‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 15 decembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleA fost aprobat prețul de referință la achiziția merelor pentru procesare. Iată care este...

A fost aprobat prețul de referință la achiziția merelor pentru procesare. Iată care este acesta

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În cadrul ședinței Consiliului pe filiera de produs legume-fructe proaspete și procesate, care s-a desfășurat recent, a fost aprobat un preț de referință pentru merele achiziționate de fabricile de procesare.

Solicitat de Agrobiznes să ofere mai multe detalii despre subiectele discutate în cadrul ședinței, Vasile Șarban, șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală, MADRM, a comunicat că a fost analizată situația din sectorul horticol atât din țara noastră, cât și din țările vecine Ucraina, Rusia, România, Polonia și China.

„S-a făcut o estimare a prețurilor și costurilor de producție la fructe și la producerea sucului concentrat, deoarece majoritatea merelor care sunt achiziționate de fabricile de conserve sunt destinate pentru producerea sucului. În Polonia, fabricile de procesare procură merele cu prețul de 0,80 – 0,90 lei/kg, în Moldova se oferă de la 0,90-1,20 lei/kg, în dependență de calitatea și cantitatea fructelor. Pe final, reprezentanții producătorilor și administrației au votat un preț de referință de 1,20 lei/kg”, ne-a spus Vasile Șarban.

În același contect, Vasile Șarban a mai adăugat că producătorii nu trebuie să aștepte subvenții din partea statului, deoarece bugetul de stat nu poate acoperi aceste cheltuieli.

„Mai mult ca atât, vorbim de un business privat și producătorii urmează să-și asigure activitatea pe care o desfășoară. În țările vecine și nu doar, fermierii își asigură activitatea inclusiv și calitatea”.

‹ adv ›

Ștefan Golubciuc, președintele Asociației producătorilor de conserve din legume și fructe „Speranța-Con”, a menționat pentru Agrobiznes, că producătorii de mere trebuie să se orienteze spre piața de consum și să nu mizeze că vor obține profituri din merele vândute spre procesare.

„Este un moment destul de vulnerabil în anul curent, dar să nu uităm că activăm pe o piață mondială, ceea ce se referă la sucul de mere concentrat. Moldova nu este un jucător atât de important, care poate să influențeze situația pe piață. În Europa, cel mai important jucător este Polonia, care anul acesta prognozează o roadă de 2 ori mai mare decât în anul precedent. Un alt jucător important este și Ucraina. Cu toate acestea, fabricile de procesare din Moldova plătesc puțin mai mult decât plătesc polonezii, ucrainenii. Prețul din câmp la mere, la moment, variază de la 0,90 până la 1 leu/kg. Dacă merele sunt aduse la fabrică, atunci prețul depinde de distanța la care se află fabrica, ce cheltuieli de logistică sunt și variază de la 1-1,20 lei/kg. Fabrica din Orhei, care colectează mere inclusiv de la Nord, achită pentru transport de la 0,20-0,30 lei pentru kg”, a explicat Ștefan Golubciuc.

Potrivil lui, prețul aprobat este un preț recomandabil și nu înseamnă că a doua zi toți procesatorii îl vor achita.

„Vorbim de prețurile pe care le achită fabricile la merele aduse, dar porducătorii ar dori să primească acest preț la merele din câmp”, a mai adăugat Ștefan Golubciuc.

Producătorii susțin însă că, fabricile de suc achiziționează merele la un preț cu mult mai mic. Marin Iazajii, din raionul Dondușeni, a spus pentru Agrobiznes că dispune de 5 hectare de mere soiuri de toamnă, iar la moment nici cu 0,50 lei nu are cui să le comercializeze.

„Stau merele pe pom, pentru că nu avem cui să le vindem. Banii pe care îi obținem nu ne ajung să achităm nici lucrătorii, nu mai putem vorbi de profit. Situația aceasta este la marea majoritate de producători din regiunea noastră”, a comentat producătorul.

‹ adv ›

Menționăm că, la moment pe piață avem doar 4 fabrici de procesare ce colectează mere pentru producerea sucului.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›