‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAchiziția unui automobil de către GȚ: ce trebuie să cunoaștem - răspunsul expertului

Achiziția unui automobil de către GȚ: ce trebuie să cunoaștem – răspunsul expertului

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Gestionarea corectă a unei întreprinderi, dar și cunoașterea tuturor obligațiilor și drepturilor pe care le are față de instituțiile de stat garantează succesul afacerii.

În grupul Agrobiznes Contabilitate, fermierii care dețin gospodării țărănești (GȚ) au întrebat care este procedura de achiziție a unui automobil și dacă achiziția o să conțină TVA sau va fi impozitată.

Contactată de Agrobiznes, Ana Nicolaescu, doctor în economie, conferențiar universitar, administratorul companiei NGA, a explicat că, orice GȚ trebuie să conștientizeze care sunt elementele distinctive în cazul livrărilor și procurărilor, pentru că impozitele apar la livrări, în mare parte, cu unele excepții.

„În cazul în care o GȚ decide să procure un automobil, trebuie să atragă atenția la următoarele aspecte: în primul rând, statutul plătitor/neplătitor de TVA nu generează careva obligațiuni suplimentare.
TVA-ul, în cazul în care achiziția are loc de la persoana fizică, nu se aplică. Iar atunci când are loc de la o persoană juridică, la fel, achiziția este scutită de TVA fără drept de deducere. Un alt element important se referă la reținerea la sursa de plată, ținând cont că automobilul intră în categoria excepții, conform Codului fiscal, impozitul pe venit la sursa de plată nu se va reține. Dacă ar fi vorba despre un alt bun, atunci se vor reține 12%”.

‹ adv ›

Experta susține că, în mare parte, impozitele, apar atunci când au loc livrări/vânzări, în cazul dat însă, vorbim despre o achiziție. Deși, în cazul unor achiziții sunt situații când compania are obligativitatea de a reține și plăti un anumit impozit.

„Primul aspect important este de la cine procură automobilul GȚ și în acest caz nu contează statutul plătitor/neplătitor TVA. Indiferent de statut, achiziția automobilului poate avea loc de la o persoană juridică sau fizică. Dacă vorbim despre achiziția de la persoană juridică (GȚ, ÎI, SRL) nu apar impozite, dar trebuie de ținut cont și de faptul că, automobilul face parte din categoria automobilelor ușoare (autovehiculelor) și, astfel, este scutit de TVA fără drept de deducere. Deci, atunci când un GȚ (cu statut plătitor de TVA) va procura un automobil nu va avea TVA spre trecere în cont”.

În cazul în care achiziția are loc de la o persoană fizică, care nu practică o activitate de antreprenoriat, indiferent dacă GȚ are statut de plătitor/neplătitor TVA, are obligativitatea de a întocmi actul de achiziție a mărfii (un document primar de evidență strictă în baza căruia se stabilește trecerea dreptul de proprietate între persoana fizică și juridică), pe lângă contractul de vânzare – cumpărare. 

„În cazul achiziției de la persoanele juridice documentul primar care atestă trecerea dreptului de proprietate este factura. În relațiile de vânzare-cumpărare între persoana fizică și juridică se întocmește documentul care se numește actul de achiziție a mărfurilor. GȚ, indiferent de statul său plătitor/neplătitor TVA, trebuie să întocmească acest act pentru orice bun achiziționat de la o persoană fizică, care nu practică activitate de antreprenoriat”, a mai adăugat Ana Nicolaescu. 

La achiziția de bunuri de la persoana fizică se reține impozit pe venit la sursa de plată 12%. Specific pentru achiziția de automobile, de la persoanele fizice, este faptul că, conform Codului fiscal, impozitul pe venit la sursa de plată nu se reține.

„Respectiv, GȚ nu are obligativitatea, în cazul achiziției automobilului de la persoana fizică, să rețină impozitul pe venit la sursa de plată în mărime de 12%. Articolul 90, alineatul 4 din Codul fiscal, specifică la care tipuri de achiziții nu se rețin impozitul pe venit la sursa de plată.
Ulterior, însă, persoana fizică, are obligativitatea de a depune declarația și de a determina obligațiunea fiscală aferentă acestei tranzacții. Această obligativitate revine persoanei fizice, ca cetățean care la încheierea anului fiscal depune declarația CET.

În raport cu persoana fizică deja apar alte reguli de impozitare și anume faptul că, dacă automobilul a fost în proprietatea persoanei fizice trei ani, atunci vânzarea de automobil nu generează impozit, dacă până la trei ani, atunci calculează impozit pe venit aferent creșterii de capital”. 

‹ adv ›

Dacă vorbim despre achiziția unui tractor, la fel nu se va aplica reținerea de 12% impozit pe venit la sursa de plată deoarece acesta se regăsește în categoria mijloace de transport (toate acelea care sunt pasibile înregistrării de stat: tractor, automobil, camion, remorcă), conform articolului 90, alineatul 4 din Codul fiscal.

„În cazul utilajului agricol (spre exemplu o semănătoare), acestea deja nu se regăsesc în această categorie. Astfel că, la achiziția utilajului de la persoana fizică se vor reține 12% impozit pe venit la sursa de plată”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›