‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriAfacere de succes în apicultură: A muncit ani de zile în Marea Britanie ca...

Afacere de succes în apicultură: A muncit ani de zile în Marea Britanie ca să-și realizeze visul la el acasă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În timp ce tot mai mulţi moldoveni îşi fac bagajele pentru Europa, un tânăr din Şoldăneşti refuză, după cinci ani petrecuţi în Marea Britanie, un post de conducere bine plătit pentru a reveni în Moldova să se facă apicultor! Este povestea lui Ştefan Sandic care a reuşit să dezvolte o afacere apicolă performantă pe bani europeni.

Dacă îl întrebi de ce s-a apucat de apicultură, Ştefan o să îţi spună cu mândrie că el şi fratele său reprezintă a treia generaţie de apicultori în familie. Mai mult, tânărul nu este un agricultor amator, acesta a studiat la Universitatea Agrară din capitală, pe care o absolveşte în 2005, după un an petrecut în Anglia unde îşi desfăşoară practica de producere. Ajuns şomer după absolvire, Ştefan emigrează în Marea Britanie şi se angajează într-o firmă specializată în producerea ambalajelor pentru produsele alimentare.

Apicultura, o afacere cu potenţial pentru Republica Moldova

‹ adv ›

Măcinat de dorul de casă, dar şi plictisit de monotonia specifică occidentalilor, Ştefan se întoarce după cinci ani în ţară. CV-ul impresionant i-a convins pe angajatorii moldoveni să îi trimită oferte chiar în a doua zi de căutări, Ştefan însă le găseşte mai puţin tentante şi hotărăşte să se facă prisăcar întrucât crede că apicultura reprezintă o ramură strategică pentru economia moldovenească, în care producţia şi exporturile cedează pe an ce trece tot mai mult teren importurilor şi consumului.

Experienţa prin care a trecut în occident îl determină să se implice în diverse proiecte comunitare care finanţează în special start-up-urile gasterbaiterilor. După ce a terminat un curs antreprenorial, organizat de cei de la ODIMM (Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii), Ştefan îşi încearcă norocul în cadrul Proiectului PNAET pe care îl şi câştigă ulterior. Cu banii obţinuţi din acest grant, tânărul antreprenor procură primii săi stupi.

Hilfswerk Austria International, un partener sigur pentru antreprenorii începători

‹ adv ›

Această experienţă îl determină pe Ştefan să caute noi oportunităţi de finanţare. El aplică în scurt timp la Programul de granturi mici „Remitenţele dezvoltă comunităţile din Moldova”, implementat de asociaţia obştească Hilfswerk Austria International cu suportul financiar al Uniunii Europene. Devenind unul din cei şapte beneficiari ai proiectului, Ştefan obţine un grant în valoare de 15 mii de euro. Cu aceşti bani el procură un laborator mobil de extragere a mierii, cu o productivitate de 300 kg pe oră. Tânărul spune că laboratorul mobil îi va permite să strângă mierea direct de pe deal şi în timp record. Până acum el era nevoit să facă sute de drumuri, deoarece prisăcile sale sunt amplasate la o rază-distanţă de 25 de km. „Acest laborator uşurează munca apicultorilor de zeci de ori”, spune tatăl lui Ştefan.

Ţinteşte extinderea pe tot lanţul valoric

Deşi refuză categoric să ne spună ce investiţii a făcut, tânărul prisăcar recunoaşte că banii obţinuţi din granturi, reprezintă numai a cincea sau chiar a şasea partea din investiţiile făcute de el şi de asociaţii săi în ultimii ani de când a pornit afacerea „Făguraşul de aur”, înregistrată în satul Şipca din raionul Şoldăneşti. Astăzi, Ştefan se poate lăuda cu peste 1000 de stupi, pe care îi îngrijeşte împreună cu fratele şi câţiva prieteni, reveniţi şi ei de curând din străinătate. Preţurile angro pentru un kilogram de miere variază între 28 şi 40 de lei.

‹ adv ›

Conştient de faptul un profit mai mare poate fi obţinut atunci când afacerea cuprinde tot lanţul valoric, de la construcţia stupilor şi până la exportarea mierii, Ştefan se ambiţionează să dezvolte afaceri pe tot acest lanţ. La moment, compania pe care o conduce se află la etapa finală. În acest sens ei negociază cu nişte potenţiali investitori despre procurarea unor linii de termoformare şi procesare a mierii, care ulterior este ambalată şi exportată. Pentru a dezvolta o afacere pe acest lanţ, este nevoie de investiţii de cel puţin 10 mil. de lei. „Noi nu am ajuns, însă, deocamdată, până la această etapă”, spune Ştefan.

Piedicile din calea succesului

Ca personalitate, Ştefan este un optimist incurabil, iar curajul cu care abordează realităţile şi experienţa obţinută în occident au stat la baza succesului afacerii sale. De altfel, acesta nu ascunde sub preş probleme cu care s-a confruntat în aceşti trei ani de activitate şi recunoaşte că a fost nevoie de multe investiţii şi timp. „Există numeroase probleme la accesarea fondurilor europene. Prima se referă la maşinăria birocratică şi lipsa de responsabilitate a funcţionarilor publici care în loc să te susţină, îţi pun piedici, dar eu nu cedez cu una cu două!”, ne-a mărturisit tânărul antreprenor.

Ştefan îi sfătuieşte pe migranţii care vor să investească acasă să se documenteze bine şi să fie extrem de vigilenţi atunci când aleg genul de activitate şi locul amplasării întreprinderii, acestea fiind de o importanţă strategică pentru o afacere de succes.

Autor: Natalia Ciuvaga

Sursa: Eco.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›