‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleA fost lansat Ghidul „Tehnologii și inovații în sectorul plantelor aromatice și medicinale”

A fost lansat Ghidul „Tehnologii și inovații în sectorul plantelor aromatice și medicinale”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sectorul de producere și procesare a plantelor aromatice și medicinale din Republica Moldova este încă destul de fragmentat, dar, totodată, cu un potențial mare de dezvoltare. 

Pandemia și crizele din ultimii ani au demonstrat vulnerabilitatea producătorilor și au conturat mai multe perspective pentru a mări competitivitatea și a înregistra profitul dorit.

În acest context, Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD), în parteneriat cu Asociația Cultivatorilor și Procesatorilor de Lavanda din Moldova (ACPLM) și în colaborare cu prestatorul de servicii S.R.L. Inspiro Consulting,  au elaborat și organizat un modul de instruire cu tema „Tehnologii inovative de producere și exportul produselor din plante aromatice și medicinale”.

‹ adv ›

Reieșind din faptul că, Proiectul de Reziliență Rurală (IFAD VII) are ca scop reziliența climatică, dar și promovarea, diversificarea sectorului plantelor aromatice și medicinale, care este unul pretabil pentru condițiile dificile ce se înregistrează în țara noastră, s-a decis suplinirea vacuumului informațional prin elaborarea a două Ghiduri practice destinate producătorilor agricoli care activează în acest segment.

Dumitru Stratan, reprezentant Inspiro Consulting, a menționat că scopul activităților organizate a fost unul dual, pe de o parte elaborarea a două Ghiduri practice, dar și desfășurarea instruirilor pentru diseminarea informațiilor.

Utilizatorii principali ai Ghidurilor elaborate sunt, în primul rând, afacerile existente în acest domeniu, dar și cei care doresc să lanseze un business cu creșterea și prelucrarea plantelor aromatice și medicinale. Acest sector este încă unul fragmentat și la etapa incipientă de dezvoltare, ceea ce înseamnă că există necesitatea de informații despre potențialul și posibilitățile nevalorificate încă. Instruirile au fost divizate pentru două zile, iar autorii Ghidurilor au fost instructorii care au comunicat și împărtășit din expertiza pe care o au. UCIP IFAD, dincolo de suportul financiar, a avut rolul de a facilita dialogul cu diverși actori din sector”.

Alexandru Bădărău, președintele Asociației Cultivatorilor și Procesatorilor de Lavanda din Moldova, susține că producătorii de lavandă înțeleg importanța diversificării asortimentului de uleiuri esențiale, astfel ca să devină mai competitivi și mai interesanți pentru traderii internaționali. 

La fel ca în oricare business, dacă ai un singur produs ești vulnerabil atunci când se schimbă cererea, cantitatea, competitivitatea, la fel este valabil și pentru sectorul de producere a lavandei, unde de circa trei ani productivitatea a crescut foarte mult, respectiv s-a schimbat și cererea. Cunoaștem cu toții că uleiul de lavandă este materie primă în producerea parfumeriei și cosmeticii, care nu sunt produse de primă necesitate. În anul curent, din cauza crizei economice care s-a reflectat în scumpirea resurselor energetice și mai mult a agravat acest fapt. Cumpărătorul final rămâne cu tot mai puțini bani pentru a achiziționa produse cum ar fi cosmetică și parfumerie”. 

‹ adv ›

Pornind de la situația care se atestă pe acest segment, UCIP IFAD, alături de partenerii săi, a elaborat două Ghiduri pentru producătorii de plante aromatice și medicinale, astfel ca aceștia să-și diversifice plantele pe care le cresc și să producă uleiuri esențiale ce pot fi folosite și în alte sectoare, a mai spus Alexandru Bădărău. 

De fapt, cei care lucrează în domeniul de producere a plantelor aromatice și medicinale cunosc că trebuie să se ocupe cu creșterea mai multor plante. De la an la an, variază cererea și producția. Printre plantele care ar putea fi cultivate de producătorii de la noi sunt: melisa, oregano, șovârf, salvia, cimbru, coriandru, muștarul, ș.a. Dar țin să remarc faptul că, marea majoritate a producătorilor, care au posibilități financiare, deja au diversificat gama de plante pe care le cultivă. Ghidurile au fost distribuite participanților la seminare și ulterior, vor fi disponibile și pentru alți membri ai Asociației”.

Andrei Zbancă, dr. în economie și instructor, a amintit că acum mai mulți ani în urmă, în Republica Moldova erau peste 200 de mii de ha de plante aromatice și medicinale, în prezent însă, sunt sub 6000 de ha, adică cu 30-34 de ori mai puțin. 

„ A fost elaborat un Ghid la tema „Tehnologii și inovații în sectorul plantelor aromatice și medicinale în contextul schimbărilor climatice”, și altul „Exportul uleiurilor etero-oleaginoase în Republica Moldova”.

‹ adv ›

Prin elaborarea acestui suport informațional UCIP IFAD și-a propus să suplinească necesarul de informații în ceea ce ține de plantele aromatice și medicinale, dar și să arate, prin intermediul Ghidului practic privind exportul, ariile geografice unde se cultivă, care sunt țările cei mai mari operatori la exportul/importul de plante și produse din plante aromatice și medicinale.

În final, au fost organizate două instruiri pentru membrii Asociației Cultivatorilor și Procesatorilor de Lavanda din Moldova, dar și cei care sunt interesați în cultivarea acestor plante.

Este cunoscut că, plantele aromatice și medicinale sunt mult mai rezistente la secetă, nu necesită soluri bogate în materie organică, iar în Republica Moldova există soluri cu o bonitate mai joasă care pot fi introduse în circuitul agricol pentru cultivarea plantelor aromatice și medicinale. 

„Cea mai mare problemă este faptul că, comerțul cu plante medicinale și aromatice necesită o viziune mult mai focusată, adică asocierea producătorilor pe verticală pentru lobarea intereselor și cel mai important, cooperarea pe orizontală în business. De unul singur este foarte complicat să accesezi piața deoarece traderii internaționali solicită o gamă cât mai mare de produse. 

Sectorul plantelor aromatice și medicinale se poate dezvolta, dar are nevoie de cooperare, astfel ca să poată avea cantități de producție mult mai mari, cu o calitate omogenă. Investițiile în sector nu sunt foarte mari, cele mai multe investiții sunt necesare în procesare”.

Andrei Zbancă a amintit că, în Republica Moldova, procesare se bazează în mare parte pe distilare, dar dacă ne dorim un produs bun avem nevoie să fie creată, la nivel de țară, o unitate de procesare prin extracția uleiurilor esențiale cu fluid supercritic de CO2. 

„Este o metodă mult mai sofisticată, dar ne permite de a avea un ulei de calitate superioară cu un preț mult mai înalt pe piață, cu atât mai mult dacă avem o producție ecologică. În cadrul seminareloram prezentat analiza eficienței economice pentru 40 de plante aromatice și medicinale, unde a fost calculat bugetul, veniturile din vânzări, costul vânzărilor și profitabilitatea, astfel ca cei prezenți să poată adopta decizii corecte. Piața este destul de interesantă, dar este nevoie de asociații lucrative, viabile care să conecteze mediul de producere cu informațiile de pe piață”. 

La seminarele organizate au participat atât producători agricoli care deja cultivă plante aromatice și medicinale cât și studenți, cadre didactice de la Universitatea de Stat din Moldova. 

Activitatea dată a fost realizată în cadrul Proiectului de Reziliență Rurală (PRR/IFAD VII), finanțat de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD) și implementat de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor (UCIP IFAD).

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›