‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 1 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriA renunţat la cariera de jurist în favoarea agriculturii. Acum administrează o afacere de...

A renunţat la cariera de jurist în favoarea agriculturii. Acum administrează o afacere de milioane

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Dezamăgit de perspectiva unui „yesman” rătăcit prin hăţişurile businessului chişinăuean, în căutarea propriei nişe, Vitalie Ciobanu a luat lumea în piept şi a revenit la bucata lui de Moldovă din satul Hârtop, Cimişlia. A reuşit un lucru neobişnuit – să combine mintea sclipitoare cu munca fizică şi, după mai bine de cinci ani de trudă, a ajuns să fie unul dintre cei mai de succes antreprenori din raionul Cimişlia.

La cei 28 de ani ai săi, Vitalie Ciobanu administrează o afacere prosperă cu cereale, deţinând în arendă circa 1000 ha de teren agricol în satul Hârtop. Astăzi, după ce a reuşit să-şi clădească propriul său business, poate fi numit cu adevărat „lider”, pentru că i-a întrecut cam pe toţi agricultorii cu experienţă din raionul Cimişlia, mai bun decât dânsul fiind doar tatăl său, Nicolae Ciobanu, cunoscut om al pământului prin părţile locului.

Născut în satul Valea Perjei, Cimişlia, Vitalie Ciobanu, conducătorul SRL „VITCIM”, activează în agricultură din 2008, la un an după absolvirea Universtăţii de Stat din Moldova. Cu licenţa nou-nouţă de jurist la mână şi cu „cei şapte ani de-acasă”, care i-au fost îndeajuns ca să moştenească din tată-n fiu dragostea pentru pământ, a renunţat la fotoliul călduţ de la birou, a schimbat costumul şi cravata pe salopeta şi bătăturile de tractorist si nu-i pare rău.

‹ adv ›

Ca orice tânăr cu scoală, dezamăgit de ce fac intelectualii în Moldova, Vilalie a vrut mai întâi să plece peste hotare. Dar s-a răzgândit, la insistenţa tatălui său, care a fost suficient de convingător în a-l determina să rămână acasă.

Adevărul e că băiatul avea de la ce face start-up, tatăl încredinţându-i uşor cele circa 100 de hectare pe care le consolidase, după destrămarea colhozurilor, şi le lucra de mai mulţi ani în satul vecin, Hârtop.

Şi în agricultură se poate face profit

‹ adv ›

Decis să-şi încerce totuşi norocul, Vitalie a preluat cele 100 de hectare şi o brigadă din cele patru pe care le avea deja liderul Nicolae Ciobanu, conducătorul SRL „Valea Viilor”. Şi, ca să fie gospodar pe averea sa, şi-a fondat propria întreprindere – SRL „VITCIM”. Astăzi, redutabilul nostru antreprenor recunoaşte că, la început, nu tocmai cu mare tragere de inimă se apropia de pământ, poate de aceea că prea puţine cunoştea din domeniu şi nu era sigur că are aceeaşi vocaţie ca şi tatăl său. Dar, cu trecerea timpului, a îndrăgit ceea ce înseamnă activitate şi mod de viaţă de agricultor.

Între timp, a beneficiat de un lot impunător de tehnică agricolă în valoare de un milion 550 de mii lei, care i-a fost oferită sub formă de împrumut fără dobândă în cadrul proiectului moldo-japonez 2KR. Ulterior, în calitate de aplicant al Programului Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET), a contractat un credit de la bancă în valoare de 300.000 de lei, din care 40% erau sub formă de grant, cu ajutorul căruia a mai procurat un tractor.

A mai primit şi nişte subvenţii de la stat, încât a putut lesne să-şi înnoiască parcul de maşini şi utilaje agricole, să procure îngrăşăminte pentru o recoltă pe măsura aşteptărilor.

‹ adv ›

Cei cinci ani şi jumătate în care Vitalie Ciobanu a strâns şase recolte de pe o suprafaţă extinsă de circa 1000 de hectare au fost ca o universitate pentru el. Spre norocul lui, a avut parte nu doar de un manager experimentat în persoana tatălui său, dar şi de un agronom calificat pe nume Ion Grosu, care, de asemenea, i-a fost un profesor foarte bun.

Facultatea i-a prins bine

„M-au ajutat în mod sigur, pe lângă experienţa tatălui, „cei şapte ani de-acasă” şi universitatea, care îţi oferă nu doar studii de specialitate, dar şi o cultură generală, un bagaj de cunoştinţe în diverse domenii. Dacă îţi pui nişte scopuri, te înarmezi cu Hărnicie, Străduiţă, Voinţă şi Perseverenţă, te scoli mai devreme şi eşti gata să-ţi asumi anumite riscuri, cu siguranţă poţi reuşi şi aici, în Moldova”, este de părere tânărul antreprenor Vitalie Ciobanu.

Nu în ultimul rând, atitudinea umană şi responsabilă faţă de cei cu care munceşti îţi poate garanta creştere şi prosperitate în afaceri, consideră „liderul” de la Hârtop, despre care oamenii vorbesc numai de bine. Pentru că le oferă salarii decente, condiţii de muncă avantajoase, hrană şi garanţii, şi îi ajută dezinteresat în cele mai grele momente ale vieţii.

„Am văzut că se poate obţine profit din agricultură, achitând în acelaşi timp impozite şi salarii, şi oferindu-le oamenilor partea dreaptă a lor ca proprietari de terenuri sau ca angajaţi care depun alături de mine multă sudoare şi muncă pentru a atinge rezultatul dorit”, susţine Vitalie Ciobanu, despre care cei de la fisc spun că este un contribuabil exemplar şi un angajator responsabil.

Astăzi, în Hârtop, s-a format o întreprindere agricolă puternică, ce se ocupă în mod special de cultivarea culturilor cerealiere şi care se află printre primele în ceea ce priveşte rezultatele obţinute, confirmă şi Savelie Pomujac, şeful Direcţiei agricultură şi industrie alimentară a Consiliului Raional Cimişlia.

Din an în an, SRL „CIMVIT” se dezvoltă tot mai mult şi obţine recolte tot mai frumoase. Anul trecut, deşi a fost secetă, a înregistrat cei mai mari indici în raion printre cultivatorii de cereale, iar în 2013 a strâns în medie circa 10 tone de porumb şi în jur de 4 tone de grâu la hectar.

Foarte buni în ceea ce fac

Cu mândrie şi bucurie în suflet, Vitalie Ciobanu declară că a oferit anul acesta, la cotă, pentru 1,5 ha fiecărui deţinător de cotă câte 400 kg de grâu, 100 kg de orz, 100 kg de porumb, tot atâta sorg şi 150 kg de floarea-soarelui. Ceea ce, în comparaţie cu nordul republicii, unde se recoltează cantităţi mult mai mari de producţie agricolă în comparaţie cu sudul, este cu 30% mai mult. Acolo, bunăoară, un antreprenor din Floreşti, care are o întreprindere puternică şi peste 1800 de hectare teren agricol, tehnică performantă, a acordat în anul curent la cotă oamenilor, pentru 1,8 ha, doar 550 kg de grâu, 90 kg de floarea-soarelui şi 25 kg de zahăr.

Pentru agricultorul hârtopean, aşadar, este foarte important ca oamenii să fie mulţumiţi, considerând şi acest moment drept unul care acţionează în beneficiul său. Tocmai de aceea, găseşte limbaj comun cu toţi – de la tineri până la cei vârstnici, de la vlădică până la opincă. Conlucrează cu administraţia publică locală, ajutând-o cu tehnică la reparaţia şi întreţinerea drumurilor locale, la evacuarea deşeurilor, este receptiv şi atunci când vine vorba să ajute o bătrânică, un pensionar, fără a percepe vreo taxă.

„Mă străduiesc să fac ceva nu doar pentru mine, ci şi pentru dezvoltarea satului. Pentru că iubesc Moldova, locul unde m-am născut. Iar rezultatele vizibile pe care le obţin îmi dau curaj şi stimulent să muncesc din ce în ce mai mult”, susţine, nu spre laudă deşartă, conducătorul „VITCIM” din satul Hârtop, Vitalie Ciobanu, care de curând şi-a asumat responsabilităţi şi angajamente nu doar faţă de părinţi şi angajaţi, ci şi faţă de soţie şi fiica ce va veni în curând pe lume.

E şi acesta un indiciu al unui bărbat de succes – să-ţi întemeiezi o familie, să creşti un copil. Or, pentru a pune punct în istoria noastră de succes a unui părinte bun, care este Nicolae Ciobanu, dar mai ales a fiului său, Vitalie, cu ocazia Zilei Agricultorului, venim să le urăm acestor doi fii ai meleagurilor cimişliene, care s-au înfrăţit pe veci cu pământul, să-şi continue nestingherit drumul. Să rămână în continuare foarte buni în ceea ce fac. Iar sănătatea şi puterea de muncă, de care au cea mai mare nevoie, să şi-o culeagă din prognozele meteo şi din bucuriile oamenilor.

Luminița Netedu, Gazeta de Sud

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›