‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaA investit într-o plantație de fructe de pădure și vrea să demonstreze că e...

A investit într-o plantație de fructe de pădure și vrea să demonstreze că e o afacere bună

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

După o carieră promițătoare de funcționar public, iar ulterior de expert la Agenția de Cooperare a Germaniei (GIZ), Sergiu Pleșca din orașul Cimișlia s-a gândit să iasă din obișnuitele tipare și să pună pe picioare o afacere mai puțin abordată în businessul autohton. O afacere cu fructe de pădure. Una încă prea puțin explorată în Republica Moldova, dar care, în mod sigur, are perspectivă și poate aduce beneficii mari. Tânărul întreprinzător s-a orientat spre o nişă nouă și își propune să demonstreze cu tot dinadinsul că o plantaţie de pomuşoare poate deveni un business profitabil şi în Republica Moldova.

Deși este considerat de semenii săi drept un „aventurier”, dat fiind faptul că majoritatea tinerilor preferă astăzi să-și scoată imediat banul investit, mai ales în comerț, Sergiu Pleșca nu dă atenție acestor insinuări și își urmează, pas cu pas, împreună cu familia, planul de afaceri schițat pentru următorii zece ani. Este conștient de faptul că și-a asumat riscul de a aborda un domeniu mai dificil, precum este cel agricol, dar își continuă preocupările și visul său de a le asigura un viitor prosper celor trei copii pe care îi crește.

Cu toate că a abordat un domeniu relativ nou, nu se poate spune că a început de la zero. Absolvent al facultății economie, specialitatea managementul afacerii, Sergiu Pleșca a ajuns la ideea de a face investiții în agricultură nu înainte de a efectua o scurtă analiză a sectoarelor de activitate economică existente în zona de sud, în special, în raionul Cimișlia. În plus, cu ceva ani în urmă, după revenirea sa, prin 2007, din Marea Britanie, acesta inițiase împreună cu alți tineri activități de antreprenoriat inovative în domeniul prestări servicii, de pe urma cărora s-a ales cu beneficii modeste, în schimb cu o experiență valoroasă.

‹ adv ›

„La facultate, profesorii ne învățau să avem mare grijă că urmează să gestionăm banii publici, dar eu mi-am zis: hai mai bine să-i gestionez pe ai mei, dacă tot este vorba de responsabilitate”, o spune în glumă proaspătul agricultor, licențiat în economie. După un șir de consultări cu specialiștii, a realizat că o afacere, dacă vrei s-o dezvolți, poate fi făcută și în alte domenii, dar agricultura este totuși ramura care poate să-ți ofere atât plăcere sufletească, cât și beneficii. Așa a luat naștere afacerea cu pomușoare a cimișlianului Sergiu Pleșca.

A optat pentru acest tip de afacere pentru că piața cu pomușoare este încă un sector nou, neexplorat în Moldova, pe întreg teritoriul țării existând, conform statisticii, doar în jur de 450 ha de astfel de plantații. „Dacă te bagi într-un sector suprasolicitat, apar niște riscuri, dat fiind concurența mare. În plus, este mult mai greu să te impui”, ne explică cu lux de amănunte Sergiu, adăugând că a consultat și consumatorul mare de pomușoare, care este reprezentat de fabricile de dulcețuri, cărora cantitățile autohtone de fructe de pădure nu le ajung și le importă din Polonia.

Suport financiar din partea poporului american

‹ adv ›

Chiar dacă la început era oarecum neîncrezător și a plantat, cu titlu de experiment, mai întâi o jumătate de hectar de coacăză neagră, ulterior a apelat la terenurile publice cu destinație agricolă ale primăriei Cimișlia, încheind, prin licitație, un contract de arendă a pământului pentru o perioadă de 25 de ani. Sergiu Pleșca a creat o plantație de 11 hectare de culturi bacifere, pe care crește coacăză neagră și mai puțină aronie.

Orice afacere trebuie să aibă o structură bine gândită, toate trebuiesc calculate, orice pas trebuie planificat bine, pentru a ști exact unde vrei să ajungi. Fără un plan de afaceri, aceasta se prezintă doar ca un amatorism și este sortită eșecului, s-a gândit antreprenorul nostru și a elaborat ulterior un astfel de document. A fost ajutat la elaborarea acestui plan de afaceri important grație participării sale, în 2014, în cadrul proiectului Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED), cofinanţat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Corporaţia „Millennium Challenge Corporation” (MCC).

Așadar, afacerea cu pomușoare a lui Sergiu Pleșca este o afacere finanţată prin fonduri structurale. Antreprenorul a putut să se extindă grație faptului că a beneficiat de un suport financiar din partea poporului american sub formă de grant în proporție de 50 la sută, plus 50 la sută investiție proprie. Obiectivul principal al acestui proiect constă în sporirea succeselor sectorului agricol moldovenesc în producerea şi comercializarea produselor cu valoare adăugată înaltă.

‹ adv ›

Totodată, înainte de plantarea propriu-zisă a arbuștilor, înainte de alegerea materialului săditor, a apelat la specialiști și, din surse proprii, a solicitat elaborarea unui proiect de plantare. „Nu se putea altfel, de aceea, am efectuat analiza solului, a elementelor necesare pentru plantare, a soiului care s-ar potrivi în funcție de expoziția terenului, a necesității de apă etc.”, susține Pleșca.

Într-adevăr, am observat că plantația lui de pomușoare este amplasată pe pantă, în preajma unui bazin acvatic, cu perspectiva de a utiliza pe viitor un sistem eficient de irigare prin picurare, pe care crescătorul de fructe rare își propune să-l instaleze în anii următori. Rândurile, după cum am remarcat, se află la o distanță de trei metri unul de altul, ceea ce, de asemenea, nu este întâmplător. Acest lucru este făcut din considerentul că antreprenorul își propune să facă o agricultură performantă, preconizând să procure și tehnică pentru colectarea mecanizată a coacăzei și aroniei. În plus, are și un argument convingător – fabricile solicită cantități mari și calitate, iar acest lucru poate fi asigurat cu cel mai mare randament prin colectare mecanizată.

În acest an, doar câteva tufe au dat roadă, celelalte trecând prin tăierea de formare. Însă Sergiu Pleșca are suficientă răbdare ca să aștepte până la vara viitoare, când speră să culeagă cel puțin patru tone de fructe de pădure la hectar. Nu se rușinează nici de faptul că, în lipsa tehnicii specializate, dar și din mare grijă pentru a nu-i strivi altcineva plantele, este nevoit să-și petreacă serile și week-end-urile la plantația sa de pomușoare.

Material realizat de jurnalista Luminița Netedu pentru publicația Gazeta de Sud.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›