‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriAccesul la infrastructura de irigare i-a schimbat afacerea unui producător de legume din Râșcani

Accesul la infrastructura de irigare i-a schimbat afacerea unui producător de legume din Râșcani

‹ adv ›
‹ adv ›

Gospodăria Țărănească „Isac Igor” are o experiență de 9 ani în producerea legumelor în câmp deschis. În ultimii ani a devenit unul dintre cei mai mari producători de tomate pentru procesare industrială în câmp deschis din Republica Moldova. În baza contractului prealabil încheiat cu întreprinderea de conserve, tomatele produse de Igor Isac sunt utilizate în special pentru producerea sucurilor și pastei din tomate. În 2018 a produs tomate pe o suprafață de 40 de hectare, amplasate în satul Ramazani, raionul Râșcani, implicând angajați permanenți și circa 20 de muncitori sezonieri. Tomatele sunt recoltate mecanizat cu ajutorul a două combine autopropulsate.

Producerea tomatelor în câmp deschis pentru procesare necesită multă apă pentru irigare, circa 4 – 5 mii metri cubi per 1 ha în perioada sezonului de producere. Dar tomatele nu doar că au nevoie de apă, ci au nevoie de apă calitativă.

„În Râșcani, pentru irigarea terenurilor agricole, foloseam pentru irigarea legumelor apa dintr-un lac. În sezonul agricol consumam foarte multă apă pentru irigare. În anii secetoși producătorii din apropierea lacului care are o suprafață de circa 21 de hectare consumau apa care duce la scăderea resurselor acvatice din lac cu circa 1 metru. Iar costurile pentru irigare, care implică nu doar apa ci și infrastructura necesară pentru a aduce apa la plantă, erau în jur de 6,5 lei pentru 1 metru cub”, explică Igor Isac.

În anul curent, Igor Isac a decis să simplifice procesul de cultivare a tomatelor pentru procesare industrială și a identificat o suprafață de teren arabil în zonele sistemelor de irigare reabilitate în perioada 2010-2015 din fondurile Guvernului SUA. Astfel, gospodăria a arendat 19 ha în cadrul sistemului de irigare Criuleni și 20 ha în aria sistemului de irigare Jora de Jos.

„Accesul la infrastructura de irigare ne oferă câteva avantaje foarte importante. În primul rând, râul Nistru reprezintă o sursă sigură pentru irigare, apă de calitate pentru plante și, nu în ultimul rând, vom plăti un preț avantajos de 4,5 lei per 1 m cub”, afirmă Igor Isac. În anul curent doar de la AUAI Criuleni fermierul preconizează să procure 85 mii de metri cubi de apă pentru irigarea tomatelor pentru procesare.

Pentru a spori eficiența activității sale, Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova i-a oferit un grant pentru procurarea unei semănători de precizie a legumelor care va reduce timpul de semănat și optimiza numărul de semințe folosite.

Igor Isac are planuri ambițioase pentru viitor. El speră să-și extindă suprafața cultivată cu tomate pentru procesare până la 100 de hectare în asolament cu alte culturi legume, cum ar fi ceapa, usturoi, morcov. El este sigur că datorită muncii și perseverenței, accesului la apă pentru irigare și echipamentului moderne îl vor ajuta să atingă acest rezultat.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii