‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAfacerile agricole de tip start-up vor putea obține subvenții în avans

Afacerile agricole de tip start-up vor putea obține subvenții în avans

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La Chișinău a avut loc Conferința Internațională cu genericul „Cele mai bune practici ale Agențiilor Europene de Plăți”, în cadrul Proiectului Twinning „Consolidarea capacităților și competențelor AIPA în vederea administrării măsurilor de sprijin în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale conform normelor și standardelor UE”.

Nicolae Ciubuc, Directorul General AIPA, a relatat pentru Agrobiznes că scopul evenimentului este de a sensibiliza atât factori de decizie la nivel politic, cât și mediul de afaceri și întreaga societate civilă asupra rolului agențiilor de plăți în administrarea fondurilor în vederea dezvoltării sectorului agroindustrial.

„Prin prisma politicilor și a bunelor practici implementate în Uniunea Europeană, ne-am propus să modernizăm în primul rând cadrul instituțional și armonizarea acestuia la practicile Uniunii Europene. Am organizat acest eveniment cu participarea principalelor țări Eropene, în care agricultura este o ramură de bază a dezvoltării economiei, așa ca Polonia, Cehia, Austria și Slovenia. În cadrul evenimentului discutăm despre importanța fondurilor în dezvoltarea agriculturii cu scopul majorării încrederii producătorilor agricoli față de autoritățile statului.”

În cadrul conferinței a avut loc semnarea Acordului de colaborare cu Agențiile Poloniei, Cehiei și Sloveniei. Scopul acestui acord este de a coopera în vederea modernizării cadrului instituțional al Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură la bunele practici ale agențiilor de plăți ale acestor țări.

„Sperăm ca semnarea acordului să ne asigure o mai bună colaborare pe diferite segmente de administrare a banilor, fie că vorbim despre lupta împotriva fraudelor sau sisteme informaționale care sunt necesare a fi implementate, perfecționarea procedurilor de verificare și control, ridicarea gradului de transparență și alte practici utilizate pe larg în aceste țări. Avem multe lucruri de învățat din experiența acestor țări în aspectul administrării fondurilor pentru dezvoltarea agriculturii. Începând cu anul viitor vom lansa două activități noi: una legată de subvențiile în avans sau subvenționarea proiectelor start-up, pentru cei agricultori ce sunt cu capacități limitate în a asigura finanțarea unui proiect. Statul va oferi subvenția conform regulamentului în avans, la etapa de evaluare a prioectului. Un alt serviciu care va fi lansat este serviciul eletronic de depunere a cererilor online, din partea producătorilor agricoli, cu scopul eficientizării și simplificării acestui proces”, a spus Nicolae Ciubuc.

‹ adv ›

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Rurale și Mediulu, Vasile Bâtcă afirmă că în rezultatul acestui acord Republica Moldova urmează să beneficieze de asistență financiară și tehnică pentru perioada anilor 2016-2018, în sumă totală de 16 mln de euro.

„Grație acestui suport în anul 2016 peste 1400 de producători agricoli, care au investit în implementarea tehnologiilor de prelucrare conservativă a solului, sisteme de irigare, diverse echipamente utilizate în infrastructura postrecoltare, promovarea producției agricole ecologice au beneficiat de asistență financiară în sumă totală de 17 mln de euro. În acest an fondul de subvenționare a producătorilor va constitui 900 mln de lei, dintre care 231 mln constituie contribuția Uniunii Europene. Prin adoptarea legii privind principiile de subvenționare vom oferi stabilitate, transparență și eficiență proceselor de subvenționare.”

Orientarea spre piața Uniunii Europene rămâne a fi o prioritate și o necesitate pentru producătorii și procesatorii produselor agricole, iar pentru a dinamiza acest proces este necesară stimularea materială a acestor investiții din partea statului și din partea partenerilor de dezvoltare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›