‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriAfacere cu iz european - un fermier din Moldova crește melci și-i exportă în...

Afacere cu iz european – un fermier din Moldova crește melci și-i exportă în UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În ultimii ani, în Republica Moldova, sunt lansate tot mai multe afaceri originale. Fermele de struți,  de chinchilla au devenit deja o realitate. Iar acum, mai nou  – o afacere cu melci tinde să devină una de succes și pe meleagurile noastre.

Ideea îi aparține lui Vilen Cebotari din Peresecina, care după ce a gustat pentru prima dată melci produși în Franța  – a decis că afacerea va fi una de succes și în Moldova. Atât materia primă, cât și produsul finit ar putea fi solicitate pe piețele externe, cine știe, poate și în Moldova.

„Orice idee, cât de nebună ar părea, își are dreptul la existență. Orice ar crede despre ea vecinii, rudele, soțiile, oricât de sceptici ar fi cu toții, dacă o să credeți în ea, sau și mai bine, dacă sunteți pasionat de ea, o s-o puteți realiza. Carnea este dietetică, conține jumătate de procent de grăsime, 16% proteine și 9 din 10 aminoacizi necesari organismului omenesc. Cu toate acestea, consumatorii din Moldova încă nu sunt obișnuiți cu noile gustări, preferând carnea sau peștele”, a spus Vilen Cebotari.

FOTO: ziarulnational.md

Fermierul susține că, gustul melcilor este apreciat mai des de către femei, decât de bărbați. Afacerea a beneficiat de susținerea PNUD Moldova, în cadrul Schemei Provocărilor Inovaționale în Moldova (SPIM).

„Cu ajutorul grantului, am creat o gospodărie țărănească care se ocupa doar de creșterea melcilor și îi exportam ca materie primă în țările europene interesate. Astfel, eram exportatori de melci vii. Dar e păcat să ai materie primă și să nu o prelucrezi, pentru că cei cărora le vindeam producția, exact asta făceau. Suportul din partea PNUD Moldova ne-a ajutat să creăm apoi o mică bază de producere, unde pregăteam produsul finit, inclusiv pentru piața locală. Era gata de consum — după încălzire, te teleporta de acasă, direct în atmosfera unui restaurant franțuzesc”. a adăugat Vilen Cebotari.

‹ adv ›
FOTO: revista.un.md

Granturile au fost oferite în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea afacerilor inovatoare pentru o creștere economică durabilă la nivel local”, finanțat de Ministerul Regal Norvegian al Afacerilor Externe și alți donatori, ca răspuns imediat la Strategia națională în domeniul inovării adoptate de Guvernul Republicii Moldova, în noiembrie 2014.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›