Primul laborator mobil pentru producerea și însămânțarea artificială a reginelor de albine a fost lansat recent pe malul stâng al Nistrului, cu asistența financiară a Uniunii Europene.
Proiectul a fost implementat de Asociația Apicultorilor din stânga Nistrului, în parteneriat cu ANARM și cu sprijinul experților internaționali în apicultură.
Datorită înființării centrului, apicultorii de pe ambele maluri ale Nistrului vor avea acces la material de reproducere de înaltă calitate. Acest lucru le va permite să evite încrucișările între rase diferite, să soluționeze problema iernării slabe, să crească productivitatea și, prin urmare, să crească potențialul de export al mierii.
Centrul a fost creat luând în calcul toate standardele europene. Acesta este împărțit în 2 zone (zona de pregătire și zona de lucru) și dotat cu echipamente moderne de înaltă performanță pentru însămânțarea artificială și creșterea reginelor.
Datorită faptului că centrul este mobil,va putea fi realizată planificarea și desfășurarea lucrărilor în diferite zone. La solicitările prealabile din partea membrilor Asociației Apicultorilor, laboratorul va prelucra datele biomaterialelor, dar va oferi și alte servicii specializate.
Până în prezent, pe teritoriul Moldovei, exista un singur laborator pentru producerea și însămânțarea artificială a reginelor, care a fost lansat cu suportul USAID Agricultura Performantă în Moldova.
Proiectul „Centrul pentru cultivare și însămânțarea artificială a reginelor” a fost implementat în cadrul Programului UE „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.
Comentarii