‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleUnii fermieri riscă să rămână fără semințe, pesticide și fertilizanți pentru acest sezon. Ce...

Unii fermieri riscă să rămână fără semințe, pesticide și fertilizanți pentru acest sezon. Ce spun companiile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sezonul agricol 2019-2020 s-ar putea dovedi a fi unul dintre cele mai problematice pentru fermieri, dar, totodată, și cu multe lecții de învățat. Pe lângă faptul că temperaturile înalte din timpul iernii au favorizat dezvoltarea bolilor, acum, unii fermieri nu dispun de produse de uz fitosanitar și semințe suficiente.

Riscul de a rămâne fără semințe, pesticide sau fertilizanți, dacă nu au fost făcute comenzi în prealabil, este real. Acest lucru a fost confirmat de unele companii producătoare de inputuri prezente pe piața din Moldova.

Produse de uz fitosanitar

„Aceste probleme, probabil, vor fi o lecție pentru fermieri. Este corect să fie realizate precomenzi, în acest mod aceștia sunt asigurați din timp. Vorbim de planificarea business-ului, ceea ce, cu regret, este mai puțin caracteristic pentru fermierii de la noi. Cei ce au efectuat comenzi sau sunt clienți ai companiei nu vor avea probleme la acest capitol, în rest, nu știm ce va urma. Probabil, în 2-3 săptămâni vor apărea probleme. Va fi o lecție care, sper, va îmbunătăți colaborarea cu fermierii și planificarea pentru anii următori”, a explicat Ivan Scutaru, șeful Biroului de Consultare BASF în Moldova.

‹ adv ›

O altă companie producătoare de produse de uz fitosanitar, ADAMA, a menționat că unele produse ar putea să nu fie disponibile, însă acestea vor fi înlocuite cu cele disponibile în portofoliu.

„La moment, livrările sunt realizate la timp, însă, probleme la sigur vor fi. Unele loturi de marfă sunt blocate în porturi din Slovenia, Ungaria, Germania, însă am înlocuit aceste produse cu altele. Totuși, motive de îngrijorare sunt, în condițiile în care toate produsele din China sunt supuse unor tratamente care durează. O problemă este dezinformarea fermierilor, unii consideră că pot fi amendați pentru că le sunt livrate produse, ceea ce este incorect”, a menționat Vadim Rusu, Reprezentant comercial ADAMA în Moldova.

Alte companii au reușit să asigure stocurile necesare de inputuri și recomandă fermierilor să cumpere rațional, fără a face abuz, cantitățile necesare.

„Nu putem evita restricțiile impuse de pandemie, astfel, trebuie să respectăm recomandările. Trebuie să menținem calmul. Produsele de uz fitosanitar și semințele sunt disponibile, o parte au fost deja furnizate fermierilor. Situația de panică privind lipsa de produse nu este corectă. Se creează un consum fals. Dacă fermierii vor face rezerve prea mari, vor bloca partea de circulanți și nu vor avea de câștigat. Pentru campania de primăvară avem sută la sută totul asigurat. În ceea ce privește perspectiva de lungă durată, nu cunoaștem care vor fi efectele”, a menționat Oleg Cojocaru, directorul reprezentanței Syngenta.

Distribuitorii sunt nevoiți să suporte cheltuieli suplimentare în cazul în care doresc să importe cantități mai mari de produse, iar companiile a căror stocuri de produse sunt depozitate în țări precum România nu au dificultăți la livrare.

„Situația respectivă, la moment, nu este problematică, în condițiile în care frontierele sunt deschise. Majoritatea produselor companiei Bayer sunt stocate în România și livrate fermierilor fără întârzieri. Este, mai mult, o problemă în ceea ce privește transportul produselor, deoarece este greu de identificat persoane ce l-ar efectua. Totodată, distribuitorii, nevoiți să importe mai mult, suportă cheltuieli mai mari la import”, a spus Igor Copacinschi, Director Crop Science Moldova.

‹ adv ›

Compania Avgust susține că, la moment, are stocuri suficiente de produse, însă, dacă situația nu se va ameliora ar putea apărea probleme.

„Producerea nu a fost stopată, iar uzinele lucrează respectând recomandările. Astfel, la capitolul stocuri nu sunt probleme. Dacă e să vorbim de livrări, lucrurile nu s-au schimbat esențial. Impactul acestei pandemii, la moment, nu este prea mare. Unii șoferi refuză să lucreze, însă acest lucru nu este critic. Cei 4 distribuitori ai companiei Avgust au stocuri suficiente în depozite. Evident, lucrurile s-ar putea schimba în dependență de cum vor evolua”, a menționat Ivan Roșior, reprezentantul Companiei Avgust în Moldova.

Semințe

În ceea ce privește aprovizionarea cu semințe, producătorii ce au făcut comenzi în prealabil vor primi semințele la timp. Însă, în cazul în care semințele sunt livrate din țări mai grav afectate, acestea ar putea să nu mai fie disponibile.

„Pentru cultura porumbului am asigurat circa 90% din necesarul de semințe, iar pentru floarea soarelui circa 85% de semințe. Avem premisele necesare pentru a susține că 95-97% din cantitatea totală de semințe vor fi livrate fermierilor. Cele câteva procente ce urmează să fie livrate din țări precum Franța sau Italia, nu suntem siguri că vor ajunge. La moment, probleme sunt la livrarea semințelor din aceste țări”, a menționat Oleg Nistiriuc, reprezentantul Companiei Corteva în Moldova.

‹ adv ›

Îngrășăminte

Și la capitolul îngrășăminte ar putea apărea probleme. Pe lângă faptul că variația cursului de schimb al unor valute aduc pierderi producătorilor, acestea influențează și prețul îngrășămintelor importate.

„Distribuitorii asigură producătorii cu îngrășăminte livrându-le de la depozit, însă autoritățile locale ar putea interzice acest lucru. Majoritatea facturilor sunt semnate online. Avem stocuri pentru câteva luni, însă la sigur nu vor ajunge până la finele sezonului. Importul încă este realizat. Colaborăm cu EBA pentru a soluționa problemele juridice. Problema ce ar putea afecta prețurile este cursul valutar, însă ne străduim să menținem prețurile. Producătorii au fost afectați inclusiv din cauza devalorizării rublei rusești, astfel este o perioadă dificilă. Dificitul ar putea apărea dacă mai multe companii vor reduce importurile”, a menționat Stanislav Demeanciuc, directorul general Agrocenter EuroChem.

Astfel, sezonul respectiv este unul plin de incertitudine, iar companiile au căzut de acord în privința faptului că, pentru a reduce o parte din riscuri producătorii trebuie să-și planifice din timp necesarul de inputuri și să efectueze precomenzi.

FOTO: softnetconsulting.ro; imagine simbol.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›