Pentru a realiza un export de cereale, agentul economic are nevoie să dețină câteva acte, pe care le poate obține de la instituțiile de stat.
Solicitat de Agrobiznes, Igor Grigoriev, expert independent, a specificat că, contractele de export a cerealelor înglobează cantități de la 2 – 5 mii de tone și mai mult.
Respectiv, producătorii mici de cereale, de obicei, nu au posibilitatea de a încheia un contract de export, deoarece nu dispun de asemenea cantități.
Expertul a explicat că, certificatul fitosanitar este eliberat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), certificatul de origine este emis de un surveyor independent, care garantează calitatea mărfii și asistă atât la încărcarea, cât și la descărcarea navei maritime (survey control).
Certificatul de origine este emis de Camera de Comerț și Industrie.
Pe site-ul ANSA, categoria Acte permisibile, există posibilitatea de a solicita certificatul fitosanitar în regim online. Astfel, exportatorul depune cererea privind obținerea certificatului fitosanitar, pe suport de hârtie sau în format electronic, cu cel puțin 48 ore înainte de expediere, subdiviziunii teritoriale a organului de control fitosanitar, în a cărei raza de activitate sunt depozitate produsele de origine vegetală.
În plus, este important de specificat că, înainte de a realiza un export este obligatoriu de a te înregistra, în calitate de exportator de cereale, la Serviciul Vamal.
Igor Grigoriev a amintit că, începând cu anul curent, la exportul de rapiță, adițional la certificatele amintite mai sus, este solicitat și certificatul de sustenabilitate (ISCC).
La același subiect, v-ar putea plăcea și articolul Alexander Di Leonardo, MSC: Ajutăm exportatorii din Moldova să livreze produsele lor în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.
Comentarii