‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 3 mai, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleActe necesare pentru exportul cerealelor din Moldova

Acte necesare pentru exportul cerealelor din Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pentru a realiza un export de cereale, agentul economic are nevoie să dețină câteva acte, pe care le poate obține de la instituțiile de stat.

Solicitat de Agrobiznes, Igor Grigoriev, expert independent, a specificat că, contractele de export a cerealelor înglobează cantități de la 2 – 5 mii de tone și mai mult.

Respectiv, producătorii mici de cereale, de obicei, nu au posibilitatea de a încheia un contract de export, deoarece nu dispun de asemenea cantități.

„În general, atunci când vorbim despre efectuarea exportului de cereale avem nevoie de un pachet de acte destul de simplu, doar că atunci când se încheie contractele de vânzare la export, traderii străini solicită cantități mari de cereale. Astfel, pachetul de documente pe care trebuie să-l prezinte exportatorul include, în primul rând, contractul de vânzare dintre agentul economic nerezident și agentul economic rezident.

În acest contract se specifică mai mulți parametri ai producției cerealiere. Dacă ne referim la grâu, atunci se indică glutenul, umiditatea, ș.a. În cazul în care avem un contract semnat, este nevoie de un invoice de plată (cont de plată).
În continuare, dacă livrarea se efectuează într-o țară membră UE, atunci, datorită mai multor Acorduri semnate dintre Republica Moldova și UE, nu mai este nevoie de a prezenta certificatul fitosanitar. În schimb, în cazul țărilor precum Turcia, Liban, Egipt, Emiratele Arabe Unite, ș.a este solicitat și certificatul fitosanitar. Ulterior, agentul exportator trebuie să dețină și un certificat de calitate și de origine”.

Expertul a explicat că, certificatul fitosanitar este eliberat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), certificatul de origine este emis de un surveyor independent, care garantează calitatea mărfii și asistă atât la încărcarea, cât și la descărcarea navei maritime (survey control).

Certificatul de origine este emis de Camera de Comerț și Industrie.

„Totodată, este posibil ca la acest pachet de documente să fie solicitate și alte certificate, în funcție de anumiți parametri specifici solicitați de cumpărător sau de țara în care se realizează exportul. În diferite țări, variază caracteristicile înaintate pentru diferite produse cerealiere. În acest caz, analizele se realizează în cadrul laboratorului ce activează pe lângă ANSA”, a mai spus Igor Grigoriev. 

Pe site-ul ANSA, categoria Acte permisibile, există posibilitatea de a solicita certificatul fitosanitar în regim online. Astfel, exportatorul depune cererea privind obținerea certificatului fitosanitar, pe suport de hârtie sau în format electronic, cu cel puțin 48 ore înainte de expediere, subdiviziunii teritoriale a organului de control fitosanitar, în a cărei raza de activitate sunt depozitate produsele de origine vegetală. 

‹ adv ›

În plus, este important de specificat că, înainte de a realiza un export este obligatoriu de a te înregistra, în calitate de exportator de cereale, la Serviciul Vamal. 

Igor Grigoriev a amintit că, începând cu anul curent, la exportul de rapiță, adițional la certificatele amintite mai sus, este solicitat și certificatul de sustenabilitate (ISCC).

La același subiect, v-ar putea plăcea și articolul Alexander Di Leonardo, MSC: Ajutăm exportatorii din Moldova să livreze produsele lor în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›