‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAEE - prima instituție publică care va fi asigurată cu electricitate exclusiv din surse...

AEE – prima instituție publică care va fi asigurată cu electricitate exclusiv din surse regenerabile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) va fi prima instituție publică care nu va avea cheltuieli pentru electricitate, asigurându-şi în totalitate consumul de curent electric din surse regenerabile. O instalație fotovoltaică unică pentru Republica Moldova a fost pusă în funcțiune în acest sens, în cadrul unui proiect pilot implementat de către AEE și finanțat de Guvernul Lituaniei, anunță instituția într-un comunicat de presă.

Prin urmare, pe clădirea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au fost montate și conectate la rețea 222 de panouri solare. Această instalație captează radiația solară prin intermediul celulelor fotovoltaice și o transformă în curent electric. Puterea totală a panourilor instalate este de 55kW.

„Am toată convingerea că această instalație este un pas important spre dezvoltarea energiei verzi și curate, aici, acasă. Ne dorim să înlocuim sursele tradiționale de energie electrică cu una mai eficienta, mai nouă și mai curată. În viitor, energia electrică, pe care o vom produce, planificăm să o oferim unei grădinițe sau centru de plasament pentru copii”, a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin.

FOTO: AEE

Proiectul a fost inițiat de către Agenția pentru Eficiență Energetică și finanțat de Guvernul Lituaniei în anul 2016 și are un buget total de 228 690 euro. Scopul acestuia este de a evalua eficiența și viabilitatea economică a tehnologiei date pe teritoriul Republicii Moldova.

„Un aspect important al proiectului este posibilitatea de transmitere și monitorizare online a datelor. Fiecare doritor poate urmări în direct, pe un monitor instalat în holul edificiului producerea energiei electrice, precum și beneficiul acesteia. În baza datelor acumulate va fi realizat un studiu de fezabilitate, care va veni cu recomandările necesare investitorilor care doresc să lanseze proiecte utilizând tehnologii asemănătoare”, a specificat reprezentantul companiei executoare, Algis Pečiulionis.

‹ adv ›
FOTO: AEE

Din momentul instalării panourilor solare, adică din luna ianuarie a acestui an și până în prezent, au fost produse peste 2000 kW de electricitate. Cu alte cuvinte, s-au redus cu peste 2 tone emisiile de CO2 sau am putea călători cu mașina electrică peste 600 km.

Cu energia produsă de această instalație putem acoperi consumul total, anual, de energie electrică pentru circa 80 de gospodării sau 400 de apartamente.

În țară activează 64 de producători de energie din surse regenerabile, dintre care 47 au obținut tarif de la ANRE și livrează curent electric în rețeaua publică. În total, aceștia produc circa 69 milioane kW de electricitate, prin intermediul centralelor hidroelectrice, instalațiilor de biogaz, eoliene și fotovoltaice.

‹ adv ›

Menționăm că Ziua Mondială a Eficienței Energetice este marcată anual în data de 5 martie. Această zi a fost instituită în anul 1998 cu scopul de a conștientiza necesitatea utilizării durabile și raționale a energiei, pentru a atenua consecințele schimbărilor climaterice.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›