilor de procesare, ce tangență are cu sectorul de producere a laptelui de tot împarte pareri in mass-media despre sectorul de producere a laptelui.
    D-na Carolina Linte (reprezentant a companiilor de procesare) insistă asupra intervenției statului prin subventionarea producătorilor de lapte din Bugetul de Stat ( o metodă de a rezolva problemele procesatorilor pe seama Bugetului de Stat), dar la moment prețurile de achiziție a laptelui constituie cca. 6,48 lei (fară TVA 8%) / 1 kg lapte cu grasimea 3,5 % p/u fermieri, si cca. 3,00 – 4,00 lei / 1 kg. de la punctele de colectare, procesatorii pot interveni pentru ameliorarea situației și stimularea producătoriilor prin majorarea prețurilor de achiziție a laptelui, de ce nu se majorează prețurile de achiziție ???
    De ce companiile de procesare se creditează pe seama fermierilor prin neglijarea totală a condițiilor contractuale privind termenii de achitare p/u laptele livrat ????

    Mulțumesc anticipat !

    P.S. Pentru a afla situația reală din sectorul de producere a laptelui Va recomand sa apelați „Asociația Fermierilor Producători de Lapte” care are în componența sa 38 fermieri de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›