Tot mai mulţi antreprenori autohtoni apelează la experienţa europenilor când este vorba despre produsele ecologice. Locuitorii satelor moldoveneşti apreciază faptul că modelele din afară propun produse calitative, locuri de muncă şi contribuie la menţinerea unei localităţi ecologice.
Ala şi Nicolae Gadrauţan au locuit mai mulţi ani peste hotare şi au adunat bani pentru a-şi deschide o afacere acasă. În 2010, întreaga familie a revenit în Moldova şi a pus bazele unei gospodării ţărăneşti care avea drept activitate de bază cultivarea produselor agricole. În procesul de activitate, s-a ajuns la concluzia că deşeurile agricole, colectate de persoane angajate suplimentar, pot fi utilizate.
„Ideea de producere a brichetelor a apărut cu mult timp înainte de a iniţia afacerea noastră, încă de când locuiam în străinătate, unde utilizam brichete pentru încălzirea locuinţei. Acolo am văzut pentru prima dată centrale termice pe bază de pelete. Astfel, după lucrările de recoltare, când trebuia să angajăm oameni ca să ardă deşeurile, lucru care afectează negativ solul şi este foarte toxic pentru atmosferă, ne-am gândit că e timpul să revenim la această idee. De ce să nu extindem afacerea, dacă avem materie primă?”, spune Ala Gadrauţan, care coordonează secţia de producere a brichetelor.
În anul 2012, după mai multe discuţii şi consultaţii cu preşedintele Asociaţiei obşteşti pentru Promovarea Biocombustibilului în Moldova, Oleg Donoaga, din Ucraina, a fost achiziţionat utilajul necesar pentru punerea în funcţiune a unei linii de brichetare, în cadrul gospodăriei ţărăneşti din Branişte, Râşcani. Cu ajutorul unei companii a fost posibilă instalarea utilajului şi instruirea personalului.
“Am analizat ideea timp de un an şi, după lungi dezbateri, am hotărât să riscăm. Am cumpărat utilaj, am creat 11 locuri de munca, am instruit personalul şi am început să convingem localnicii că ceea ce le oferim este mai eficient. Era ceva nou şi neînțeles pentru locuitorii unui sat înconjurat de păduri. În primul an de activitate, am avut puţină materie primă colectată, iar cererea a fost destul de mare. Lucram 24h/24. Brichetele produse se vindeau imediat. Atât cumparatorii individuali, cât şi instituţiile publice erau interesaţi de noul tip de biocombustibil”, afrmă Ala Gadrauţan.
Timp de două sezoane reci, gospodăria ţărănească din Branişte a produs combustibil bio şi se poate lăuda cu primele succese. Întreprinderea aprovizionează câteva primării şi instituţii publice din Râşcani şi Glodeni cu pelete şi intenţionează să participe şi la alte licitaţii.
Următoarea etapă a proiectului este procurarea utilajului pentru producerea peletelor, precum şi a unui tocător de crengi, care ar permite producerea brichetelor nu doar din crengi, dar și din paie de grâu, rapiţă, soia, stuf, iarbă de sudan, coji de floarea soarelui, etc.
Brichetele produse de gospodăria ţărănească a soţilor Gadrauţan sunt ecologic pure, fără adeziv, iar cenuşa poate fi folosită ca îngrăşământ în grădină. La ardere, nu se elimina miros neplăcut, are o flacără constantă şi un timp de ardere de trei ori mai lung decât în cazul lemnului. Pentru fabricarea brichetelor se utilizează deşeuri agricole recoltate de pe terenurile proprii, precum şi materie primă cumpărată din localităţile din apropiere.
O tonă de brichet înlocuieşte cinci metri cubi de lemn tare. Acesta nu trebuie tăiat şi poate fi depozitat într-un spaţiu mult mai mic decât lemnele sau cărbunele. Potrivit Alei Gadrauţan, această variantă este ideală pentru vârstnicii din sate.
Investiţia totală este de aproximativ un milion de lei (utilajul – 672 000 de lei, instalarea energiei electrice – 125 000 de lei, amenajarea depozitului şi procurarea unui pres de balotat de mâna a doua – 180 000 de lei).
Un nou tip de combustibil, biocombustibilul solid, a fost pus la dispoziţia locuitorilor din satul Branişte, raionul Râşcani. Deşi a fost o inovaţie pentru localnici, ei şi-au dat seama în scurt timp cât de eficientă este folosirea brichetelor, în locul lemnelor, cărbunelui sau gazului.
“Această ramură este nouă în economia Moldovei, în curs de dezvoltare şi trebuie promovată. Cu un pic de efort, cred că vom avea un succes la fel de mare cum au alte ţări la acest capitol. Avem nevoie doar de timp pentru a-i informa pe consumatori despre resursele energetice existente în Moldova. Avem brichete de calitate, care pot înlocui lemnul, gazul şi carbunele”, afirmă antreprenorii din Branişte.
Comentarii