Gestionarea corectă a unei întreprinderi, dar și cunoașterea tuturor obligațiilor și drepturilor pe care le are față de instituțiile de stat garantează succesul afacerii.
În grupul Agrobiznes Contabilitate, fermierii care dețin gospodării țărănești (GȚ) au întrebat care este procedura de achiziție a unui automobil și dacă achiziția o să conțină TVA sau va fi impozitată.
Contactată de Agrobiznes, Ana Nicolaescu, doctor în economie, conferențiar universitar, administratorul companiei NGA, a explicat că, orice GȚ trebuie să conștientizeze care sunt elementele distinctive în cazul livrărilor și procurărilor, pentru că impozitele apar la livrări, în mare parte, cu unele excepții.
Experta susține că, în mare parte, impozitele, apar atunci când au loc livrări/vânzări, în cazul dat însă, vorbim despre o achiziție. Deși, în cazul unor achiziții sunt situații când compania are obligativitatea de a reține și plăti un anumit impozit.
În cazul în care achiziția are loc de la o persoană fizică, care nu practică o activitate de antreprenoriat, indiferent dacă GȚ are statut de plătitor/neplătitor TVA, are obligativitatea de a întocmi actul de achiziție a mărfii (un document primar de evidență strictă în baza căruia se stabilește trecerea dreptul de proprietate între persoana fizică și juridică), pe lângă contractul de vânzare – cumpărare.
La achiziția de bunuri de la persoana fizică se reține impozit pe venit la sursa de plată 12%. Specific pentru achiziția de automobile, de la persoanele fizice, este faptul că, conform Codului fiscal, impozitul pe venit la sursa de plată nu se reține.
Dacă vorbim despre achiziția unui tractor, la fel nu se va aplica reținerea de 12% impozit pe venit la sursa de plată deoarece acesta se regăsește în categoria mijloace de transport (toate acelea care sunt pasibile înregistrării de stat: tractor, automobil, camion, remorcă), conform articolului 90, alineatul 4 din Codul fiscal.
Comentarii