‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaInstalarea spalierului la zmeur. Sfaturi la întreținere

Instalarea spalierului la zmeur. Sfaturi la întreținere

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe acest link găsiți informații despre alegerea și organizarea terenului, soiuri, sisteme de conducere şi palisare la zmeur, iar în acest articol oferim mai multe detalii despre instalarea spalierului, tăierile la zmeur, întreținerea solului fertilizarea, fertigarea și polenizarea florilor de zmeur.

Instalarea spalierului pentru rândurile de zmeur

Instalarea spalierului la zmeur contribuie la creșterea productivității muncii în procesul de întreținere a plantelor, reduce costurile de instalare a sistemelor de irigare prin picurare, deoarece tuburile de picurare se fixează pe sârma spalierelor.

Indiferent de formele de conducere, toate se bazează pe principiul separării tulpinilor fructifere de cele de înlocuire.

‹ adv ›

Stâlpii spalierului pot fi confecționați din beton armat, lemn sau plastic. Stâlpii din beton pot fi de tip SV-4 sau SV-2 de 2,4 m lungime. Stâlpii din capetele rândurilor se numesc fruntași, iar ceilalți mijlocași.

Stâlpii fruntași se introduc în sol la o adâncime de 50-60 cm, în poziție oblică, cu vârful în afară, formând cu suprafața solului un unghi exterior de 55-650.

Stâlpii fruntași se ancorează cu ajutorul a 2 sârme galvanizate cu diametrul de 5 mm. În pământ, la adâncimea de 80 cm și la distanța de 1,0-1,2 m de la baza stâlpului, se introduce un pietroi mare sau o dală din beton (40 cmx15 cmx15 cm), legate din jur-împrejur cu sârmă cu diametrul de 8-10 mm, care iese la suprafața solului sub forma unor ochiuri, de care se prind cele 2 sârme de ancorare.

‹ adv ›

De asemenea, stâlpii fruntași pot fi plantați și în poziție verticală, cu contraforți.

Stâlpii mijlocași se introduc în sol la adâncimea de 70 cm, în poziție verticală, la distanțe de 8 m-10 m în funcție de sistemul de conducere al plantelor. Prima sârmă a spalierului se fixează pe stâlpi la 50 cm de la nivelul solului, iar celelalte 2-3 sârme la câte 50-60 cm una de alta.

Spalierele se instalează, de regulă, în al doilea an după plantare. Marcarea locurilor pentru stâlpi, instalarea contraforților şi inelelor susținătoare se înfăptuiesc manual, presarea stâlpilor – cu ajutorul mașinilor de instalat stâlpi ZSV-2, sau SP-2, SVG-1B, desfășurarea sârmei (2,8-3 mm) se face cu ajutorul dispozitivului UVP-6, iar întinderea ei – cu tropiile IRD-85, LRN-1.

‹ adv ›

În cazul folosirii stâlpilor din lemn se recomandă salcâmul sau stejarul cu grosimea la bază de 12 cm -18 cm. Stâlpii trebuie decojiți și tratați contra putrezirii pe o lungime de 80 cm.

Tăierile de întreținere la zmeur constau în trei operațiuni în funcție de scopul fiecăreia:

  • Suprimarea de la bază a tulpinilor care au fructificat (vara la soiurile neremontante; toamna sau primăvara la soiurile remontante), începând cu anul doi;
  • Tăierea de la bază a tulpinilor anuale debile, cu înălțimea de până la 1 m, care sunt slab productive;
  • Scurtarea cu 10-20 cm a vârfurilor tulpinilor anuale selectate, astfel ca acestea să rămână cu o înălțime de 1,60–1,80 m.

Scurtarea puternică a tulpinilor anuale până la 1,20 m înălțime, reduce considerabil producția de fructe, întârzie înfloritul și coacerea fructelor, deoarece mugurii micști (de rod) din jumătatea superioară a tulpinilor sunt mai bine dezvoltați și pornesc mai timpuriu în creștere primăvara.

Tăierea, în ansamblu cu alte procedee tehnologice este orientată la crearea şi menținerea unei structuri raționale, dinamice a plantației cu raport optimal dintre tulpinile anuale şi a celor bienale de fructificare.

Tăierile de întreținere la zmeur: (a) eliminarea imediată a tulpinilor ce au fructificat; (b) tăierea de la bază a tulpinilor anuale slab dezvoltate (c) scurtarea vârfurilor tulpinilor anuale selectate și eliminarea celor slab dezvoltate

Întreținerea solului la zmeur

În plantațiile de zmeur, sistemul de întreținere a solului se adaptează la o serie de factori ca: condițiile pedo-climaterice a zonei de cultivare, asigurarea plantației cu sistem de irigare, tipul de buruieni prezente în plantație (zonă), dotarea cu utilaje specializate, capacitățile financiare etc.

Spațiul dintre rânduri se întreține ca ogor lucrat în primii 1-2 ani de la plantare în plantațiile fără irigare. Solul se lucrează de câteva ori cu cultivatorul sau freza de sol la adâncimea de 6 cm-10 cm.

În plantațiile pe rod și cele ce dispun de sisteme de irigare solul se înierbează cu plante erbacee perene care se cosesc de mai multe ori (6-8 ori) pe parcursul perioadei de vegetație când înălțimea ierbii este cca 10 cm, folosind o mașină de tuns iarba rotativă.

Sau se mulcește cu materiale speciale pentru controlul buruienilor (ex. agrotextil) sau se prelucrează cu erbicide preemergente și/sau postemergente.

Benzile rândului, care au o lățime de cca. 80-100 cm, pot fi întreținute curate de buruieni efectuând prașile cu sapa și pliviri (concomitent cu răritul drajonilor de prisos) sau erbicidări cu produse selective.

De asemenea, acestea pot fi mulcite cu folie de polietilenă sau materiale organice de mulcire ca rumegușul de lemn, curat și liber de buruieni etc., care mențin umiditatea solului.

Fertilizarea zmeurului

Fertilizarea (se efectuează în baza analizelor de sol, apă, țesutului de frunze și recolta preconizată). Recomandările generale conform condițiilor RM sunt:

Înainte de plantare (2-4 luni) se introduc îngrășăminte organice în doze de 10-40 t/ha, în funcție de sursa acestora. Acestea vor suplini materia organică a solului, vor reactiva viața microbiană și completa necesarul de elemente nutritive disponibile consumului plantelor.

Dacă analizele de sol prezintă carențe semnificative de anumite elemente, ele pot fi suplinite prin completarea acestei fertilizări cu îngrășăminte minerale. Este binevenit ca fertilizarea organică să fie repetată o dată la trei ani.

În timpul vegetației în plantațiile pe rod și în special acolo unde lipsește sistemul de fertigare, principala sursă de elemente nutritive este administrarea anuală a îngrășămintelor minerale cu raportul N:P:K de cca. 3:1:2 (N100-150, P50-60, K90-100), pe ambele părți ale rândului la o adâncime de 15 cm.

2/3 din îngrășămintele cu azot se introduc primăvara, înainte de afânarea solului, iar 1/3 după eliminarea tulpinilor care au rodit.

La observarea anumitor carențe pe frunzele de zmeur, corecția-suplinirea fazială se face prin stropiri foliare cu produse special adaptate fazei de vegetație și cu formulări chimice optime absorbirii lor de către plante.

Principalii compuși de îngrășământ mineral includ nitratul de amoniu (NH4NO3), fosfatul monoamoniu (NH4H2PO4), fosfatul de diamoniu (NH4) 2 HPO4, sulfatul de potasiu (K2SO4), nitratul de potasiu (KNO3), clorura de potasiu (KCl), nitratul de calciu (CaN03), sulfat de calciu (CaS04), clorura de calciu (CaCl2) și sulfatul de magneziu (MgS04).

Fertigarea (fertilizarea prin sistemul de irigare prin picurare) este cea mai utilă și economă metodă de fertilizare datorită posibilității de a oferi doze exacte, strict necesare fazei de vegetație.

Prezența unui astfel de sistem exclude din start obligativitatea fertilizărilor menționate mai sus. Pentru a utiliza această metodă, este necesară conectarea la sistemul de irigare prin picurare a unui sistem de injectare a fertilizanților lichizi în apa de irigare.

Acest sistem oferă posibilitatea de a injecta diferite tipuri de fertilizanți și de a optimiza nivelul PH-ului și EC-ului soluției de lucru, astfel oferind o hrană complexă și total disponibilă plantei.

Irigarea la zmeur

Zmeurul este foarte sensibil la regimul umidității din sol, mai ales în perioada formării şi maturării fructelor. Condiții favorabile pentru creșterea şi fructificarea plantelor se creează când umiditatea solului în stratul 0-40 cm se menține permanent la nivelul de 70-75% din capacitatea câmpului pentru apă care poate fi controlată prin instalarea umidometrelor sau tensiometrelor în sol.

Cele mai eficiente sunt irigarea prin picurare și prin aspersiune.

Irigarea prin picurare se poate face prin conducte la suprafața solului, pentru care se folosesc norme mici de udare, dar cu o frecvență mai mare.

O udare cu 10-15 m3/ha/zi timp de trei zile consecutiv poate asigura umiditatea corespunzătoare la nivelul rădăcinii.

Irigarea prin aspersiune este metoda cea mai ieftină și asigură o buna aprovizionare cu apă a solului, nu numai pe rând, ci pe întreaga suprafață cultivată. De obicei, zmeurul se udă de 4-5 ori cu norma de 300-350 m3/ha.

Prima udare la zmeur se face cu 7-10 zile înainte de înflorit. Următoarele udări: la începutul formării fructelor, la începutul coacerii fructelor şi după culesul fructelor. În perioadele foarte secetoase udările se fac la intervale de 7-10 zile.

Polenizarea florilor de zmeur cu ajutorul albinelor

Înfloritul, formarea şi maturarea fructelor de calitate superioară în inflorescență sunt eșalonate pe parcursul aproximativ a 20-25 zile.

Cele mai mari şi calitative fructe se formează din florile care înfloresc mai devreme. Paralel cu alegerea şi repartizarea chibzuită a soiurilor polenizatoare are mare însemnătate transportarea stupilor în plantații în fiecare an şi la momentul oportun.

Albinele trebuie aduse în plantație când plantele încep abia să înflorească. În acest caz albinele vizitează intensiv florile speciei la care au fost aduse şi nu zboară la alte plante.

Notă: De reținut că la temperaturi joase albinele lucrează bine pe o rază de 200-300 m de la stup. De aceea, la repartizarea strupurilor în plantații se recomandă așezarea lor în grupuri, la o distanță de cel mult 400 m – 500 m.

În plantațiile mici, stupii se amplasează în centru, iar în cele mari – la 200 – 300 m de la marginea parcelei. Pentru folosirea rațională a albinelor, în plantațiile mari, stupii trebuie ținuți pe un teren cel mult 3-4 zile, apoi se schimbă cu locul.

Citește și despre Tratamente la zmeur și mur. Măsuri de protecție.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›