‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 13 februarie, 2025
-1.2 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageȘtiriAFF: Fermierii au contribuit cu 3,76 miliarde de lei la bugetul de stat în...

AFF: Fermierii au contribuit cu 3,76 miliarde de lei la bugetul de stat în 2024

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Asociația Obștească Forța Fermierilor vine cu argumentări economice și financiare ce țin de importanța sectorului de cultivare a cerealelor și oleaginoaselor pentru economia națională și bugetul de stat.

Potrivit AO Forța Fermierilor, în condițiile în care Republica Moldova deține terenurile agricole în calitate de, practic, unica resursă naturală a țării, este importantă utilizarea acestei resurse la capacități maxime.

Sectorul de cereale și oleaginoase, sau așa numita „cultură mare” – în anul 2024 avea ponderea cea mai mare din totalul terenurilor agricole prelucrate din Moldova, circa 80%.

‹ adv ›

Conform datelor analizate în baza chestionării membrilor Asociației Forța Fermierilor efectuate în anul 2024, au fost colectate informații financiare cu privire la valoarea costurilor directe medii suportate pentru culturile de cereale, oleaginoase și leguminoase, calculate per hectar, inclusiv TVA.

De asemenea, au fost calculate următoarele taxe:

  1. TVA aferent din costurile suportate cu inputuri;
  2. Acciza calculată aferentă motorinei;
  3. Impozitul pe venit achitat de furnizorii de inputuri din activitatea lor și plătit în ultimă instanță de fermieri în calitate de verigă de început care a procurat de la furnizor.
  4. Impozite directe achitate de fermieri (impozitul funciar, impozite din salariu, impozite pe venit, alte impozite).

Conform datelor analizate de la câțiva furnizori de inputuri, am estimat o rată de profitabilitate de 10%, din care s-a achitat impozitul pe venit de 12% la bugetul de stat.

Întreprinderile din Asociația Forța Fermierilor au avut un cost mediu pentru un hectar cultivat cu culturi de cereale și oleaginoase de 11.390 lei, inclusiv TVA.

‹ adv ›

Datele statistice BNS pentru anul 2024, indică următoarele suprafețe cultivate cu cereale și oleaginoase:

suprafata cereale moldova

Rezultatul calculat:

Fermierii din toată țara, doar pentru cei care au cultivat cereale și oleaginoase, au contribuit la bugetul de stat prin impozite plătite direct și indirect, cu suma de 3,76 miliarde lei.

Bugetul de stat al Republicii Moldova pentru anul 2024 a fost planificat cu venituri anuale în valoare de 66 miliarde lei, contribuția sectorului de cultivare cereale și oleaginoase fiind aproximativ 5,7%.

Probleme identificate:

În Moldova există și terenuri agricole neprelucrate, aflate înafara circuitului agricol. Suprafața acestor terenuri este de aproximativ 250 de mii de hectare.

De asemenea, conform datelor BNS, în anul 2024, suprafața terenurilor agricole prelucrate s-a diminuat cu 22.500 hectare față de anul 2023.

Veniturile ce nu au fost încasate la bugetul de stat, cauzate de neprelucrarea unei suprafețe de 272,5 mii hectare în 2024, sunt estimate la 0,72 miliarde lei.

În baza celor relatate, Asociația Forța Fermierilor constată că, deși sectorul de cultivare a cerealelor și oleaginoaselor este un contribuitor foarte important la bugetul de stat, Guvernul a diminuat și continuă să diminueze potențialul de producere prin politicile sale.

Publicând aceste estimări, Asociația Forța Fermierilor face apel către Guvern și Parlament să ia în considerare impactul financiar generat de sectorul agricol asupra bugetului de stat.

Vezi și Contribuția agriculturii din Moldova în context economic și social.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›