‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleA fost lansat primul Ghid din Moldova privind cultivarea lavandei și administrarea afacerii

A fost lansat primul Ghid din Moldova privind cultivarea lavandei și administrarea afacerii

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Primul Ghid practic privind cultivarea lavandei și administrarea afacerii din Republica Moldova a fost lansat astăzi, în cadrul expoziției specializate Moldagrotech. Producătorii susțin, că din cauza lipsei informației necesare, cultivarea lavandei în condițiile țării noastre era mult prea anevoioasă. De altfel, ideea de a lansa acest ghid tot producătorilor le aparține.

Valeriu Ciorbă este unul din fermierii care e ferm convins, lavanda este o cultură de perspectivă în Moldova. Pe de altă parte, să inițiezi o afacere cultivând-o este destul de greu. Astfel, împreună cu alți producători de lavandă din regiune a încercat să identifice suport și experți în domeniu pentru a elabora un ghid practic după care s-ar conduce și alți producători.

„Un hectar cultivat cu lavandă poate să asigure profit de circa 50 de mii de lei, însă foarte mulți nu doreau să cultive această cultură deoarece mai că nu cunoșteau nimic despre ea. Astfel, am dorit atât noi să aflăm mai multe, cât și să ajutăm alți producători. Pe lângă tehnologia de producere a lavandei, bolile și dăunătorii sau problemele ce pot apărea la această cultură, impediment ar fi și faptul, că prea puțini cunosc care sunt cheltuielile pentru înființarea unui hectar sau unde poate fi comercializată recolta. Deci, am inclus totul în acest ghid. Dacă inițial planificam doar câteva pagini, ghidul a ajuns să fie unul mult mai voluminos, având peste 100. Am inclus informația necesară despre cultură, tehnologia de cultivare, particularitățile sistemului convențional și ecologic de producere, eficiența economică, ba chiar producătorii certificați de material săditor, puncte de procesare de la noi din țară și cumpărătorii locali de uleiuri esențiale. Planificăm să reînnoim ghidul în fiecare an sau o dată la doi ani pentru ca producătorii să aibă informația actualizată la îndemână”, a menționat Valeriu Ciorbă.

Realizarea ghidului a fost o provocare și pentru autorii acestuia, care au depus efort pentru ca informația să fie pe înțelesul tuturor, actuală și să corespundă realității. Astfel, despre particularitățile de cultivare a relatat Maria Gonceariuc, despre bolile și dăunătorii culturii – Sergiu Pănuță, iar partea economică a fost scrisă de Andrei Zbancă.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

3 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›