Pe lângă gustul plăcut și aportul de vitamine, cireșele pot fi și o idee de afacere agricolă profitabilă, dacă aplici tehnologiile moderne și ții cont de cerințele consumatorilor. Aceasta este formula pe care o folosește Mariana Pîslaru, în afacerea sa.
De mai bine de zece ani agricultura a devenit viața ei, de aceea tinde să devină model al agriculturii performante în Republica Moldova și al fructelor calitative peste hotarele țării.
Întreprinderea agricolă „Staragro Group”, fondată de Mariana Pîslaru, își desfășoară activitatea de producere pe o suprafață de 50 de ha, în satul Ustia, raionul Dubăsari. Compania se orientează spre producerea cireșelor de diferite soiuri, începând de la cireșele timpurii, până la cele târzii.
Deși în 2010 a plantat o livadă de prun, ulterior a înțeles că trebuie să fii bun într-un domeniu și a decis să producă doar cireșe. Astfel, în prezent întreaga plantație de cireși este dotată cu sistem de irigare prin picurare, parțial plasă antigrindină, iar următorul pas va fi instalarea plasei anti ploaie.
Instruire și consultanță continuă pentru dezvoltarea afacerii pe termen lung
Potrivit antreprenoarei, înainte de a investi în livada de cireș, a vizitat mai multe afaceri similare din Turcia, Grecia, Italia și Germania, dar a și consultat specialiștii pentru a studia calitatea solului, umiditatea etc.
A fost extrem de utilă asistența experților locali și internaționali ai proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova care au ghidat-o în luarea deciziilor corecte, susține Mariana Pîslaru.
„Prin intermediul proiectului USAID/APM, în acest an am vizitat mai multe livezi din Statele Unite ale Americii și m-am convins cât de avansați sunt producătorii de acolo. Cel mai mult însă, m-a impresionat responsabilitatea muncitorilor. Un culegător din SUA recoltează în medie 500 kg de cireșe pe zi, comparativ cu 150 kg pe care cu greu le recoltează un culegător din Moldova”, a spus antreprenoarea.
Potrivit Marianei Pîslaru, un alt aspect care a marcat-o în vizita de peste ocean și pe care intenționează în viitor să-l implementeze în propria gospodărie este recoltarea mecanizată a cireșelor, care ar soluționa problema lipsei forței de muncă în agricultură. Până atunci însă, trebuie să educăm consumatorii că și cireșele fără codițe au un gust deosebit.
Certificatului GLOBALG.A.P. – încredere în negocierea cu exportatorii
Piețele principale pentru cireșele din livada producătoarei erau Rusia și Belarus. Dar pentru că Mariana Pîslaru este sigură că un producător agricol trebuie să își diversifice piețele pentru a exclude riscul unor interdicții, dar și pentru a obține un preț mai bun, în acest an, cu suportul USAID/APM, a început să implementeze standardele GLOBALG.A.P.
„Pentru a avea acces pe piețele europeană și asiatică și a nu fi dependenți de o singură piață, lucrăm intensiv la calitate, nu la cantitate. Producătorii de fructe trebuie să învețe din greșelile altora, să nu calce pe aceleași greble, precum vinificatorii”, a explicat antreprenoarea.
Cireașa este un produs perisabil, din momentul în care ai rupt-o de pe pom ea începe să își piardă din calitate. De aceea antreprenoarea a investit în construcția camerelor de pre-răcire amplasate în proximitatea livezii, astfel încât cireșele în cel mult o oră de la cules să ajungă în camera de pre-răcire. Ba mai mult, pentru viitor, antreprenoarea vrea să dezvolte un ciclu de producție complet care va include: recoltarea, pre-răcirea, sortarea, ambalarea și comercializarea cireșelor.
Deschiderea unei pensiuni agroturistice, un plan de viitor
Între timp, creativitatea Marianei Pîslaru depășește domeniul producerii de fructe, pășind și în domeniul agroturistic.
„Am construit o casă de vacanță, livada este un punct de atracție pentru turiști și deja am avut multe solicitări din partea agențiilor de turism pentru a găzdui oaspeți străini.”
A optat pentru stilul tradițional, iar una dintre atracțiile pensiunii o va reprezenta frigiderul decorat cu picturi inspirate din folclor.
În Republica Moldova, femeia, business-ul și agricultura devin sinonime
„Astăzi pot spune cu certitudine că lucrurile se schimbă când vine vorba de implicarea femeilor în managementul afacerilor agricole, iar stereotipurile că femeile nu pot deosebi jeep-ul de tractor, deja sunt depășite. Ne consultăm între colegi despre soiuri, tehnologii de producere și post-recoltă fără vreo prejudecată că suntem femei sau bărbați. Eu știu cât este de greu să începi o activitate de la zero, dar totuși îndemn femeile care își doresc să se aventureze într-o afacere agricolă – să prindă la curaj, iar pe tineri îi îndemn să revină fără frică în țară. Nimic nu poate fi creat fără muncă, speranță și credință”, a afirmat antreprenoarea Mariana Pîslaru.
Comentarii