La Chișinău, s-a desfășurat cea de-a XI-a ediție a Conferinței Naționale a Nucicultorilor din Republica Moldova, la care au participat fermieri din întreaga țară.
Subiectul principal abordat în cadrul evenimentului a fost nucicultura rezilientă: experiență internațională și perspective pentru țara noastră în contextul schimbărilor climatice.
Oleg Tîrsînă: În 2024, nu am putut acoperi cererea pentru nuci la export
Oleg Tîrsînă, președintele Asociație Nucicultorilor a subliniat că, fiecare an este diferit și specific. Anul 2024, pentru sectorul de producere a nucilor, a fost și bun, și rău.
„A fost bun, în sensul în care, pentru prima dată am văzut o piață foarte dinamică, cu cerere care probabil a depășit oferta, cel puțin pe continentul european și aceasta este premieră pentru ultimii 10 ani. A fost un fapt foarte benefic pentru țara noastră, pentru că am văzut o multitudine de reprezentanți ai companiilor europene, și nu doar, care au venit în Moldova pentru a stabili contacte cu producătorii și exportatorii. Cu regret, nu am putut acoperi această cerere imensă din mai multe motive și în mod special, din cauza unor șocuri care au avut loc la nivel de producere.
Sectorul de producere se confruntă cu o restructurare, care a început acum cinci ani și, probabil va mai dura, până când volumele de producție vor atinge nivelul pe care l-am avut în anul 2017, adică de până la 40 de mii de tone. La moment, producem 23-25 de mii de tone nuci în coajă”.
Scăderea de producție este cauzată, în primul rând, de faptului că nu mai sunt colectate nuci din fâșiile de aliniament, acelea fiind de o calitate mai slabă.
„Ceea ce se reflectă la moment în statistică este aproape integral producția realizată în livezi. De fapt, acesta a fost un scop pe care ni l-am trasat ca tot ce exportă Republica Moldova să fie producție nuciferă provenită din plantații comerciale cu nucă controlată pe tot procesul de creștere, cu tratamentele necesare, cu un control al calității, cu certificările necesare”, a mai spus Tîrsînă.
În Republica Moldova sunt circa 20-23 de mii de hectare de livezi de nuc
La moment, în Republica Moldova sunt circa 20-23 de mii de ha cu livezi de nuc. Principalele piețe de export pentru nucile din țara noastră sunt: Franța, Germania, Olanda, România.
Prezentă la conferință, Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a menționat că agricultura moldovenească are multe sectoare promițătoare, dar puține au reușit să pună Moldova pe harta globală.
„Atât pe planul producerii, cât și a exportului de nuci suntem pe un loc de cinste, printre primii 10 producători și exportatori globali de nuci, cu livezi ce se întind pe o suprafață totală de circa 23 de mii de hectare.
Sectorul nucifer are un potențial mare de creștere, iar succesul acestuia înseamnă mai multe locuri de muncă, mai multe investiții și mai multă prosperitate pentru Moldova. Avem un avantaj competitiv major și trebuie să-l folosim. Este important că avem deja piețe pe care nucile moldovenești au un nume și trebuie să continuăm să consolidăm acest nume”.
Cum se adaptează producătorii de nuci la noile provocări
Fermierii prezenți au ținut să remarce despre provocările cu care se confruntă și soluțiile pe care le implementează pentru a reuși.
Alexei Micu, fermier din satul Onițcani, raionul Șoldănești, are în gestiune circa 500 de ha de teren arabil, dintre care livada de nuc ocupă 27 de ha. Livada a fost plantată în anul 2006 cu soiuri moldovenești.
„Atunci când am plantat noi livada nu exista experiența care este la moment, scheme de plantare, soiuri, cerințe. Era un domeniu puțin cunoscut. Situația cu care ne confruntăm la moment ne impune să adoptăm măsuri mai radicale. Ca să ne adaptăm la schimbările climatice am făcut, în primul rând, analiza solului pentru ca să determinăm necesarul de nutrienți din sol și disponibilitatea lor.
După care, reducem numărul de pomi la ha, efectiv facem tăieri. Totodată, urmează să facem realtoiri cu soiuri ce sunt solicitate pe piață. Datorită faptului că, vom avea numărul de plante mai mic, volumul de apă necesar va fi mai mic și respectiv, nu va fi concurența între plante pentru apa disponibilă din sol, pentru că nu avem posibilitatea de a iriga”.
Mihai Negrescu, producător de nuci, a atras atenția asupra faptului că în condițiile climaterice pe care le avem, din ce în ce mai aride și secetoase, trebuie să folosim mult mai corect resursele de apă disponibile din precipitații.
„În mod evident, trebuie să atragem o atenție sporită la concurența buruienilor, întreținerea solului și aici mă refer la un strat mereu înierbat, cosit. Nu se recomandă să discuim terenul, deoarece evaporarea apei este mult mai mare, în plus, microorganismele sunt afectate. Trebuie de optat pentru încărcătura roadei optime, dacă nu avem irigare și nu avem posibilitatea de a da necesarul de apă să recurgem la tăieri, chiar dacă riscăm să avem cu 5% mai puțină roadă, dar de o calitate a miezului mai bună. Cei care dispun de irigare trebuie să profite de aceasta și să realizeze fertigarea cu azot, dar și alte micro și macroelemente.
În ceea ce ține de verigile agrotehnice, dacă nu avem precipitații suntem mai puțin expuși la bacterioza. Cu toate acestea, trebuie să fim vigilenți și după o anumită cantitate de precipitații să aplicăm fungicide de contact pe bază de cupru. La fel, este important de redus la minim timpul de recoltare a nucilor, cât mai puțin acestea sunt pe terenul umed, în condiții de temperaturi reduse, cu atât se diminuează calitatea miezului. Totodată, trebuie se investit și în procesul de post recoltare, procesare primară”.
📲 Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Menționăm că, evenimentul a fost organizat de Asociația Națională a Nucicultorilor din Moldova și a reunit experți din domeniu, producători și exportatori.
Comentarii