În perioada 5-6 martie, în incinta Ministerului Economiei și Infrastructurii se desfășoară prima rundă de negocieri pentru elaborarea și semnarea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză. Echipa de negociatori ai Republicii Moldova, din care fac parte reprezentanți ai mai multor ministere și instituții de resort, este condusă de secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin.
Semnarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză face parte din obiectivele prevăzute în Strategia Republicii Moldova de atragere a investițiilor și promovarea exporturilor. Anterior, a fost efectuat un studiu de fezabilitate de comun cu partea chineză privind oportunitatea lansării și eventuala semnare a Acordului. Conform estimărilor studiului, exporturile Republicii Moldova în China s-ar putea majora cu 39,85%, iar Produsul Intern Brut ar putea crește cu 0,42%.
În cuvântul de salut, Iuliana Drăgălin a punctat că semnarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză va contribui la fortificarea relațiilor comercial-economice între ambele state, va facilita accesul pe piața chineză a produselor moldovenești, va atrage investiții în principalele sectoare de activitate ale Republicii Moldova.
Partea chineză a reiterat că, la baza elaborării Acordului de Liber Schimb cu Republica Moldova sunt relațiile diplomatice de lungă durată și relațiile economice bilaterale în creștere, iar prin semnarea acestui Acord se dorește consolidarea parteneriatului economic, liberalizarea comerțului și investițiilor bilaterale, care vor aduce beneficii economice și sociale ambelor state.
În cadrul primei runde de negocieri sunt discutate aspectele juridice ale viitorului Acord, dar și domeniile de aplicare, printre care comerțul cu bunuri, eliminarea taxelor vamale și a barierelor tehnice în calea comerțului, administrarea vamală, concurența, serviciile medicale, măsurile sanitare și fitosanitare etc.
Conform datelor oficiale, pe teritoriul Republicii Moldova activează 84 de companii cu capital chinezesc în valoare de circa 5 milioane de lei. În perioada ianuarie-noiembrie 2017, volumul comerțului exterior între cele două țări a constituit peste 468,74 milioane de dolari, în creștere cu aproape 30 la sută față de aceeaşi perioadă a anului 2016.
Comentarii