Peste un milion de lei a investit un agricultor din satul Cioara, Hânceşti, într-o afacere frumos mirositoare. Vladimir Simaşco a plantat levănţică pe o suprafaţă de 130 de hectare, care îi aduce anual profit de mii de euro. Începând din 2012, Ministerul Agriculturii a decis că va subvenţiona plantarea culturilor etero-oleoginoase.
Fermierul a investit câte opt mii de lei la fiecare hectar plantat cu levănţică. Graţie cererii mari pe piaţa externă, banii i-a recuperat în patru ani.
În anul 2012, directorul gospodăriei „Cioara”, Vladimir Simaşco, a strâns trei tone de floare şi a produs câte 20 de kilograme de ulei de la fiecare hectar.
„Rentabil, chiar uneori sută la sută. Adică ai pus un leu, apoi el se întoarce înapoi, pe care la alte culturi nu chiar îl vezi. Ce este bine, că aici nu este problemă dacă o să se realizeze sau nu. Piaţa este”, a explicat agricultorul.
A investit şi în utilajul pentru fabricarea uleiului aproximativ 500 de mii de lei.
„În orice caz este foarte scump, pentru că tot este din inox. Dar se merită să faci aşa o instalaţie. Trebuie în primul rând să-ţi placă acest lucru”, a spus mecanicul Vitalie Simaşco.
Din luna iulie 2012, Ministerul Agriculturii subvenţionează cu câte cinci mii de lei pentru fiecare hectar de levănţică plantat. Întrebaţi de ce au decis atât de târziu să susţină această ramură, cei de la minister au venit cu un răspuns.
„Practic, nu au fost solicitări din partea producătorilor, nu a fost tendinţa asta de interes sporit faţă de specie”, a declarat şeful direcţiei Ministerului Agriculturii, Mihai Suvac.
În anul 2012, în Moldova au fost plantate 600 de hectare de levănţică. Levănţica este o plantă aromatizată şi se întrebuinţează la prepararea ceaiurilor şi uleiurilor, este utilizată pe larg în produsele cosmetice şi farmaceutice.
Sursa: publika.md
Comentarii