La data de 4 august 2022, a fost lansat primul catalog în care pot fi descoperite istoriile femeilor producătoare, dar și produsele pe care le dezvoltă cu grijă și pasiune acasă, în Moldova.
Catalogul a fost lansat în cadrul proiectului „Sprijin femeilor producătoare locale în dezvoltarea afacerilor, pentru creșterea durabilă și a rezilienței în contextul pandemiei COVID-19 și a potențialelor sale urmări”, implementat de Sweet Mary SRL, în colaborare cu UN Women, grație sprijinului financiar al Suediei.
Evenimentul a început cu o mini expoziție de produse locale și a continuat cu discursurile oficiale, intervențiiile partenerilor și a femeilor producătoare, dar și prezentarea catalogului.
Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene susține că:
Totodată, Svetlana Andrieș, manageră de programe UN Women Moldova a menționat:
Femeile antreprenoare, în special micile producătoare locale și femeile proprietare de afaceri din mediul rural, înregistrează venituri și profituri mai mici decât afacerile conduse de bărbați din cauza obstacolelor sistemice în bază de gen.
Deși, datele statistice demonstrează că rezultatele economico-financiare ale întreprinderilor deținute de femei ating sau chiar întrec rezultatele întreprinderilor deținute de bărbați, dacă acestea activează în condiții egale.
În plus, impactul economic al pandemiei a afectat într-o măsură mai mare femeile și, în special, femeile antreprenoare. Cu toate acestea, producătoarele demonstrează reziliență și ambiție pentru a reduce inegalitățile existente, a contribui la creșterea economică și a aduce o valoare adăugată înaltă economiei naționale.
Printre producătoarele prezente la eveniment a fost și Victoria Rusnac, fondatoarea companiei „Honey House”. Victoria spune că:
Aliona Vrabie, antreprenoare, a povestit din culisele producerii Pastelor CUCA:
Catalogul reunește 50 de producătoare din țară și este o sursă utilă și informativă pentru promovarea afacerilor femeilor producătoare din Republica Moldova și stimularea vânzărilor drept măsură de susținere a acestora.
La fel, în cadrul proiectului „ Sprijin femeilor producătoare locale în dezvoltarea afacerilor, pentru creșterea durabilă și reziliența în contextul pandemiei COVID-19”, este lansată runda a II a Programului de Suport de tip Voucher care prevede finanțarea a minim 10 proiecte de dezvoltare a afacerilor conduse de femei din Republica Moldova cu câte 60 mii MDL fiecare.
Apelul de propuneri este deschis pentru femeile producătoare locale cu capacitate mică de producere, indiferent de forma juridică, amplasarea, activitatea, precum și experiența în afaceri.
Termenul limită pentru aplicare este 11 august 2022. În cadrul primei ediții a Programului de Suport de tip Voucher, 13 femei au beneficiat de ajutor financiar a câte 30 mii MDL.
Comentarii