‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAfacerea unui român care crește legume în solarii în Republica Moldova

Afacerea unui român care crește legume în solarii în Republica Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Costel Lefter este din România, dar mai bine de 5 ani este stabilit în Republica Moldova și alături de familia sa muncește și investește în creșterea legumelor în solarii. Spune că legumicultura este o parte din viața sa, pentru că de când se ține minte participa la cultivarea legumelor.

„La noi în familie bunicul încă se ocupa cu creșterea legumele, părinții mei și acum au solarii în România. De când mă țin minte am văzut cum se cultivă legume și respectiv am avut posibilitatea să învăț mai multe chestii mărunte, care nouă ni se par banale, dar care de fapt sunt foarte importate și trebuie să le faci preventiv ca să nu se îmbolnăvească plantele. Eu sunt din România, dar soția este din Republica Moldova și am decis să venim și să ne stabilim în Leova”.

Costel Lefter ne-a spus că ideea de a face o afacere aici în Moldova a apărut atunci când venea în vizită la rude și vedea diferența de preț.

„Mă miram de diferența de preț la legume. Eu vindeam acolo în România angro castraveți cu 15 cenți/kg, iar în Leova prețul era de 1,5 euro/kg, poate chiar castraveții de la noi. Inițial, mă gândeam să aduc de acolo marfa și să vând aici, dar din cauza dificultăților de la vamă am zis să ne mutăm în Moldova și să deschidem aici o afacere cu legume în sere. Aveam acolo solarii, dar am vândut totul și am venit în Republica Moldova. În România creșteam la fel legume ecologice, dar era concurența destul de mare și am decis să încercăm aici”.

Când au decis să vină în Moldova au căutat o casă cu grădină ca să poată să construiască acolo sere.

„Am procurat o casă care avea destul pământ, adică 32 de ari și am construit 2 sere, circa o mie de metri pătrați fiecare. Cultivăm fel de fel de legume, depinde de ceea ce se solicită, adică și roșii, ardei, castraveți. Dacă în anul trecut am avut un produs și nu a mers, desigur că nu îl mai cultivăm. De exemplu am pus roșii cherry, care produc puțin în comparație cu roșiile tradiționale, dar prețul de comercializare a fost nu cu mult mai mare, așa că am renunțat să la mai creștem. Am încercat diferite soiuri de roșii galbene, negri, dar nu am avut succes”.

Afacerea a început în anul 2016. Toate investițiile pe care le-au realizat au fost din bani personali, dar și din împrumuturi de la bănci.

„De când îți pui în minte să faci un solar și până ajungi să producă cred că se consumă circa 1500 de euro de ar. Desigur că încă mai avem de întors la bancă, dar muncim pentru aceasta. Respectiv, pe parcurs se tot schimbă și mărimea investițiilor”.

Dacă până acum vindeau în mare parte doar la piața din Leova, în anul curent au decis să meargă pe vânzările online.

„Am decis să încercăm cu vânzările pe online și facem livrări la domiciliu. Această metodă s-a dovedit a fi mult mai rentabilă, chiar dacă este un pic mai obositor, încerc să fac față. Muncim toată familia pentru că suprafața pe care o avem este una potrivită pentru noi. Lucrăm sistematic, dacă știi cum să faci corect munca la plante, atunci te descurci. Cel mai mult este de lucru până ajung plantele la maturitate”.

Familia Lefter, deși are mai mulți ani de când crește legume în sere, totuși se confruntă cu diferite probleme.

„Cea mai mare problemă pe care o văd eu este faptul că, în zona Leova s-a cultivat mulți ani la rând tutun și s-au dezvoltat mai mulți dăunători și boli cum ar fi tripsul tutunului și păianjenul roșu comun, care ne creează mari probleme. Trebuia acum să culeg intens la castaveți, cam vreo 200 de kg la 2-3 zile, dar nu am reușit, pentru că am evitat să folosesc insecticidul, iar metodele tradiționale nu au fost efective. Insecta s-a dovedit mai smecheră ca noi. Mă gândeam să cumpăr niște prădători care manâncă oule și larvele dăunătorilor, dar din cauza pandemiei nu am reușit să ajung în România. Cu părere de rău, în anul curent, la castaveți nu am reușit să ne scoatem cel puțin investiția. Dar asta e, sperăm să recuperăm cu roșia. Mai avem o problemă destul de serioasă cu deținătorul unui depozit de cereale care este amplasat chiar în spatele casei noastre. Producătorul cultivă circa 4-5 mii de hectare de pământ și atunci când vântură cerealele este groaznic. Nu are nici un sistem de protecție, de reținere a prafului. În anul trecut ne-a falimentat. Am făcut mai multe sesizări, dar până la moment nu avem nici un rezultat. Mai avem alături o grădină unde cultivăm ardei de câmp, varză, conopidă, broccoli, dar nu am făcut nimic pentru că le-a omorât praful”.

‹ adv ›

Sămânța o procură din România, pentru că aici a cumpărat, dar nu a mers, plantele nu s-au dezvoltat sau chiar nu au răsărit.

„Nu știu ce s-a întâmplat, dar sămânța pe care am procurat-o de aici nu a mers. Evit să mai procur din Moldova, cu toate că aici și prețul este cu mult mai mare. De mai mulți ani mergem cu un soi de castraveți, nu produc mult sunt mai pretențioși la boli la întreținere, dar în schimb au un gust din copilărie, adică sunt cu un miros și gust specific”.

Și deși se confruntă cu diferite probleme, totuși familia Lefter rămâne optimistă și își face planuri mari pentru viitor.

„Pentru viitor planificăm să muncim mai mult. Ne-am dori să ne extindem, minte și experieță avem multă, dar depinde de posibilitățile financiare pe care le vom avea. Noi sutem realiști și știm că picătură cu picătură se face lacul mare”.

Întrebat dacă afacerea cu legume este una profitabilă, Costel Lefter a spus că depinde de fiecare cum înțelege și muncește pentru businessul său.

„Poate să-și facă oricine seră, a face o seră este foarte ușor mai ales dacă ai niște bani, îi investești și gata, dar ce faci după, aceasta este întrebarea principală. Până la urmă pasiunea este pasiune, dar trebuie să ai și o satisfacție financiară”.

‹ adv ›

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›