”Pentru a atinge performanțe există o regulă de aur, toate subvențiile trebuie reinvestite” susține Maria Acbaș, administratoare unei fabrici de producere a lactatelor, care a înființat recent una dintre cele mai mari ferme cu bovine de prăsilă din sudul țării.
Lipsa unei cantități suficiente de lapte de vacă calitativ pe piață a motivat-o pe Maria Acbaș, din orașul Comrat, să inițieze o afacere în sectorul zootehnic, și anume, creșterea bovinelor pentru producerea laptelui și a produselor lactate. Femeia mai administrează și o fermă cu bovine de prăsilă, având peste 800 vaci de rasă Holstein.
Deși inițial nu avea nici cunoștințe și nici experiență în domeniu, acest lucru nu au oprit-o din drumul spre visul său, de a-și lansa propria afacere în sectorul zootehnic. Astfel, cu suportul asistenței tehnice oferite prin Programul USAID „De la fermier la fermier”, antreprenoarea a reușit să obțină cunoștințele necesare pentru faza inițială, insuflându-i și fiului său, Acbaș Igor motivația de a-și continua studiile la Universitatea Agrară de Stat din Chișinău, ulterior, aplicând cunoștințele obținute la administrarea unui complex zootehnic, transformându-l într-un model de urmat.
Potrivit aipa.gov.md, mica fermă, cu un efectiv de doar 66 de capete a ajuns astăzi să numere 824 de capete de bovine.
Fără suportul statului, sectorul zootehnic nu ar exista, subliniază antreprenoarea. Este un domeniu în care trebuie de investit mult. Câte puțin nu este posibil, în schimb oferă venituri stabile, lucru de care s-a mai convis antrepreoarea de-a lungul timpului.
Pe parcursul celor 11 ani de la fondare întreprinderea pe care o conduce a reușit să obțină subvenții din partea statului în sumă de peste 24,4 milioane de lei. Banii au fost oferiți și reinvestiți în construcția și modernizarea fermei, dar și la procesarea și producerea lactatelor de calitate înaltă. Antreprenoarea are planuri mari de viitor. Pentru perioada anilor 2023-2024 planifică să construiască un hambar pentru 600 de vaci cu o sală modernă de muls.
Comentarii