‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-6.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriAdministratoarea unei cooperative de colectare a laptelui: Cu toții cunoaștem cât de gravă este...

Administratoarea unei cooperative de colectare a laptelui: Cu toții cunoaștem cât de gravă este situația în sector, dar nimeni nu-și asumă responsabilitatea de a găsi soluții

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ludmila Susarenco, administratoarea Cooperativei Lactavia-Com, este de părere că, sectorul de producere a laptelui poate fi salvat, dacă instituțiile responsabile ale statului ar înțelege cu adevărat problemele cu care se confruntă crescătorii individuali de bovine și ar adopta legi, care să-i încurajeze și să-i susțină în munca grea pe care o fac aceștia. 

Cooperativa Lactavia-Com activează de mai mult de 13 ani, iar membri acesteia sunt inclusiv gospodării individuale care cresc animale și vând laptele pentru a-și asigura existența. 

„Activitatea cooperativei a pornit de la o donație pe care am obținut-o din partea Guvernului Suediei. Atunci, suportul oferit a venit ca o salvare pentru noi, dar care ne-a motivat și astfel am reușit să ne menținem, să ne extindem și să creștem”, a povestit Ludmila Susarenco.

Fondatoarea Cooperativei spune că dezvoltarea sectorului de lapte, dar și asigurarea cu materie primă pentru sectorul de prelucrare ar fi posibilă, dacă persoanele individuale, care cresc bovine, ar fi legitimate. 

„De foarte multe ori menționez că, oamenii care cresc vaci și nu sunt legitimați sunt asemeni persoanelor care nu dețin buletin de identitate sau adeverință de naștere. Cunoaștem cu toții cât de gravă este situația în sectorul de producere a laptelui, dar nimeni nu-și asumă responsabilitatea pentru a găsi soluții. Discutăm despre această problemă de mai mult timp și explic că persoanele care au statut de șomer sunt asigurate, adică acest timp este calculat ca stagiu când ajung la vârsta de pensionare, dar oamenii care cresc vaci și sunt nevoiți să se trezească în fiecare dimineață ca să îngrijească animalele nu beneficiază de acest privilegiu. Aceasta este oare echitate socială?”

‹ adv ›

Ludmila Susarenco a menționat că, pe parcursul anilor, a participat la foarte multe proiecte, a organizat instruiri, a beneficiat de suport financiar pe care l-a direcționat către membrii Cooperativei. 

„Tot ce am putut face am făcut. La moment, printre crescătorii de animale de la sate sunt oameni care nu pot să se angajeze la un loc de muncă oficial, din mai multe și varii motive, dar ar fi salutabil ca să se elaboreze o lege ce ar calcula anii la stagiu de pensionare. Totodată, din banii pe care îi obțin pentru comercializarea laptelui, un anumit procent, să fie direcționat către fondul de pensionare. Eu cred că, astfel ar fi motivate mai multe persoane să crească bovine, inclusiv cantitatea de lapte produs ar fi mult mai mare și nu am fi nevoiți să importăm”. 

Administratoarea este de părere că această modificare ar ajuta și statul să completeze fondul pentru pensii, asigurare medicală, dar și oamenii de la țară ar fi motivați să crească vaci.

„În cadrul unei vizite de instruire în Ucraina am văzut cum Asociația producătorilor de lapte are organizată o sală specială pentru copii, unde aceștia sunt educați pornind de la dragostea față de animale, până la crearea unui business. Cred că am putea prelua și noi această practică”. 

Cooperativa s-a dezvoltat și modernizat pe parcurs, în primul rând, au fost legalizate toate procesele, iar banii pentru comercializarea laptelui sunt transferați membrilor direct pe carduri bancare. Aceste schimbări îi ajută să participe la diferite programe/proiecte care oferă instruiri, dar și suport financiar. 

„Din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții ministerului, puțin probabil ca producătorii casnici de lapte să beneficieze de subvenții per litru de lapte, dacă această prevedere va fi aprobată, ceea ce îi va demotiva pe mulți oameni să renunțe la întreținerea vacilor”. 

‹ adv ›

Cooperativa Lactavia-Com dispune de 7 centre de colectare a laptelui pentru 14 localități. Zilnic, colectează peste 6 tone de lapte care este vândut ulterior unei companii de procesare. 

„Avem multe persoane care doresc să facă parte din Cooperativa noastră, pentru că suntem transparenți, corecți cu fiecare membru și apărăm interesele producătorului. Procesatorii, până la urmă, își apară propriile interese, iar producătorii rămân cu problemele lor. Ne-am dori să avem mai multe puncte de colectare, dar și o secție de procesare, dacă am avea susținere din partea statului. Avem nevoie de încurajare și susținere, restul le facem noi pe toate”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›