‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAfacerea cu brichete și pelete din paie pe care o dezvoltă un tânăr din...

Afacerea cu brichete și pelete din paie pe care o dezvoltă un tânăr din Cupcini

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Afacerea cu biocombustibil a lui Andrei Chiferiuc din Cupcini, raionul Edineţ, poate fi numită un exemplu clasic de extindere şi completare a liniei de business, care transformă deşeurile într-un nou centru de profit. Andrei prelucrează 700 de hectare de teren agricol în raionul Edineţ, iar paiele provenite din grâul recoltat servesc drept materie primă de bază pentru peletele şi brichetele comercializate în întreaga ţară.

„În iulie începem recoltarea grâului. Într-un sezon adunăm cca 500 de tone de paie de pe terenurile proprii, iar în contul serviciilor prestate cu combina altor producători agricoli cerem să ne dea paiele. Avem şi propriul utilaj de balotare, cu un randament de două mii de baloturi sau 20 de tone de paie pe zi”, povesteşte antreprenorul.

În baloturi paiele sunt mai compacte, fiind mai uşor de transportat şi depozitat. Un alt avantaj al afacerii este localizarea terenurilor agricole la doar doi kilometri de baza de producţie din Cupcini, astfel costurile de transport fiind reduse la minim.

Ideea instalării unei linii de peletare a apărut încă în 2008, când, la o expoziţie agricolă în România, Andrei a procurat un cazan pe bază de pelete şi, pentru că nu găsea suficient biocombustibil în Moldova, s-a gândit să şi-l producă.

„Am căutat soluții în Ucraina, România şi Polonia. Dar, sunt bucuros că, acum patru ani, m-am oprit la o linie de producere a peletelor autohtonă de 110 kW de la o companie autohtonă. Linia este mai ieftină atât la procurare, cât şi în exploatare, cei trei operatori putând să o repare cu forțele proprii şi fără a aştepta livrarea componentelor de peste hotare”, spune Andrei Chiferiuc.

Linia a fost procurată în leasing cu termenul de achitare de trei ani şi produce pe oră cca o tonă de pelete din reziduuri de floarea soarelui sau cca 800 kg de pelete din grâu, cantitatea variind uşor în funcţie de umiditatea materiei prime.

„Pentru a reduce coxarea peletelor în cazane, adăugăm la paie cca 10% deşeuri de floarea soarelui. Alte adaosuri nu sunt necesare, căci lignina din paie este un liant natural, şi chiar contraproductiv. Unii spun că în pelete şi brichete s-ar adăuga nisip pentru a le creşte greutatea. Este absurd, or, firele de nisip distrug matricea liniei de producere a biocombustibilului”, argumentează antreprenorul.

Apropo de calitate, Biosmas-term nu a aşteptat acreditarea laboratorului de biomasă al Universitătii agrare din Chişinău şi şi-a certificat peletele într-un laborator din Ucraina. Certificatul de calitate ajută producătorul de pelete să-şi convingă potențialii cumpărători asupra calității biocombustibilului. Acesta este livrat în saci de 25 de kilograme şi, la cerere, în saci de 10 kg. Cumpărători sunt şcolile şi grădinițele din localitățile apropiate — Hâncăuţi, Hădărăuţi, şcoala profesională din Parcova, Direcţia agricolă din Edineţ, cu un spaţiu de cca 2000 de metri pătraţi, dar şi clienți din Bălți, Chişinău şi chiar Ciadâr-Lunga.

În acelaşi timp, Biosmas-term îşi extinde baza de clienți prin creşterea numărului de utilizatori ai biomasei. De câţiva ani, compania este dealer de cazane produse de o companie din Bălți. Toate produsele sunt promovate prin publicitate la radio, pe maşinile firmei, în oficii. Dar cel mai bun marketing este propriul exemplu. Aşa că Andrei Chiferiuc și-a instalat acasă un cazan pe bază de biomasă, la care a unit şi casa părinților, încălzind ecologic în total 480 de metri pătraţi.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›